Vannak olyan betegségek, amelyekkel sokmillióan élnek együtt világszerte, mégis általában kevés szó esik róluk. Tipikusan ilyen a pikkelysömör is, amelyet többek közt azért szoktak ritkábban emlegetni, mert akár évekig is tünetmentes lehet. Ha azonban fellángol, rengeteg kellemetlenséget okozhat. Szerencsére vannak olyan ételek, amelyek rendszeres fogyasztásával ez ellen tudatosan is tehetünk, akárcsak bizonyos élelmiszerek elkerülésével.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Mi pontosan a pikkelysömör?
A pikkelysömör egy máig tisztázatlan okú bőrbetegség, amelyről annyi bizonyos, hogy akkor fordul elő, ha az immunrendszer túlműködik. Ennek következtében gyulladásos bőrtüneteket vált ki, ami gyorsítja a bőrsejtek növekedését.
A leggyakoribb típusa, a plakkos pikkelysömör általában vastag, kidomborodó bőrfoltokkal jár együtt, amelyek viszkethetnek és vörösek lehetnek, vagy részben ezüstfehér pikkelyek borítják.
A foltok bárhol kialakulhatnak, de a térden, a könyökön, a hát alsó részén és a fejbőrön a leggyakoribbak. De járhat még más kellemetlen tünetekkel is. Ami különösen bosszantó, hogy sokféle okból megjelenhet. Az időjárás, a stressz, különféle fertőzések, az aktív és passzív dohányzás vagy bizonyos gyógyszerek is a fellángolását okozhatják. Sok kutatás pedig arra enged következtetni, hogy bizonyos élelmiszerek is hatással lehetnek rá.
