Rengeteg pozitív hatását ismerjük a zöld teának, és egyre biztosabbnak tűnik az, hogy ezek közül az egyik legfontosabb a daganatos megbetegedések megelőzésében játszott szerepe. Az egész folyamat kulcsa pedig a p53 fehérje, ami a daganatos betegségek során sokszor válik diszfunkcionálissá, és amely működését segíti a zöld teában található egyik antioxidáns.
1/3 Amit az antioxidánsokról tudni kell
Az antioxidánsokat az elmúlt években igazi szupererővel vérteztük fel, nagyjából minden nap lehetett olyan hírt olvasni, ami ezek betegségmegelőző hatásait taglalja. De mi is pontosan az az antioxidáns? Antioxidáns alatt leggyakrabban az élő szervezetben, illetve a táplálékban található, természetes vagy mesterséges vegyületeket értjük. Az élő sejtek energiafelszabadító szervecskéiben, a mitokondriumokban az energiafelszabadító folyamat során természetes módon keletkeznek peroxid- és szuperoxid gyökök.
Ezeket a sejtek a saját antioxidánsaikkal hatástalanítják. Bizonyos helyzetekben (például stressz, betegség) a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni. Az idős, beteg szervezetben az antioxidánsok hatása és mennyisége is csökken.
Hogy ez miért probléma? Azért, mert a szabad gyökök is felelősek a sejtek öregedéséért, többek között fehérjék működésképtelenné tételével, a DNS lánc károsításával – utóbbi folyamat daganatképződést is okozhat. Mindez ellen a különböző sejtek számos természetes antioxidánst termelnek.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!