Jó néhány éve elindultam egy olyan úton, ami sokkal környezettudatosabb, mint a korábbi életvitelem. Ez azonban nem megy egyik napról a másikra, hiszen számos berögzült szokást kell megkérdőjelezni, majd változtatni rajta.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Nem is beszélve arról, hogy útközben sokat kell tanulni, fejlődni, majd ismét felülvizsgálni a korábbi rutinokat. Nekem is még sok dolgon kell változtatnom, de úgy érzem, jó felé haladok. Olyan étrendet választottam, aminek a legkisebb a károsanyag-kibocsátása, megreformáltam a fürdőszobánk és a háztartásunk alapanyagait, igyekszem csak akkor vásárolni, ha valóban szükséges, illetve nem régen vettünk végre egy komposztálót is.
Utoljára a mosókonyhában változtattam: beszereztem egy mosó- és egy szárítótojást. De milyen hétköznapi lehetőségek tárulnak még elénk, amikkel nem csak spórolni, újrahasznosítani lehetséges, hanem gyakorlatilag hulladékmentesen élni?
Zero waste a konyhában
Amióta van komposztálónk, gyakorlatilag nem kerül hulladék a kukánkba. Ehhez persze szükségeltetik a növényi étrend is, vagy legalább az, hogy minél több friss alapanyagot, zöldséget és gyümölcsöt használjunk a konyhában. A boltban érdemes (lassan egyébként is kötelező lesz) újrahasznosítható textilzacskókat használni, amikből egyébként csodaszép textilszalvétákat, szendvicscsomagolókat készítenek manapság – ez is remek módja a hulladékmentességnek, az újrahasznosításnak. Főleg, ha te magad készíted el őket! Korántsem kell minden, első pillantásra maradéknak tűnő dolognak a kukában landolnia.
A bio-citrusok héját pl. lereszelve száríthatod, fehér részüktől megfosztva édességet is készíthetsz belőlük. A maradék fűszernövények alkalmasak arra, hogy fűszerolajat készíts belőlük, vagy fagyasztóban tartósítsd őket, mielőtt megromlanak. Papír- vagy műanyagtörlő helyett éppúgy tökéletes a sokszorosan újrahasznosítható textil, amit nagymamáink még előszeretettel használtak.