Utánajártunk: személyi edzővel vagy nélküle érdemesebb edzeni?

Utánajártunk: személyi edzővel vagy nélküle érdemesebb edzeni?

Címlap / Életmód / Egészség / Utánajártunk: személyi edzővel vagy nélküle érdemesebb edzeni?

Manapság, ha az ember bele akar vágni az életmódváltásba, és ezzel együtt a rendszeres testmozgásba, számtalan lehetőség közül választhat. A legtöbb sport végezhető önállóan, vagy edző segítségével is, és ez az a pont, ahol sokan elbizonytalanodnak, vajon érdemes-e felfogadni egy személyiedzőt, avagy sem?

Megannyi pozitívuma van annak, ha edző segítségét kérjük, ugyanakkor ott a másik oldal is, a rémtörténetek, amik az interneten vagy a baráti körben terjengenek a negatív tapasztalatokról. Azért, hogy egy kis útmutatást adhassunk, felállítottunk egyfajta pro és kontra listát, hogy ti is el tudjátok dönteni, számotokra merre billen a mérleg nyelve!

A helyes kivitelezés

Pro: Nem lehet elégszer kihangsúlyozni, mennyire fontos, legyen szó bármilyen mozgásformáról! A lesérülések nagy százalékban a helytelenül kivitelezett mozdulatokból származnak. Egy személyi edző segíthet, hogy mindig tökéletesen végezzük az adott feladatokat, és ott van, ha esetleg mégis megtörténne a baj.

Contra: Ma már megannyi ingyenes oktatóanyag érhető el az internetnek köszönhetően, amik pontról-pontra végig vezetnek minden feladaton, és elmagyarázzák, hogy mire kell ügyelni. Komplett edzéstervek, extra tippek, étrendekkel kiegészítve, sőt, olykor még online trénerrel is kiegészülve.

Összegzés: Ha érzel magadban kellő energiát és összpontosítást ahhoz, hogy egyedül, felügyelet nélkül is véghez vidd az adott edzést, esetleg egy barátod/rokonod tud ebben segítséget nyújtani, akkor edző nélkül is remekül boldogulni fogsz! Ha azonban tudod magadról, hogy ellazsálod a felkészülést, esetleg nem vagy biztos magadban, és szükséged van egy szakemberre, hogy biztonságban érezhesd magad, akkor mindenképpen keress fel egy megbízható személyiedzőt!

Utánajártunk: személyi edzővel vagy nélküle érdemesebb edzeni?

Tanácsadás

Pro: Az ideális személyiedző az élet minden területén segítséget nyújt, nem csak az adott edzés során! Tanácsokkal láthat el azzal kapcsolatosan, milyen étrendet érdemes tartani, milyen kiegészítő edzés érdemes végezni, akár a magánéletünk területén is nyújthat segítséget. Hiszen köztudott, hogy akkor fejlődünk a legjobban, ha kiegyensúlyozottak vagyunk, és az edzők ezzel tökéletesen tisztában is vannak!

Contra: Megannyi applikáció létezik, mely teljeskörű tanácsadást nyújt, pár adat megadásával! Mikor, mit kell enned, mennyit kell innod, milyen mozgással egészítheted ki az edzésed, milyen táplálékkiegészítőkkel növelheted a teljesítményed, és még sorolhatnánk.

Összegzés: Ha rossz napod van, mert éppen egy lelki válságon esel át, amit edzésbe akarsz folytani, lehet, nem koncentrálsz kellőképpen, és inkább ártasz magadnak vele, sem mint fordítva. Ezt egy applikáció nem képes érzékelni, egy edző, aki ismer, és melletted áll, már annál inkább!

Ösztönzés

Pro: Egy vérbeli edzőnek az az érdeke, hogy az ügyfél minél motiváltabb legyen, akár sportszerűen edz, akár csak hobbiból! Ezt el lehet érni kedves szavakkal, dicsérettel, vagy éppen noszogatással, kinek mire van szüksége éppen.

Contra: Ma már megannyi közösség, applikáció létezik, ahol olyan emberek nyújthatnak egymásnak támaszt, akik hasonló cipőben járnak, mint ahol éppen mi tartunk. Olykor egy előtt-utána kép sokkal motiválóbb lehet, mint valakinek a hegyi beszéde!

Összegzés: Ha úgy érzed, számodra elég ösztönzést nyújt mások eredményét figyelemmel kísérni, és nincs szükséged a bátorító szavakra, vagy éppen ellenkezőleg, egy jó seggbe billentésre, akkor egy magad is remekül fogsz boldogulni! Ha viszont megkockáztatod, hogy az önérzeted olykor majd sérül, de ezáltal tényleg folytonos motiváltság buzog majd benned, akkor egy edző csodákra képes!

Utánajártunk: személyi edzővel vagy nélküle érdemesebb edzeni?

Fejlődés

Pro: Ha az ideális edző mellett kötünk ki, aki a fentebb felsorolt pontokat mind teljesíteni tudja, akkor a fejlődésünk is látványos lesz, ami több szempontból is elengedhetetlen része az edzésnek! Egyfelől ezzel egy plusz visszajelzést és motivációt kaphatunk, másrészről elérhetjük a kitűzött célokat, sőt, akár újabb, magasztosabb terveket is megfogadhatunk.

Contra: Sajnos nem egy esetben hallottunk már olyan negatív példát, ahol az edző szándékosan hátráltatta a kuncsaftot, bizonyos okokból kifolyólag. Egy applikáció vagy online elérhető edzésprogramnak nincsenek hátsó szándékai.

Összegzés: Sajnos ez a legnehezebb döntés! Ugyan egy alkalmazás nem fog szándékosan hátráltatni, azonban lehetséges, hogy önmagunktól nem vesszük észre, hogy amit csinálunk, az nem jó, az applikáció pedig nem fog figyelmeztetni. Ezzel szemben egy edző észlelheti, hogy az eleinte összeállított edzésterv mégsem teljesen ideális számunkra, és a jó irányba billentheti azt! Minden azon múlik, megtaláljuk-e a tökéletes edzőt, vagy bízunk a szerencsébe és az ingyenes edzésprogramban!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást