Életmód / Egészség

A reggeli kávé tényleg lassítja az öregedést? A koffein jótékony hatásai

A reggeli kávé tényleg lassítja az öregedést? A koffein jótékony hatásai

Én nagy tejeskávé-fogyasztó vagyok, naponta többször iszom, sokszor még este is. A kolléganőim régebben ijesztgettek vele, hogy ez egészségtelen és nem lesz jó vége. Én sosem hallgattam rájuk, valahogy tudtam, hogy ami ilyen jó és ennyire szeretem, az nem lehet káros. Utánanéztem és feltevésemet több kutatás is igazolta, amit diadalmasan olvastam fel a kávé ellen károgó kollegináknak. Ha esetleg te is akkora fanatikus fogyasztó vagy, mint én, van egy jó hírem – sőt, nem is egy, hiszen a koffein szinte mindenre jó.

Sokkal több jótékony hatása van, mint amennyiről az átlagfogyasztó tud. Én például nem tudtam, hogy lassítja az öregedést, sőt, úgy véltem, hogy nem tesz jót bőrnek, mivel kiszárítja. Mint kiderült, a kávé tele van antioxidánsokkal, amik mozgásra serkentenek, gyorsítják az anyagcserét és megnövelik energia-szintünket. A kávénak köszönhetően tehát általánosságban véve aktívabbak leszünk, ami köztudottan lassítja az öregedési folyamatot.

Ezen kívül antioxidánsai semlegesítik a káros anyagokat és mérgeket, amik a testünkbe kerülnek, akár a sima lélegzéssel. Egy nagyszabású, 2015-ben publikált kutatásban – amelyet több mint 20 ezer résztvevővel végeztek – a kávéfogyasztó emberek egészségét vizsgálták, méghozzá harminc éven keresztül.

A napi három vagy öt csésze kávét elfogyasztó résztvevők között 5-9 százalékkal kisebb volt a halálozási ráta, ami már igen jelentős különbség.

Ez többek között annak volt köszönhető, hogy a kávéimádók esetében csökkent a szívbetegségek kialakulásának kockázata, ami szinte minden fejlett országban vezető halálozási ok. Ezen kívül kimutatták, hogy az agyunknak is jót tesz a koffein, hiszen neurológiai betegségek is jóval kisebb arányban mutatkoztak meg a koffeinfogyasztók soraiban. Valószínűleg az agyunkra gyakorolt jótékony hatással magyarázható az a tény is, hogy közülük kevesebben követtek el öngyilkosságot.

Ezek elképesztő eredmények, és ez még nem minden!

Nemcsak a szívünket és az agyunkat védi a kávé, de még az Alzheimer-kór, a rák és a cukorbetegség ellen is hatásos lehet.

Továbbá már napi egyetlen csésze képes csökkenteni a gyulladással járó betegségek kialakulását és az asztmások – mint például én – is örülhetnek, mert még a lélegzést is megkönnyíti.

Akármennyire csodaszer a koffein és a belőle készült kávé, mint mindenből, ebből is megárt, ha túl sokat fogyasztunk. A dietetikusok szerint nem is igazán a kávéval van a gond, hanem a sok tejszínnel, cukorral és édesítővel, amivel isszuk. A fehér cukor helyett kicsit egészségesebb opció a barna cukor, a tejszín helyett pedig tegyünk bele tejet, abból is soványat. A mesterséges édesítőszereket váltsuk ki természetes anyagokra, mint a stevia vagy a nyírfacukor. A por alapú tejhelyettesítőket pedig teljességgel hagyjuk el, nagyon egészségtelenek.

Mindent összevetve tehát az a konklúzió, hogy a kávét igyuk bátran és nyugodjunk meg, még napi öt csésze sem káros, sőt, ha nem tesszük tele egészségtelen hozzávalókkal, akkor kifejezetten egészséges. Megyek is és lefőzöm a mai harmadik tejeskávém, amit ezentúl szigorúan csak sovány tejjel iszom majd.

Kép forrása: unsplash.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást