Mind szeretnénk egészségesen élni, de ehhez be kell tartsunk néhány játékszabályt. Például fel kell hagyjunk a káros szenvedélyeinkkel, elengedhetetlen, hogy rendszeresen mozogjunk, és természetesen megfelelően kell táplálkozzunk. Nem mindegy azonban, mit eszünk, és az egyes élelmiszerek mennyire vannak feldolgozva!
Sokat tehetünk egészségünkért, ha megfelelő módon táplálkozunk és csak a legjobb tápanyagokat visszük be a szervezetünkbe. Ennek megfelelően érdemes például sok-sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, megfelelő fehérjével és zsírokkal kiegészítve. Természetesen a szénhidrátok is nagyon fontosak a szervezetnek, mindennek a kulcsa csupán a mértékletesség. Sokan vannak, akik – ilyen-olyan okok miatt – a húst és egyéb dolgokat mellőzve a növényi étrend mellett teszik le a voksukat, így jó néhány élelmiszert mellőznek az életükből. A növényi étrend élelmiszerei önmagukban rendkívül egészségesek, hogyha tiszta, nem feldolgozott forrásból származnak. Ennek a fajta étkezési formának is rengeteg előnye és egészségre gyakorolt pozitív hatása van.
Egy tanulmány megállapította: a feldolgozott növényi élelmiszerek károsak az egészségre
Egy új tanulmány szerint a túlzottan feldolgozott növényi alapú élelmiszerek számos betegség kialakulásához vezethetnek. A különböző növényi gyorsételek fogyasztása megemeli a koleszterinszintet, magas vérnyomást eredményezhet, és súlyos esetben szívbetegséghez és korai halálhoz is vezethet.
Renata Levy, a kutatás vezetője elmondta, az, hogy az egyes növényi élelmiszerek mennyire károsak, az csakis a feldolgozásuktól és annak mértékétől függ. A természetes, tiszta forrású növényi termékek természetesen nem ártalmasak az egészségnek, sőt, védelmet nyújthatnak egyes egészségügyi problémák ellen. Az extrém módon feldolgozásra kerülő termékek viszont elsődleges veszélyforrásai lehetnek a szervezetnek. Szerencsére ma már egyre többen tisztában vagyunk vele, hogy attól, hogy egy keksz, chips vagy valamilyen édesség (esetleg a cukor) nem állati eredetű, hanem technikailag növényi származék, nem minden esetben egészséges.
Mit jelent, hogy feldolgozott vagy feldolgozatlan valami?
Ha valami feldolgozatlan – ahogyan a nevében is benne van, nem érte semmilyen mechanikai hatás, tehát nem nyúlt hozzá senki semmilyen ipari folyamat keretei között. Feldolgozatlan élelmiszerek a friss gyümölcsök és zöldségek vagy például a tojás.
A minimálisan feldolgozott termékekhez egy-egy dolgot adnak csak hozzá, de alapvetően majdnem, hogy megőrzik eredeti állapotukat. Így kerülhet hozzájuk só, olaj, gyógynövények stb. Ebbe a kategóriába tartoznak a konzervek és a mirelit fagyasztott termékek is.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek rengeteg ipari folyamaton mennek keresztül pl. tápanyagok feldarabolása, melegítés, préselés, formázás. Nagyon sok vegyi anyaggal dúsítottak, hiszen valamivel el kell érni a kívánt hatást, mind a szín, mind az íz, mind az állag tekintetében.
Minél inkább feldolgozott egy növényi termék, annál inkább lehet káros
Az új tanulmány megállapításai szerint a feldolgozott növényi élelmiszerekben jelenlévő adalékanyagok és ipari szennyeződések oxidatív stresszt és gyulladást okozhatnak. Minél inkább tolódik egy-egy árucikk az extrém feldolgozás irányába, annál nagyobb valószínűséggel jelent kockázatot az egészségre nézve.
„Jól ismert, hogy a jól kiegyensúlyozott növényi alapú étrendek kedvezőek a szív- és érrendszer egészségére, ám minél feldolgozottabb valami, annál veszélyesebb. A chipsek, kekszek, cukorral ízesített üdítők – bár alapvetően növényi eredetűek, rendkívül egészségtelenek és károsak.” – mondta el Tom Sanders, a londoni King’s College táplálkozástudományi és dietetikus professzora.
Nyitókép: bit245/istockphoto.com