Egészség / Életmód

Tudományos tény: a macskád jót tesz az egészségednek

Tudományos tény: a macskád jót tesz az egészségednek

Friss és kicsit régebbi kutatások is bizonyítják, hogy nagyon jót tesz az egészségednek, ha cicát tartasz – megelőzheted vele a szívbetegségeket, a depressziót, és még az allergiádon is segíthetnek. Irány a menhely!

Már a macskás videók is jót tesznek

A pozitív hatásokért már az is elég, ha csak nézed őket: az Indiana Egyetem kutatói több mint 7000 ember részvételével végeztek kísérletet, amely során megállapították, hogy azok, akik naponta néznek cicás videókat a neten, kevésbé depressziósak, sokkal több boldog gondolatuk van, és visszaszorultak a negatív érzelmeik is.

Manapság ezek a macskás videók az internet legnépszerűbb tartalmai, valószínűleg nem is véletlenül – ha rossz kedved van, csak nézegess aranyos kölyökcicákat, ahogy próbálják elkapni a gazdájuk kezét!

Csökken a szívbetegség kockázata

A szívbetegségek kialakulásának egyik fő oka a megnövekedett stressz.

Ugyanúgy, ahogy a kutyás gazdik esetében, a cicásoknál is megfigyelhető, hogy sokkal alacsonyabb a stressz-szintjük, mint azoknak, akiknek nincs háziállatuk.

Friss kutatások bizonyítják, hogy a cicatartók között lényegesen kevesebben halnak meg szívbetegség következtében, sőt, az agyvérzés is sokkal ritkább náluk – az, ha ott dorombol melletted a kis szőrös, akár az életedet is megmentheti.

Az autista gyerekeknek is segítenek

A Missouri Egyetem kutatói kimutatták, hogy azok az autista gyerekek, akik háziállatok közelében élnek, sokkal ügyesebben kommunikálnak, mint azok, akiknek nem segít egy szőrös kis négylábú.

A kutatás során a családok fele macskát tartott, és arról számolt be, hogy a gyerek és a cica nagyon szoros köteléket alakított ki egymással.

Az autizmusban szenvedő gyerekeknek általában nehézséget okoz az a fajta szociális interakció, amelyet ezek a házi kedvencek megkönnyítenek.

A dorombolás jótékony hatása

A macskadorombolásról már régóta tudjuk, hogy nem csak a cica boldogságát jelöli, hanem segít az emberi izomzat és csontok regenerálódásában, pihentetésében is.

Vizsgálatok bizonyították, hogy azok a hangok, amelyek 18-35 hertz között rezegnek, sérülés után pozitív hatással vannak az izomregenerációra és a csontok gyógyulására is.

A cicadorombolás pedig valahol 20 és 140 hertz között rezeg!

Ellenállóbbá teszik a gyerekek szervezetét

Logikusan hangzik, bár nem biztos, hogy gondoltunk volna rá: azok a gyerekek, akik háziállatok (főként kutyák és macskák) mellett nőnek fel, sokkal ellenállóbbak lesznek a későbbi betegségekkel szemben.

Ez azért van, mert a kisállatoknak köszönhetően megerősödik az immunrendszerük, így később a gyengébb bacilusok nehezebben döntik le őket a lábukról.

Kutatók megállapították, hogy a legfontosabb időszak ebből a szempontból az első év – ekkor erősödik meg annyira a baba szervezete, hogy később ellenállóbb lesz.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást