Ilyen egyszerűen lehet mindig friss salátád otthon

Ilyen egyszerűen lehet mindig friss salátád otthon

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Ilyen egyszerűen lehet mindig friss salátád otthon / 2. oldal

Salátázó kiskert: pro és kontra

Az otthoni, akár csak egy-két négyzetméteres kiskertnek is hatalmas előnyei vannak, már ekkora, egészen aprócska területen is rengeteg zöld levelest tudsz szüretelni. Ráadásul a legkülönfélébb fajtákból, amik eltérő mennyiségben és időben biztosítják számodra a friss falatokat.

Magaságyás teraszon
istockphoto

Sajnos a szabadtéri kiskert esetében számolni kell azzal, hogy könnyebben megjelennek majd a kártevők. Azért szerencsére nem olyan nehéz tenni ellenük, még vegyszerek nélkül sem. Nálunk vannak kinn a kertben ragadós sárga lapok, és bár ezeket funkciójukat tekintve nem igazán kedvelem, kétségtelenül hatékonyak és teljesen vegyszermentesek.

Saláta a kertben
istockphoto

Nagyon jól beváltak a fátyolfóliák is, amik nem csupán távol tartották a rovarokat, bogarakat, még melegebbet is biztosítottak a magas ágyásainknak. Így sokkal előbb elkezdhettem aratni a termést, mint akár csak a szomszédban lakók. Sajnos az időjárás viszontagságainak is jobban ki van téve egy szabadtéri kert – ezt meg is tapasztalhattuk idén, nálunk ugyanis több mint 30 cm hó esett áprilisban.

Készültünk a rossz időre, úgyhogy extra fóliával is letakartuk a kertet és próbáltuk a vizes, nehéz havat minél gyorsabban eltávolítani róla. Sikerült megóvni a növényeket, csak a hagymák szárai emlékeztetnek arra, mi történt néhány hete. Szóval az biztos, hogy egy kinti kiskert több munkával, gazolással, macerával, nagyobb odafigyeléssel jár, cserébe viszont bőségesebb, kiadósabb a termés és addig is a friss levegőn vagyunk, amíg kertészkedünk.

Csak lakásban tudsz termeszteni?

Akkor is érdemes megpróbálkoznod a balkonos-párkányos módszerrel, hiszen nagyon gyakran üvegházakban, zárt terekben termelik a salátaféléket. Persze, az ottani körülmények sokkal speciálisabbak, de egy napos fekvésű ablakpárkányon, rendszeres öntözés mellett ugyancsak szép sikereket érhetsz.

Végső megoldásként pedig még mindig ott van a csíráztatás és a mikrozöldek nevelése, amik szintén friss salátaleveleket biztosíthatnak számodra a négy fal között.

Sajnos egyre drágábbak a zöldségek és a gyümölcsök, legalább szezonálisan érdemes megragadni a lehetőségeket, hogy kicsit spóroljunk, egészségesebben étkezzünk. Erre kiváló alternatívákat nyújtanak az említettek. Egy-egy zacskó mag csak pár száz forint – már akkor visszajönne az ára, ha csak egyszer tudnád learatni a leveleket.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást