Ilyen egyszerűen lehet mindig friss salátád otthon

Ilyen egyszerűen lehet mindig friss salátád otthon

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Ilyen egyszerűen lehet mindig friss salátád otthon

Ha egy valamit kell kiemelni azok közül, amit érdemes otthon termeszteni, akkor valószínűleg a fűszernövényeket mondanám. Ezek nagyon drágák, pedig minden nap használjuk őket. Ültetésük, otthoni gondozásuk végtelenül egyszerű, ráadásul a legtöbb fűszernövény nem csak igénytelen, még évelő is.

Népszerűségi sorrendben következnek a különféle bogyósok, zöldségnövények, mint amilyen a paprika, paradicsom, folyton termő eper. Dacára annak, hogy a salátákat a legtöbbször jóval gazdaságosabb tartani otthon, mint az említett finomságokat.

Ennek oka az, hogy a leveleket hajtó növényeket nem kell feltétlenül kihúzni, mikor elég nagyra nőttek, tehát nem csak egyszer látnak el minket friss hajtásokkal. A növekvő leveleket kívülről befelé haladva, vagy csipegetve folyamatosan szedegetheted, éppen úgy, ahogy egy zöld fűszernövény esetében tennéd.

Saláták a balkonon: előnyök és hátrányok

Az egyértelmű előnyök közé tartozik, hogy a balkonon tartott növényeket sokkal egyszerűbb megóvni a kártevőktől. Főleg a negyediken, már meglehetősen kis eséllyel jelentkezik a csigainvázió. Bár nyilván nem kizárt, hogy egyéb kártevők, pl. tetvek felbukkannak, sokkal gyorsabban észreveszed majd őket, mint egy nagyobb alapterületű kertben.

Előny az is, hogy amit a lakásodban palántázol, annak akár hónapokkal korábban nekiláthatsz, mint amit kinn szeretnél ültetni. Nem kell számolnod a faggyal sem, elég csak követned az időjárást. Ha hideget mond, vagy éppen jégesőt, csak megfogod a ládákat, egy éjszakára beköltözteted őket az előszobába és máris megmentetted a teljes termést a kártól.

Akárcsak a kiskertbe ültetett salátákat, úgy a balkonládákba tett növénykéket is folyamatosan szedegetheted. Nem kell aggódnod a gazok miatt, legfeljebb egy-két szál bújik majd ki, amit könnyedén eltávolíthatsz. Ráadásul, ha éppen a főzés közepén jut eszedbe, hogy jól jönne pár zöld levél, nem kell cipőt húznod és a kertbe menned, elég csak kilépned a balkonra. 

Van egyáltalán hátrány? Igen, leginkább az, hogy nem tudsz annyit és olyan minőségben termelni, mint a kertben. Tavaly én is ültettem balkonládába salátát, és bár bőségesen kikelt, sokáig is tudtam szedegetni, a mennyiséget és a minőséget nehéz összehasonlítani azzal, amit a kertből gyűjthetek. Ennek ellenére, ha csak balkonra van lehetőséged, azzal is rengeteget spórolhatsz és a vegyszermentes, friss zöld leveleseket úgysem pótolhatja semmi.

Nils Hasenau/istockphoto.com

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást