A nap végén is szorongsz vagy csak napközben? Nem mindegy…

A nap végén is szorongsz vagy csak napközben? Nem mindegy…

Címlap / Életmód / Lélek / A nap végén is szorongsz vagy csak napközben? Nem mindegy…

Életünk során számos helyzet adhat okot az aggodalomra. Ezzel nincs gond, hiszen az aggódásnak is megvan a maga biológiai funkciója: a feszültség érzése segít nekünk, hogy minél jobb megoldásra törekedjünk, vagyis stressz helyzetben az aggódás és némi szorongás teljesen normális, sőt szükséges. Vannak emberek, akik viszont a megszokottnál többet szoronganak. Esetükben még az is fontos tényező, hogy a teljes napjukat aggódva töltik vagy a szorongás oldódik a nap végére.

Mi számít soknak?

A Personality and Individual Differences című folyóiratban egy tanulmány foglalkozott a témával. Rebecca C. Cox, a Vanderbilt Egyetem munkatársa és a kutatás vezetője szerint először is látni kell, mikortól számít kórosnak az aggodalom. Egészséges szinten az aggodalom segít felkészülni a nehéz helyzetekre, óvatossá tesz és felkészít a kihívásokra. Aki ezen túlmenően viszont nem csak rázós szituációkban, például egy állásinterjú, vizsga vagy egy szokatlan történés okán kezd el szorongani, hanem tulajdonképpen bármilyen apróságon, vagy az aggodalom intenzitása aránytalanul nagy a történéshez képest, nos ilyenkor már átlépünk egy határt. 

Jó példa lehet, amikor valaki annyira izgul egy vizsga miatt, hogy már a tanulásra sem képes koncentrálni vagy annyira aggódik a viszontagságos időjárás miatt, hogy nem megy el hazulról. A generalizált szorongással élő ember az élet bármely egyszerű eseményét kihívásként, teherként éli meg, amely számára fenyegető, veszélyes.

Liza Summer/pexels.com

A vizsgálatok kiderítették, hogy az érintetteknél magas ugyan a szorongás szintje, de még kiszámítható mértékben. Cox és csapata a vizsgálat résztvevőit minden napszakban kikérdezte, hogy mennyire szoronganak. Az eredmények azt mutatták, hogy a szorongás csökken az idő előrehaladtával az átlagosan vagy enyhén aggódó embereknél.

Azoknál, akik erősebben képesek aggódni, a szorongás szintje végig magas volt a nap folyamán, igaz, végig ugyanolyan mértékben.

Ezért olyan lényeges a címben feltett kérdés, mely szerint sokat elárul szorongásunk mértékéről az a tény, hogy a nap folyamán egyre csökken esetleges aggodalmunk vagy az folyamatosan ugyanolyan szinten egész nap jelen van. Ha a második kategóriába esünk, érdemes foglalkoznunk a problémával, hiszen itt már felmerülhet, hogy a normálisnál jobban szorongunk.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást