Nálatok is vannak olyan alapélelmiszerek, amik nélkül elképzelhetetlenek a heti menük? Nálunk (a hüvelyesek mellett) egyértelműen a rizs a toplistás.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Olyannyira, hogy egy külön polcot tartok fenn a kamránkban csak ezeknek a száraz alapanyagoknak. Mert bizony akárcsak a hüvelyesekből, úgy a rizsből is rengeteg típus elérhető hazánkban: van vörös, fekete, vad, jázmin, basmati, barna és persze a „klasszikus” fehér több fajtája is ott sorakozik nálunk katonás rendben. Van, amit gyors vacsorákhoz főzök, van, amit laktató ebédekhez és van, ami sushiba tekerek. De egyvalami közös ezekben a rizsekben: mielőtt főzésre kerül a sor, mindig jól megmosom sőt, jellemzően áztatom is őket.
Nem csak azért, mert így láttam a nagymamámtól … hanem mert ma már tudjuk, hogy a rizsszemeken nemcsak por, hanem egészen meglepő dolgok is megbújhatnak.
Bár a rizszsizsik gondolata már önmagában is elég ahhoz, hogy elgondolkodjunk a rizs alapos előkészítésén, sajnos nem ez az egyetlen, ami miatt érdemes komolyan venni a mosást és az áztatást. A rizs ugyanis hajlamos arra, hogy magába szívja a környezetéből a nehézfémeket – elsősorban az arzént.