Csak ne kelljen senkit felhívnom!

Csak ne kelljen senkit felhívnom!

Címlap / Életmód / Lélek / Csak ne kelljen senkit felhívnom!

A szociális szorongások egyik fajtája a telefonon történő beszélgetésektől való félelem, vagyis a telefóbia. Normálisnak tekinthető, ha fontos vagy hivatalos telefonbeszélgetés előtt kicsit izgulunk és feszengünk a telefonálás során, a telefóbia azonban ennél tovább megy.

Manapság mindenkinek van telefonja és teljesen megszokott dolog hívásokat intézni. Épp ezért érthetetlennek tűnhet, hogy egyesek zavarba jönnek egy ilyen hétköznapi tevékenységtől. Pedig így van: aki telefóbiával küzd, az a fontosabb hívásokat rendre elnapolja, ha a munkája megköveteli a telefonon bonyolított beszélgetést, azt szorongva teszi. A megcsörrenő telefon hangjától pedig görcsbe rándul a gyomra. 

urbazon/istockphoto.com

Mik a telefóbia jelei?

Az érintett személyt teljesen felesleges aggodalmak gyötrik a telefonálással kapcsolatban. Például retteg, hogy rosszkor hívja a másikat, fél attól, hogy nem megfelelően alakul a beszélgetés, aggódik azon, hogy mit és hogyan mondjon. Ezek a téves elképzelések hiába alaptalanok, mégis léteznek a fejében és még tovább fokozzák a szorongását.

Feszült viselkedése és a hívások elodázása, a másokkal való telefonos kapcsolattartás azonban nem azt mutatják, hogy a többi emberrel van problémája és ezért kerüli őket, hanem maga a telefonos beszélgetés zavarja. Ezt gyakran a környezet nem tudja, így könnyen hihetik azt a szorongó ember ismerősei, hogy valamiért nem akar velük kapcsolatba lépni, pedig nem erről van szó. 

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást