Jó vagy rossz stressz? 5 biztos jel, hogy épp rossz stressz ért téged

Jó vagy rossz stressz? 5 biztos jel, hogy épp rossz stressz ért téged

Címlap / Életmód / Lélek / Jó vagy rossz stressz? 5 biztos jel, hogy épp rossz stressz ért téged

A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció, amely már őseink életében és az állatvilágban is jelen volt. A stresszreakció alapvetően nem ok nélküli; valamilyen veszélyre figyelmeztet és alkalmazkodásra szólít fel. Idegi és hormonális változások hatására a szervezet készenléti helyzetbe kerül, majd a veszély elmúltával lenyugszik. Annak idején a vadászó, élelemért harcoló ember folytonos veszélyben élt, a stressz segített neki, hogy éberen figyeljen és vészhelyzetben megfelelően reagáljon: támadjon vagy épp elfusson.

Ma már nem élünk állandó veszélyben, egyes helyzetek mégis kiváltják bennünk annak érzetét és ilyenkor ugyanúgy riadókészültséget rendel el a szervezetünk. Elég egy rossz gondolat, konfliktus, nehéz élethelyzet, amely szorongással tölt el, máris megéljük a stressz minden tünetét, pedig nem vagyunk kitéve valós veszélynek, így a stresszre adható reakció (a támadás és a menekülés) is elmarad: megmarad viszont a feszültség érzése. Ez a feszült lelkiállapot betegíti meg az embert, így alakulnak ki a szokásos stresszbetegségek.

AndrewLozovyi/depositphotos.com

Az eddigiek alapján érthető, hogy létezik pozitív és negatív stressz hatás. A pozitív változat serkentőleg hat, felkészít egy nehéz helyzet elkerülésére. Ilyen a vizsgadrukk, amely egészséges mértékben hozzájárul a sikerhez vagy ha tényleges veszélybe kerülünk, például megtámadnak az utcán és az izmok vérellátása a meneküléshez segít hozzá.

A negatív stressz jellemzően lelki folyamatok miatt jelenik meg, nehéz élethelyzet, érzelmi sokk idézi elő. Nemcsak pszichés hatása van, de fizikai szinten is nyomot hagy.

Rövid ideig fennálló stresszhelyzet nem károsítja visszafordíthatatlanul a szervezetünket, a megterhelő élethelyzet elmúltával a stressz tünetei spontán elmúlnak. Honnan tudhatjuk, hogy baj van és a stressz már komoly károkat okoz?

Íme 5 jel, amelyet érdemes felismernünk.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást