Ezért kell harmadik oltás az Omicron ellen

Ezért kell harmadik oltás az Omicron ellen

Címlap / Hírek / Ezért kell harmadik oltás az Omicron ellen

Mára látható, hogy egyes vakcinák kevéssé védenek az Omicron ellen, bár az is igaz, hogy mégis nagyban csökkenti a súlyos megbetegedés és ezáltal a kórházba kerülés kockázatát.

A vakcinákat a vírus két évvel ezelőtti típusára fejlesztették ki. A kérdés, hogy a harmadik oltás hozzátesz-e a védekezéshez vagy az Omicron már eleve kijátszotta ezt a védelmet?

Hogyan működnek az oltások?

Az oltások működési elve olyan, mint a tanulás folyamata, a tudáshoz ismétlés és bevésődés kell, épp így tanul meg a szervezet is védekezni. Az első adag oltás az alapokat adja, a második és harmadik elmélyíti a védekezést – nem csak egyszerűen ismétli az első hatását.

Jonathan Ball professzor, a Nottinghami Egyetem virológusa szerint a „jól képzett” immunrendszer véd igazán a vírus ellen. 

Az antitestek a vírus külső felületéhez tapadnak, megakadályozzák a vírus sejtekbe való behatolását.

A vakcina minden adagja egy újabb antitest-evolúciós kört vált ki az immunrendszerben és az antitestek az idő múlásával egyre hatékonyabbak. 

Miért van szükség harmadik vakcinára?

Lehet, hogy a vírus új típusai egyre jobban mutálódnak, de továbbra is ugyanaz az alapvető vírus, és vannak olyan részei, amelyek egyáltalán nem változtak. A vakcina többszöri beadása miatt az immunrendszer kiszélesíti antitest elleni védekezés repertoárját, újabb módokat talál a vírus legyőzésére.

Charles Bangham professzor, az Imperial munkatársa szerint a többszöri oltás tartósabb immunitát eredményez.

A fent leírtak hatása egyértelmű azokban a vizsgálatokban, amelyek kimutatták, hogy két dózis oltás hatása kevés volt az Omicronnal szemben. A harmadik adag vakcina hatása viszont jelentős volt.

A Covid-tünetek elleni védelem körülbelül 75%-ra nőtt az emlékeztető oltás után.

A kutatók szerint az oltóanyagok hatása ugyanígy érvényesül majd a jövőbeli vírus variánsokkal szemben is, tehát számíthatunk a védelmükre.

Lehetséges, hogy a vakcinák nem 100%-osan védenek és egyáltalán nem biztos, hogy elkerüljük a megbetegedést, de erősítik a szervezet védekezését, több eszközt adnak ehhez a küzdelemhez és a legsúlyosabb következményeket mindenképpen kiküszöbölik, legalábbis nagyobb esélyt nyújtanak, hogy elkerüljük a súlyos szövődményeket.

A BBC News cikke nyomán

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást