A stressztől is pattanásaid lehetnek! Szerencsére megküzdhetsz velük

A stressztől is pattanásaid lehetnek! Szerencsére megküzdhetsz velük

Címlap / Stílus / Arc / A stressztől is pattanásaid lehetnek! Szerencsére megküzdhetsz velük

Egészségesen eszel, gyakran mozogsz, ápolod az arcbőröd és rendszeresen jársz kozmetikushoz is, mégis pattanások kínoznak? Könnyen lehet, hogy stresszes vagy, elég gyakori ugyanis, hogy valakinek ettől jelenjenek meg idegesítő, gyulladt puklik az arcán.

A stressz a szervezeted minden részére kihat, ezért fontos, hogy minél előbb megszabadulj tőle – a pattanásokkal pedig az alábbi tippek segítségével küzdhetsz meg!

Tudd, hogy miért alakul ki!

Először is érdemes tisztázni, hogy a stressztől hogyan is lehet pattanásos az arcod (ami nyilvánvalóan még több stresszt okoz, jó belekerülni egy ilyen spirálba, mert nehéz belőle kimászni). A nagyobb mértékű stressz megnöveli a kortizoltermelésedet, ez az a hormon, amit stresszhormonként is szoktak emlegetni. A stresszhormon pedig magával hoz egy olyan láncreakciót, amitől megindul a bőröd olajtermelése, ez a felgyülemlett olaj pedig eltömítheti a pórusaidat.

Ugyanez a helyzet a menzeszed előtt is – ha olyankor is a hormonváltozások miatt pattanásos szoktál lenni, akkor biztos lehetsz benne, hogy a stressz is hat az arcbőrödre.

Nincs egyfajta stresszpattanás, így ez alapján nem tudod megállapítani, valójában mitől jöttek elő a puklik: lehetnek mély, gyulladt aknék, apró fehér pattik, vagy akár sima tágabb, fekete fejű pórusok is.

Radírozd!

Ilyenkor bármi jól jön, ami eltávolítja az elhalt hámsejteket, és lehetővé teszi, hogy a pórusaid kitisztuljanak. Keresd a szalicilsav-tartalmú termékeket, de csak akkor, ha egyébként nem vékony és foltosodásra hajlamos a bőröd, mert utóbbi esetben csak rontanak a helyzeten.

A benzoil-peroxid is jó lehet, de szintén csak akkor, ha nem túl érzékeny a bőröd.

Utóbbinak antibakteriális hatóanyagai vannak, így megakadályozza, hogy az eltömődött pórusokba kórokozók jussanak, és rontsanak a már amúgy sem túl kellemes helyzeten.

Kép: sonyachny/depositphotos.com

Ne nyúlj hozzá!

Nagyon fontos, hogy ne rontsd a helyzetet azzal, hogy nyomkodod a pattanásokat, vagy hogy tapogatod az arcodat napközben. Ezzel egyrészt elősegíted, hogy hegesedés, majd foltok alakuljanak ki a pattanások helyén, másrészt kórokozókat juttatsz a bőröd alá, amik még jobban begyullaszthatják a pattanásokat, és megakadályozzák, hogy időben, pár nap alatt elmúljanak.

Figyelj arra, hogy ne fogdosd napközben a bőrödet, a nyomkodás pedig szigorúan tilos!

És az egyértelmű: ne stresszelj!

Könnyű azt mondani, tudjuk, de a stressz rövid- és hosszú távon sem tesz jót a szervezetnek. A saját érdeked, hogy minél előbb megszabadulj tőle. Nem kell radikális dolgokra gondolni, elég, ha naponta néhány percet meditálsz, vagy eljársz mozogni, esetleg csendben, magadban olvasol – mindegy, mit csinálsz, csak nyugtasson le, és csökkentse a stressz-szintedet.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást