Életmód / Táplálkozás

Végre kiderült! Ezért fogynak gyorsabban a férfiak, mint a nők

Végre kiderült! Ezért fogynak gyorsabban a férfiak, mint a nők

Mindig is haragudtál az anyatermészetre, amiért életed pasijai sokkal gyorsabban szabadulnak meg az úszógumijuktól, ha nekidurálják magukat, mint te? Miután az időegység alatti súlycsökkenés a férfiaknál akár kétszeres is lehet a nőkhöz képest, ideje egy kicsit körbejárni a témát, hogy vajon mi az oka ennek…

Nagyobb test, más összetétel

Kezdjük ott, hogy a férfiak általában testesebbek a nőknél. Márpedig ez azt jelenti, hogy az alapanyagcseréjük energiaigényén kívül a mindennapi tevékenységekkel is több kalóriát égetnek.

A kanapén ücsörgéstől kezdve tehát a futásig mindig nagyobb lángon üzemel a metabolizmusuk a miénkhez képest.

Általánosságban elmondható, hogy egy pár tagjainál az átlagtól való szélsőséges eltérés híján a kalóriaigénye nagyjából a férfira érvényes érték 70%-ának felel meg.

A közös fogyókúra tehát mindig az úriember győzelmével fog végződni – már csak azért is, mert nemcsak nagyobb, de izmosabb is a teste.

A pasik ritkábban főznek

Lehet, hogy manapság ez már a közhely kategóriába tartozik, mi mindenesetre nyugodtan ki merjük jelenteni: a háztartások többségében még mindig a nő felel az élelmezésért.  

Ez azt jelenti, hogy több alkalma nyílik a „bűnös” nassolnivalók beszerzésére, továbbá rájuk hárul a maradékok kezelése is. Márpedig biztosan ismered azt a helyzetet, amikor az embernek nincs szíve valamit kidobni…

A kóstolgatással együtt így csurranó-cseppenő kalóriák összeadódva évente több kiló pluszt jelenthetnek, ráadásul a diétát is tönkretehetik – hiszen hiába spórolsz meg mondjuk 300-at nagy nehezen egy főétkezéssel, ha a gyerek orvul leharap egy kiflicsücsköt, te pedig este tízkor úgy döntesz, hogy a kuka helyett jobb helye lesz a hasadban a péksüteménynek.

A nők több időt töltenek otthon

Karrier és túlóra ide vagy oda, a világ valamiért még mindig úgy működik, hogy a legtöbb pár esetében a nő egy kicsit többet van otthon, mint a férfi.

Noha ma már a hölgyek kétharmada dolgozik, a háztartásban és a családban vállalt szerepek miatt inkább hazaviszik a pluszmunkát, mintsem hogy tovább maradjanak az irodában.

Márpedig otthon ezerszer könnyebb nassolni.

Az irodában elég furán veszi ki magát, ha az ember kioson a hűtőhöz, és megmikróz egy tányér pörköltöt – ezt azonban simán meg lehet tenni a lakásban, ahol minden stresszforrás könnyen evésre hajlamosíthat.

Az érzelmi evés kérdése

A stressz kapcsán az imént át is ugrottunk erre a témára. Újabb általánosítás ugyan, de a pszichológusok egytől egyik alátámasztják, hogy a nők nagyobb eséllyel esznek a jobb kedv eléréséért.

Ennek közvetlen kiváltó tényezője nemcsak feszültség lehet, hanem akár szomorúság, unalom vagy tehetetlenség is. A férfiak ezzel szemben inkább a szeszhez fordulnak, továbbá a megszokott étkezések alkalmával nagyobb adagot választanak.

Ez különösen nagy hátrányt jelent gyengébb nemnek fogyókúra alkalmával, mivel a megvonásos diéta eleve negatív érzéseket korbácsol fel.

Akkor veszett fejsze nyele?

Dehogyis! Természetesen nőként is megvan minden esélyed az álomalak elérésére. Az XX kromoszómapár még véletlenül sem jelent végítéletet a súlyodra nézve.

Noha normál körülmények között az alapanyagcseréd teszi ki a napi energiaszükségleted 70%-át, a maradék 30 még mindig a te kezedben van, tehát bátran mozoghatsz.

Törekedj rá, hogy a rendszeres sportoláson kívül szorítsd egészséges keretek közé az ülőmunkát, tehát tarts óránként néhány perc szünetet, amikor felállsz és járkálsz egy keveset.

Ha az izomtömeged növelésére törekszel, még tevékenyebbé teheted a metabolizmusodat. Ezen kívül minden étkezés előtt tedd fel magadnak a kérdést, hogy jót készülsz-e enni, jókor, és valóban azért-e, mert éhes vagy.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást