Ezek a sokszervi gyulladás tünetei gyerekeknél – így veheted észre

Ezek a sokszervi gyulladás tünetei gyerekeknél – így veheted észre

Címlap / Hírek / Ezek a sokszervi gyulladás tünetei gyerekeknél – így veheted észre

A vírus megjelenésekor szülőként picit hátradőlhettünk: oké, nem játszunk vele, de legalább a gyerekeinket nem veszélyezteti. Aztán kiderült, hogy sajnos nincs ez teljesen így.

Aztán tavaly novemberben kórházba került az első kisgyerek hazánkban sokszervi gyulladással és kiderült, hogy a koronavírus szövődményeivel küzd. Persze, sokan még erre is legyintettek, mondván, hogy rengeteg gyerek teljesen tünetmentes nem csak akkor, amikor zajlik a fertőzés, hanem utána is. Úgy tűnik, ebben korántsem lehetünk biztosak.

A COVID-19 ritka, de súlyos szövődménye a sokszervi gyulladás. Sajnos úgy néz ki, ettől a következménytől nagyobb arányban kell tartanunk a mutációkat tekintve.

Az érintett gyermekek vérében a legtöbbször még jelen vannak az antitestek, tehát az elmúlt hetekben, hónapokban átestek a fertőzésen, de könnyen lehet, hogy egyébként teljesen tünetmentesek voltak.

A sokszervi gyulladás tünetei gyerekeknél
Dean Mitchell/istockphoto.com

Sőt, több olyan gyermek is került a klinikára, akiknél már nem tudtak antitesteket kimutatni, de a következményként kialakult sokszervi gyulladásból már következtetni lehetett arra, hogy ők is érintettek voltak a fertőzést tekintve. Az oka a késői tünetek megjelenésének az, hogy azokért nem kifejezetten a fertőzés felel, hanem a gyógyulás során fellépő kóros immunreakció. 

Már az első hullám alatt is regisztráltak olyan eseteket, amikor a koronavírus-fertőzést követően, későbbi szövődményként alakult ki a súlyos gyulladás. Igaz, ezt nemzetközi szinten regisztrálták. Hazánkban csak a második hullámban bukkantak fel először ezek az esetek.

Mik a tünetek?

A sokszervi gyulladás (Paediatric Inflammatory Multisystem Syndrome) tünetei közé tartozik a magas láz, a test szerte megjelenő kiütések, a kötőhártya- és tüdőgyulladás, valamint a nyirokcsomó megnagyobbodás. A magas láz tehát mindig intő tünet, valamint a vele járó bágyadtság, a nagyfokú gyengeség, aluszékonyság is. Időnként nem csak a szemek, hanem az ajkak is vörösek lehetnek, berepedezhetnek, akárcsak a nyelv.

Utóbbi megduzzadhat és ugyanez igaz a végtagokra, amik egyúttal vizenyőssé válnak. Izomfájdalom, gyors kifáradás szintén tünet lehet. Hasfájás, hasmenés és hányás is kísérheti a kórt, úgyhogy meglehetősen nehéz bármi mással összekeverni a tüneteket. Várni nem is igazán érdemes, mert gyorsan romolhat a kis páciensek állapota. 

Hogyan kezelik?

A kezelés során nagydózisban adnak a betegeknek szteroidot és ellenanyagokat, immunglobulint, ennek eredményeképpen pedig a gyerekek többnyire viszonylag gyorsan jobban lesznek. 

A szakértők egyelőre nem tudják, vannak-e hajlamosító tényezők, nem fedezték fel, hogy pl. bizonyos krónikus betegségekhez társulna a sokszervi gyulladás. Éppen ezért felhívják a figyelmét a szülőknek, hogy a hasonló tünetegyüttesek során gondoljanak a sokszervi gyulladás eshetőségére még akkor is, ha látszólag a gyermeket meg sem környékezte a koronavírus.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!