Milyen veszélyeket rejt a pandémia alatt várandósnak lenni?

Milyen veszélyeket rejt a pandémia alatt várandósnak lenni?

Címlap / Életmód / Egészség / Milyen veszélyeket rejt a pandémia alatt várandósnak lenni?

A gyermeket sürgősségi császárral, jóval a kiírt dátum előtt segítették világra, de az anyuka életét hosszas műtétek, kórházi kezelés után sem tudták megmenteni. Az ilyen hírek alapesetben is sokkolják az embereket, de teljesen más a helyzet, mikor nem vadidegenről van szó. Igen, nekem is tele van már a tudatom ezzel az évek óta húzódó vírushelyzettel, az oltásokkal, a betegségekkel és persze a karanténnal – amiben ovis-kontakt miatt ismét ülhetünk, de már nem is számolom, hányadszor. 

Utólag több szempontból is áldom a szerencsémet, amiért még egy boldog békeidőben lehettem várandós, de az idő és az élet nem áll meg: most is sokan várnak babát és nevelnek kisgyermeket. Nekik olyan döntéseket kell meghozniuk, amiket nekem szerencsére nem kellett. Az UNICEF témába vágó cikkéből szemezgettem, hátha ezzel is segíthetem azokat az anyukákat, akik éppen várandósság, vagy szülés előtt állnak.

Kemal Yildirim/istockphoto.com

Nagyobb a COVID-19 kockázata várandósság esetén?

Az UNICEF-hez eljutatott statisztikák alapján úgy tűnik, hogy a várandós nőknél nincs nagyobb kockázat a COVID-19 fertőzésre, ugyanakkor nagyobb az esélye a súlyos lefolyásnak, ha valaki várandósan lesz vírusfertőzött. Sajnálatos tény az, hogy a koraszülés esélyét is növeli a COVID-19.

Ezért olyan lényeges, hogy fertőzésgyanús esetben minél előbb fordulj orvoshoz és te, valamint a környezetedben élők is tegyék meg a megfelelő óvintézkedéseket ahhoz, hogy elkerülhesd a megfertőződést. 

Kik számítanak még inkább veszélyeztetettnek?

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának tanulmánya megállapította, hogy a 25 éves vagy annál idősebb terhes nők, akik az egészségügyben dolgoztak, vagy valamilyen alapbetegségben szenvedtek (beleértve az elhízást, a krónikus tüdőbetegséget, a krónikus magas vérnyomást vagy a cukorbetegséget) fokozott kockázatnak vannak kitéve.

Megállapítottuk, hogy a súlyos COVID-19 kockázata az alapbetegségek számával nőtt.” – mondta Romeo Galang, a CDC szülész-nőgyógyásza és a tanulmány vezető szerzője.

Lehet oltatni várandósan?

Igen, kaphatnak oltást azok, akik várandósak, vagy várandósságot terveznek. Az UNICEF minden leendő szülőt megnyugtat, hogy a COVID-19 súlyos megbetegedésének általános kockázata továbbra is alacsony.

Ugyanakkor a szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a terhesség növeli a kockázatát a súlyos lefolyásnak a kismamák esetében.

Érthető módon kevesebb adat áll rendelkezésre a várandósak vakcinázásával kapcsolatban, azonban a COVID-19 vakcinák terhesség alatti biztonságosságára vonatkozó bizonyítékok száma növekszik. Ha úgy érzed, még több információra van szükséged a kérdésről, bátran kérd ki háziorvosod és nőgyógyászod véleményét!

Annak ellenére, hogy egyre több tanulmány bizonyítja, miszerint az oltások biztonságosak a terhesség alatt, az Egyesült Államokban a 18 és 49 év közötti terhesek mindössze 32 százaléka részesült teljes körű védőoltásban 2021. szeptember 25-ig.

ozgurcankaya/istockphoto.com

Honnan tudják a tudósok, hogy biztonságos terhesség alatt oltani?

Mariana Lenharo-tól megtudhattuk, hogy terhes nők nem vettek részt a COVID-oltás harmadik fázisú, klinikai vizsgálataiban, így kezdetben még kevés adat állt a szakértők rendelkezésére. Ekkor a hivatalos javaslat az volt, hogy a várandósoknak az orvosaikkal egyetértésben kell döntéseket hozniuk, mérlegelve a kockázatokat és az előnyöket.

A későbbiek során azonban megváltozott ez a forgatókönyv, mert az mRNS vakcinákkal kapcsolatos eredmények azt sugallták, hogy az oltások biztonságosak az anyák és a babák számára is. Nem fordult elő gyakoribb vetélés, szülési rendellenesség, vagy koraszülés. Egy másik elemzés szintén nem mutatott fokozott kockázatot több mint 2000 beoltott terhes körében. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást