Ezekből az ételekből egyél, és megelőzheted a pikkelysömör fellángolását

Ezekből az ételekből egyél, és megelőzheted a pikkelysömör fellángolását

Címlap / Életmód / Egészség / Ezekből az ételekből egyél, és megelőzheted a pikkelysömör fellángolását

Vannak olyan betegségek, amelyekkel sokmillióan élnek együtt világszerte, mégis általában kevés szó esik róluk. Tipikusan ilyen a pikkelysömör is, amelyet többek közt azért szoktak ritkábban emlegetni, mert akár évekig is tünetmentes lehet. Ha azonban fellángol, rengeteg kellemetlenséget okozhat. Szerencsére vannak olyan ételek, amelyek rendszeres fogyasztásával ez ellen tudatosan is tehetünk, akárcsak bizonyos élelmiszerek elkerülésével.

Mi pontosan a pikkelysömör?

A pikkelysömör egy máig tisztázatlan okú bőrbetegség, amelyről annyi bizonyos, hogy akkor fordul elő, ha az immunrendszer túlműködik. Ennek következtében gyulladásos bőrtüneteket vált ki, ami gyorsítja a bőrsejtek növekedését.

A leggyakoribb típusa, a plakkos pikkelysömör általában vastag, kidomborodó bőrfoltokkal jár együtt, amelyek viszkethetnek és vörösek lehetnek, vagy részben ezüstfehér pikkelyek borítják.

A foltok bárhol kialakulhatnak, de a térden, a könyökön, a hát alsó részén és a fejbőrön a leggyakoribbak. De járhat még más kellemetlen tünetekkel is. Ami különösen bosszantó, hogy sokféle okból megjelenhet. Az időjárás, a stressz, különféle fertőzések, az aktív és passzív dohányzás vagy bizonyos gyógyszerek is a fellángolását okozhatják. Sok kutatás pedig arra enged következtetni, hogy bizonyos élelmiszerek is hatással lehetnek rá.

helivideo/istockphoto.com

Mi köze hozzá az étrendünknek?

A pikkelysömörről Margaret Wesdock dietetikus szerint fontos tudni, hogy egy krónikus autoimmun betegség, amely azzal jár, hogy a szervezet tévedésből a saját szövetét támadja meg. A már említett bőrproblémák mellett pedig olykor még ízületi gyulladás is társulhat hozzá. Bár ezen állapotok egyikét sem az étkezéseink okozzák, mégis fontos kapcsolat van az étrendünk és a pikkelysömör között.

Számos élelmiszerről ismert ugyanis, hogy gyulladást okozhat az egész szervezetünkben, ami viszont már egyes embereknél súlyosbíthatja a pikkelysömör tüneteit.

Szerencsére ha tudod, hogy milyen élelmiszereket érdemes előtérbe helyezni ennek elkerülése érdekében, és melyek azok, amelyeket jobb, ha kerülsz, akkor jó eséllyel megelőzheted, hogy az étkezéseid miatt még rosszabbul érezd magad pikkelysömör esetén.

A legjobb ételek, amikből ehetsz

Alapvetően elmondható, hogy ha egy kiegyensúlyozott, változatos étrendet követsz, amely sok zöldséget, gyümölcsöt és egészséges zsírforrásokat tartalmaz, akkor máris tehetsz azért, hogy megelőzd és csökkentsd a gyulladást a szervezetedben – amelynek eleve rengeteg negatív következménye lehet -, és a pikkelysömör fellángolását is elkerüld. Na de hogy melyek pontosan azok az élelmiszerek, amelyekkel kiemelten érdemes tervezned?

  • Gyümölcsök és zöldségek: paprika, paradicsom, zöld leveles zöldségek, papaya, bogyós gyümölcsök, citrusfélék, fokhagyma, vöröshagyma, póréhagyma, mogyoróhagyma.
  • Egészséges zsírforrások: avokádó, olívaolaj, diófélék, magvak.
  • Gyógy- és fűszernövények: kurkuma, bazsalikom, gyömbér, fahéj, szerecsendió, feketebors, kardamom, petrezselyem, rozmaring, kakukkfű, oregánó, gyömbér.
puhimec/istockphoto.com

Amiket jobb lehet kerülnöd

Általánosságban is igaz, hogy bizonyos ételek nem igazán támogatják az egészségünk megőrzését (például semmilyen tápláló vitamin vagy ásványi anyag nincs bennük), ha pedig rendszeresen a tányérunkra kerülnek, kifejezetten ártalmasak is lehetnek. 

Ami a pikkelysömörnél különösen rizikós ételeket érinti, fontos, hogy nem arról van szó, hogy biztosan soha többet nem kellene enned belőlük. Ha viszont azt tapasztalod, hogy negatívan hatnak a bőrödre, akkor érdemes egyeztetned a háziorvosoddal vagy egy dietetikussal, és ha egyetért vele, mérsékelned a jelenlétüket az étrendedben, vagy esetleg teljesen kerülnöd a fogyasztásukat.

  • Vörös és feldolgozott húsok: kolbász, szalonna, virsli, szalámi, felvágottak, szárított marhahús.
  • Előre csomagolt és feldolgozott élelmiszerek: kenyerek, kekszek, bolti hasábburgonya, cukros gabonapelyhek, cukros édességek, fagylaltok, chipsek, előre panírozott gyorsfagyasztott húsok, adalékanyagokkal teli salátaöntetek.
  • Gluténtartalmú élelmiszerek: egyes kutatások azt sugallják, hogy a pikkelysömörben szenvedők érzékenyek lehetnek a gluténre, valószínűleg a hasonló genetikai és egyéb gyulladásos markerek miatt, amelyek a cöliákiás betegeket érintik. 

Ezért a gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztása után is érdemes alaposan figyelni a testünk reakcióit, és ha panaszaink vannak, alaposan kivizsgáltatni magunkat.

Ha olyan orvosi diagnózist kapunk (például cöliákia vagy nem cöliákiás gluténérzékenység), amely miatt szigorúan kerülni kell a gluténtartalmú élelmiszereket, akkor olyan ételek és italok mellőzése lesz szükséges, mint a hagyományos kenyerek, tészták, minden búzaliszttel készült étel, a bulgur, a kuszkusz vagy a sör.

Ami a legfontosabb, hogy mindannyiunk teste más, ezért tényleg érdemes tudatosan figyelnünk, hogy mi hogy reagálunk bizonyos ételekre és italokra, nem pedig mondjuk azért mellőznünk egy élelmiszert, mert pikkelysömör esetén más is azt tette. Közben jegyezd is fel a tapasztalataidat, és feltétlenül konzultálj a háziorvosoddal vagy egy szakorvossal az étrendedről és általában véve arról, mit érdemes tenned azért, hogy elkerüld a pikkelysömör fellángolását.

Fotó: goodhousekeeping.com, hopkinsmedicine.org, nyitókép: AleksandarNakic/istockphoto.com

VIDEO A legerősebb csillagjegy párosok, akik tökéletes házastársak lesznek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!