A sütőtök sokak életében nem más, mint az ősz szimbóluma, pedig ez a zöldség jóval többet rejt magában, mint egy szezonális jelkép.
A tökféléket egyesek zsigerből elutasítják, pedig számos alapanyag tartozik ebbe a családba – nem csak az a bizonyos főzőtök, amiből jellemzően a tökfőzelék készül. A cukkini, a patisszon, a sütőtök, de még a dinnye és az uborka is a tökfélék táborát erősíti. Az őszi időszak kedvence azonban kétségtelenül a mézédes sütőtök, amely izgalmas íze mellett számos egészségügyi előnyt is tartogat számunkra.
A sütőtök egy érdekes eset, ha a besorolás szempontjából vizsgáljuk, ugyanis sokak szerint nem zöldség, hanem gyümölcs. Talán pont ennek köszönhető, hogy egyaránt megállja a helyét az édes és a sós fogásokban is?
1/4 Áldott narancssárga szín
A sütőtök narancssárga színéért a béta-karotin felel, mely az A-vitamin provitaminja. Ez azt jelenti, hogy a béta-karotin A-vitaminná alakul a szervezetünkben. Ugyanez az antioxidáns felel az édesburgonya, a sárgarépa, vagy éppen a barack narancsos színiéért is, de a sütőtökről tudjuk, hogy egy csészére való több mint 5000mg-ot tartalmaz. Az A-vitamin kritikusan fontos tápanyag a látás, az immunrendszer egészsége, a bőrhibák és a gyulladások elleni küzdelemben.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!