Ezért kell harmadik oltás az Omicron ellen

Ezért kell harmadik oltás az Omicron ellen

Címlap / Hírek / Ezért kell harmadik oltás az Omicron ellen

Mostanság covid témában a legújabb variáns elleni harc okoz fejtörést. Jogosan merül fel mindenkiben, hogy érdemes-e harmadik oltást beadatni, ha az előző kettő még egy egészen más típusra lett kitalálva.

Mára látható, hogy egyes vakcinák kevéssé védenek az Omicron ellen, bár az is igaz, hogy mégis nagyban csökkenti a súlyos megbetegedés és ezáltal a kórházba kerülés kockázatát.

A vakcinákat a vírus két évvel ezelőtti típusára fejlesztették ki. A kérdés, hogy a harmadik oltás hozzátesz-e a védekezéshez vagy az Omicron már eleve kijátszotta ezt a védelmet?

Hogyan működnek az oltások?

Az oltások működési elve olyan, mint a tanulás folyamata, a tudáshoz ismétlés és bevésődés kell, épp így tanul meg a szervezet is védekezni. Az első adag oltás az alapokat adja, a második és harmadik elmélyíti a védekezést – nem csak egyszerűen ismétli az első hatását.

Jonathan Ball professzor, a Nottinghami Egyetem virológusa szerint a „jól képzett” immunrendszer véd igazán a vírus ellen. 

Az antitestek a vírus külső felületéhez tapadnak, megakadályozzák a vírus sejtekbe való behatolását. A vakcina minden adagja egy újabb antitest-evolúciós kört vált ki az immunrendszerben és az antitestek az idő múlásával egyre hatékonyabbak. 

Miért van szükség harmadik vakcinára?

Lehet, hogy a vírus új típusai egyre jobban mutálódnak, de továbbra is ugyanaz az alapvető vírus, és vannak olyan részei, amelyek egyáltalán nem változtak. A vakcina többszöri beadása miatt az immunrendszer kiszélesíti antitest elleni védekezés repertoárját, újabb módokat talál a vírus legyőzésére.

Charles Bangham professzor, az Imperial munkatársa szerint a többszöri oltás tartósabb immunitát eredményez.

A fent leírtak hatása egyértelmű azokban a vizsgálatokban, amelyek kimutatták, hogy két dózis oltás hatása kevés volt az Omicronnal szemben. A harmadik adag vakcina hatása viszont jelentős volt.

A Covid-tünetek elleni védelem körülbelül 75%-ra nőtt az emlékeztető oltás után.

A kutatók szerint az oltóanyagok hatása ugyanígy érvényesül majd a jövőbeli vírus variánsokkal szemben is, tehát számíthatunk a védelmükre.

Lehetséges, hogy a vakcinák nem 100%-osan védenek és egyáltalán nem biztos, hogy elkerüljük a megbetegedést, de erősítik a szervezet védekezését, több eszközt adnak ehhez a küzdelemhez és a legsúlyosabb következményeket mindenképpen kiküszöbölik, legalábbis nagyobb esélyt nyújtanak, hogy elkerüljük a súlyos szövődményeket.

A BBC News cikke nyomán

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!