5 tipp, hogy idén végre elkerüld a megfázást

5 tipp, hogy idén végre elkerüld a megfázást

Címlap / Életmód / Egészség / 5 tipp, hogy idén végre elkerüld a megfázást

Ahogy nézzük a tv-t, vagy csak járunk-kelünk az utcán, már lépten-nyomon beleütközünk a megfázás és az influenza elleni gyógyszerek reklámdömpingjébe, ami arra figyelmeztet: közeleg a szezon, ideje foglalkozni a megelőzéssel. A megfázásos megbetegedések nagy részénél vírusos fertőzés áll a háttérben, azonban a megfelelő intézkedésekkel meg tudod erősíteni az immunrendszered, és tudatosan kivédheted a bacilusok támadását.

Ügyelj a higiéniára!

Amilyen gyakran csak tudsz, moss kezet szappannal és meleg vízzel.

Nem is gondolunk bele, mennyi helyről kerülhetnek ránk a baktériumok – gyakorlatilag bárhonnan.

Ha nincs alkalmad kézmosásra, tarts magadnál kézfertőtlenítő kendőt vagy zselét, viszont kézkrémet is, mert a sok kézmosás és a fertőtlenítés bizony igencsak szárítja a bőrt.

Ebben az időszakban fokozottan érvényes az aranyszabály, hogy étkezés előtt kötelező a kézmosás!

Kerüld el annak a lehetőségét is, hogy szó szerint benyelj valamilyen vírust.

Időjárásnak megfelelő öltözet

Sokszor hallottuk édesanyánk szájából: öltözz fel rendesen, mert megfázol! A könyökünkön jött már ki, de milyen igaza volt.

Tehát: a derekad sose legyen kint! Hordhatsz szexi kombinét vagy egy sportosabb trikót is a ruha alá, de újra divatba jött a body is, ami még praktikusabb, mert nem kell folyton betűrögetni a nadrágba vagy szoknyába.

A mély dekoltázsnak sem kedvez az őszi-téli időszak – egy csinos, alakot mutató garbó és egy feltűnő nyaklánc ugyanúgy kiemeli bájaidat, de nem teszed ki magad a mellkasi gyulladások és a nátha veszélyének.

A talpad felől is legyen megfelelő a hideg elleni védelem, hiszen alulról hipp-hopp fel lehet fázni, ráadásul ez nagyon kellemetlen alhasi görcsökkel is párosulhat.

Nem luxus relaxálni: pihenj, hogy erős maradj

Kutatások támasztják alá, hogy a stressz növeli a megbetegedések kockázatát.

A jóga például kitűnő választás, hiszen azon túl, hogy megnyugtat és oldja a feszültséget, erősíti az immunrendszered is és a vonalaidnak is jót tesz.

Időnként ne sajnálj magadtól egy forró fürdőt, önts bele egy kis nyugtató levendulás fürdősót, gyújts gyertyát és csak lazulj!

Mindezt koronázd meg lefekvés előtt egy pohár meleg tejjel, amitől az idegrendszer végképp úgy megnyugszik, hogy igazán pihentető alvásnak nézel majd elébe.

Edd magad immunisra!

Készíts el otthon egy immunerősítő koktélt. Facsard ki egy citrom levét, reszelj le egy kisebb darab gyömbért, zúzz össze egy fokhagymát, és az egészet keverd össze mézzel.

Természetesen a hozzávalók külön-külön fogyasztva is nagyfokú immunerősítő hatással bírnak, így viszont erejük összeadódik.

Ha úgy érzed, már kerülget valami betegség, akkor kanalazz belőle, és vegyél be mellé C-vitamint is. Az egészet le is kísérheted egy jó erős pálinkával.

Nem egy wellness menü, de az eredmény nem marad el: vírus ezt nem éli túl, te viszont igen.

Masszázs, szauna

Ez viszont már szerencsére a wellness-kategória.

A jó masszázs fokozza a vér- és nyirokkeringést, és erősíti a test védelmi mechanizmusát. 

A szaunában történő izzadás pedig hatékonyan szabadítja meg a tested azoktól az anyagoktól, amelyek akadályozzák az egészséges szervi működést, és ez érvényes a bacilusokra is.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!