7 stresszcsökkentő módszer, ha kiakaszt a munkád

7 stresszcsökkentő módszer, ha kiakaszt a munkád

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 7 stresszcsökkentő módszer, ha kiakaszt a munkád

Az utóbbi időben agyonhajtottad magad a munkahelyeden? Egy perc nyugtod nem volt, ráadásul hazaérve sem tudtál teljesen kikapcsolni? Hidd el, tudjuk, hogy mit érzel, éppen ezért ma írásunkban hoztunk neked néhány szuper stresszlevezető tippet, amivel könnyedén csökkentheted a válladra nehezedő nyomást, így pedig újult erővel vághatsz majd bele a holnapba. Felkészültél?

Iktasd ki a zavaró tényezőket!

E-mailek, telefonok, váratlan feladatok. Ma már szinte teljesen általános tendencia, hogy folyamatos megszakításokkal telik el egy-egy munkanap, ezzel azonban elvész a fókusz a fontos és prioritást élvező feladatokról.

Éppen ezért fontos, hogy már a nap elején felállíts egy fontossági sorrendet, azokat a tényezőket pedig igyekezz semmibe veszni, amiknek aktuálisan nincs köze a feladatodhoz.

Hasznos lehet, ha mondjuk, kijelölsz egy tényleges idősávot arra, amikor e-mailekre válaszolsz vagy, amikor személyes találkozókra mész. Ez látványosan csökkenti a stresszt, hiszen tudod melyik feladatot mi követi, így nem fogsz százfelé szakadni a munkaidő alatt.

Állj fel, eleget ültél!

Persze tudjuk, hogy a nagy reggeli rohanásban kényelmesebb a lifttel felmenni az irodába, ám mégis tudnod kell, hogy a stressz levezetésére igenis a mozgás az egyik legjobb alternatíva.

Éppen ezért két munkafolyamat között mindenképpen szellőztesd ki a fejed, hiszen így feltöltődsz energiával és a kreatív erőid is nagyobb hatékonysággal szabadulnak majd fel.

Ebédszünetben tíz perc séta?

Hidd el, megéri!

Bízz magadban!

A munkahelyi stressz leküzdését nagyban segítheti, ha az önértékelésed rendben van és nem külső személyektől várok a megerősítést a kapcsán, hogy jól végzed a feladataidat.

Ha elkezdesz teljes erőbedobással egy feladatra összpontosítani, ahelyett, hogy azt néznéd, mit gondolnak másik, sokkal, nagyobb eséllyel adsz majd ki olyan munkát a kezeid közül, amivel igazán elégedett is vagy.

Higgy a megérzéseidben, bízz magadban!

Izgalmas projektek

Persze tudjuk, hogy amúgy is rengeteg a munkád, de heti egyszer vagy kéthetente egyszer vállalj be egy extra projektet, akár munkaidőn kívüli feladatot, ami merően eltér attól, amit alapvetően csinálsz.

Ezzel a trükkel ugyanis nem fogod úgy érezni, mintha mindennapod ugyanúgy zajlana, így kiszakadhatsz egy kicsit a mókuskerékből, ráadásul az önbizalmad is növelheted.

Készíts listát!

Talán ez a legkézenfekvőbb, mégis sokan elfeledkeznek róla.

Készítsd listát a napi teendőidről, azokat pedig priorizáld.

Hidd el, ez nagyon sokat fog segíteni, hiszen átlátod, hogy mennyi teendőd is van az adott napon, plusz azon sem kell aggódnod, hogy netán elfelejtettél valamit.

Grátisz annál jobb érzés nincs, amikor a végén minden teendőd kipipáltál.

Ne vidd haza a munkád!

Igen, tisztában vagyunk vele, hogy az egyik legnehezebb feladat. Nehéz egy csapásra letenni a munkahelyi gondokat, ám hidd el, ha ezt tudatosan igyekszel megtenni, akkor hosszútávon sokkalta kiegyensúlyozottabb leszel.

Amikor hazaérsz, kapcsold ki a mobilodat és lehetőség szerint a laptopod se vedd már elő. Az élvezetek halmozásának érdekében a téli időszakban akár vegyél egy forró fürdőt, lazíts, élvezd, hogy az este csak a tiéd.

Hidd el, ezek után egész biztos, hogy eszedbe sem fog jutni a munka, ráadásul az is biztos, hogy egy jót fogsz tudni aludni.

Segítsd a munkatársaid is!

Az összes fenti módszert sikerrel alkalmazod, mégis még mindig küzdelmes harcot folytatsz a kollégáid negatív hozzáállásával?

Bátran tedd szóvá nekik, hogy szerinted a viselkedésük zavarhatja a többiek munkamorálját, mindezt persze igyekezz úgy megfogalmazni, hogy mondandóddal nem taposol bele a másik lelkébe, hiszen az illető jó eséllyel nem szándékosan teszi, amit tesz, csupán ő is a munkahelyi stressz áldozatává vált.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!