Szuflé, parfé és egyebek – ezeket szeretik enni a franciák

Szuflé, parfé és egyebek – ezeket szeretik enni a franciák

Címlap / Otthon / Háztartás / Szuflé, parfé és egyebek – ezeket szeretik enni a franciák

Tudtad, hogy a szósz nevű hideg-meleg ételféleség szintén Franciaországból származik, beleértve a majonéz alapú mártást is? És azt, hogy minden fogás után ki kell törölni egy falatka kenyérrel a tányért? Összeszedtünk néhány jellegzetességet a franciák étkezési szokásairól.

A francia konyha

A kedvező természeti adottságok miatt Franciaországban bőséges a termés, zamatosak a zöldségek és gyümölcsök. Nem csoda hát, hogy a franciák szeretnek főzni és enni. Tulajdonképpen az uralkodók szakácsai és gasztronómiai tanácsadói emelték a konyhájukat világhírű színvonalra.
Előszeretettel használnak vajat és egyéb növényi zsiradékokat, ezért ételeik könnyen emészthetőek. A krumplipürét nagy adag vajjal készítik, de a sült húsra és a zöldségsalátákra is gyakran tesznek vajat. Szeretnek fűszereket használni. Kedvencük a bazsalikom, a tárkony, a kakukkfű, a petrezselyem, a szerecsendió és a fahéj. 

Asztali etikett

A békesség kedvéért bizonyos illemszabályokat érdemes betartania annak, aki franciákkal egy asztalnál étkezik. Például a kenyérszeletet apró darabokra kell tördelni, mielőtt az ember enni kezdi, és minden fogás után ki kell törölni a tányért egy darabkával.
A borospoharat nem kell teletölteni borral, elég ha csak 3/4-ig van. Az sem mellékes, hogy az asztalnál ülőknek a kezüket végig az asztalon kell tartaniuk.

Italok

Étkezés előtt a franciák is, mint mi, magyarok, aperitifet isznak. Jellegzetes röviditaluk a feketeribizli (cassis) likőrrel édesített fehérbor, a kir. Evés után inkább konyakot isznak. Likőrjük az ánizzsal és édesgyökérrel ízesített pastis. Ez egy eléggé erős (40-45%-os) ital, és annak ellenére, hogy likőr, kevés cukrot tartalmaz, vagy cukormentes.
Fogyasztás előtt vízzel hígítják, amitől tejszerű, opálos színt kap. Borból legalább fél litert megisznak egyszerre, akár háromfélét is, rendszerint sajttal és kenyérrel, vagy valamelyik főétkezés végén. Velünk ellentétben viszont a kenyérre sohasem teszik rá a sajtot, hanem külön falatoznak belőle.

Édességek

A franciák találmánya az általuk legelegánsabb desszertnek tartott szuflé, amelynek legfontosabb hozzávalói a tojás, a vaj, a cukor és a liszt. Kis csészeformájú sütőformák tartoznak hozzá, ebben sütik meg a felfújtat, amely a felvert tojásfehérjétől emelkedik meg. 
Tejszínnel és tojással kikevert, cukorral és gyümölcsökkel ízesített francia édesség a parfé. A palacsintájuk neve crêpes (kiejtése: krep): a tésztájába olvasztott vajat tesznek, de velünk ellentétben kihagyják belőle a szénsavas vizet. 

Szuflé alaprecept

Hozzávalók
2,5 dl tej
4 dkg olvasztott, langyos vaj
1 csipet só
6 dkg liszt
3 tojássárgája
5 tojásfehérje
10 dkg cukor
vaj a formák kikenéséhez
Elkészítés
Keverd össze robotgéppel a tejet, a vajat és a sót. Add hozzá a lisztet, és egy kicsit pirítsd meg az egészet, amíg aranybarna nem lesz. Hagyd egy kicsit hűlni a masszát. Közben facsard ki a citromot. A tojássárgákat add egyenként a masszához, majd öntsd bele a citromlevet is. A tojásfehérjéket a cukorral együtt verd kemény habbá, és óvatosan forgasd bele a masszába. Oszd szét a formákban a masszát ¾-ig, majd 190 °C-ra előmelegített sütőben süsd körülbelül 15 percig. 

Parfé alaprecept

Hozzávalók
12 dkg cukor
5 dl tejszín
4 cl 30%-os alkohol
tetszőleges adalékok (pl. méz, gyümölcs)
Elkészítés
A tojásokat a cukorral együtt gőz fölött verd fel habosra, majd hagyd szobahőmérsékletűre hűlni. Ezután keverd bele a tejszínt, az alkoholt és a többi adalékot is (az alkohol kimaradhat). A kész masszát tedd be a mélyhűtőbe egy hosszúkás vagy kerek formában, legalább 12 óra hosszára.

Crêpes alaprecept

Hozzávalók
13 dkg liszt
1 csipet só
Elkészítés
A hozzávalókat keverd össze, és adagonként süsd meg palacsintasütőben. 

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!