Ahogy telnek az évek, gyakran szembesülünk a kognitív hanyatlással, ami sok ember számára maga a frusztráló valóság. Még akkor is, ha természetes folyamatról beszélünk, tudatosan tehetünk a lassításáért – főleg, ha azt teszed a tányérodra, amit a legintelligensebb emberek!
VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől
Ételek, amelyek serkentik az agyműködést
Izgalmas, új kutatások azt sugallják, hogy az elfogyasztott ételek befolyásolhatják agyunk szerkezetét és működését sőt, akár lassíthatják is az időskori agyi hanyatlást. A Nature Aging folyóiratban publikált tanulmány alapján a tápanyagok egy meghatározott csoportja elősegítheti az egészséges agyöregedést. A kérdés már csak, hogy milyen élelmiszerek tartoznak ebbe a csoportba?
A tanulmányban 100 idős felnőtt diétáját, kognitív képességeit és agyvizsgálatait tanulmányozva a kutatók felfedezték, hogy azok, akiknek a vérében magasabb volt bizonyos kulcstápanyagok szintje, jobb agyteljesítményt mutattak.
E tápanyagok közé tartoznak az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak, az olyan zsírban oldódó vitaminok, mint amilyen az E-vitamin, és az olyan különleges tápanyagok, mint a kolin, valamint a karotinoidok, mint pl. a lutein. Ezek a tápanyagok az agy nagyobb térfogatával, jobb fehérállomány-integritással, kiemelkedőbb teljesítménnyel jártak együtt az intelligencia és a memória teszteken.