Egészség / Életmód

Önvédelmi edzések, amelyeket lányként is nyugodtan űzhetsz

Önvédelmi edzések, amelyeket lányként is nyugodtan űzhetsz

Manapság sötétben, egyedül az utcán, vagy futás közben a parkban nem feltétlenül érezzük magunkat biztonságban, ezért sokakban merül fel a gondolat, hogy jó dolog lenne, ha valahogyan meg tudnánk védeni magunkat egy esetleges támadáskor. Szerencsére az önvédelmi edzéseket nem csak férfiaknak találták ki, ezért összegyűjtöttünk neked néhányat ezek közül, amelyeket nőként te magad is űzhetsz.

Krav Maga

A Krav Maga név maga is azt jelenti, hogy közelharc, ebből máris következtethetünk arra, hogy egy elég intenzív önvédelmi sportról van szó. A világon immár az egyik leghíresebb önvédelmi módszert az Izraeli Védelmi Erőknél fejlesztették ki, és bizony magyar gyökerekkel rendelkező sportágról van szó, ugyanis a budapesti születésű Lichtenfeld Imre találta ki a Krav Maga alapjait.

Ez az önvédelmi ág nem csak abból áll, hogy különböző ütéseket és rúgásokat tanítanak, hanem arról is, hogy megtudjuk, hogyan kell felismerni egy olyan szituációt, amelyben veszélyben vagyunk, illetve hogyan őrizhetjük meg a hidegvérünket egy ilyen helyzetben, hogy tudjuk is alkalmazni az önvédelmi fogásokat.

Mivel sok nőt azért tudnak megtámadni, mert könnyen elveszíti a nyugalmát ilyen szituációkban, a Krav Maga tökéletes választás, ha nőként keresel önvédelmi edzésformát.

Kick Box

Amellett, hogy remek kondíciót ad, és természetesen önvédelmi szempontból is tökéletes választás, a Kick Box olyan edzésforma, amely a Krav Magához hasonlóan a koncentrációnkat is fejleszti.

A Kick Box szerint az önvédelem legjobb fegyvere, ha megfelelően tudunk ütni és rúgni, ezért az önvédelmi edzéseken ezt tanítják meg neked, különböző kombinációkban, és igyekeznek mindezt a tudást úgy átadni, hogy a lehető legmagabiztosabban alkalmazhasd.

Ha amellett, hogy megtanulod megvédeni magad, az edzésekkel tényleg ki is szeretnéd adni a gőzt, ez lesz a neked való önvédelmi sport.

Tai Chi

Első ránézésre lassú mozdulatokból álló, szinte meditatív állapotban végezhető Tai Chi-ről nem sokan gondolnák, hogy tökéletes önvédelmi módszer, pedig ezt a sportot is harcművészetként definiálják.

Ha nem egy olyan pörgős edzésformára vágysz, mint a Krav Maga, érdemes kipróbálnod ezt az önvédelmi edzést. A Tai Chi esetében lassú, könnyed és kecses mozdulatok követik egymást, amelyeket nagyon fontos, hogy pontosan végezz el, a megfelelő energiaáramlás érdekében.

Ha már tanultad egy ideig a Tai Chit, utána könnyedén meg tudsz nyugodni egy esetleges veszélyes szituációban, magabiztosabb lehetsz, és alkalmazni tudod a pusztakezes önvédelmi technikát, amit megismertél.

Aikido

Az Aikido egy viszonylag modern, japán harcművészet, amely a 20. században fejlődött ki.

A Krav Magához hasonlóan nem csak a legjobb technika elsajátítására tanít meg, hanem arra is, hogyan találd meg egy veszélyes szituációban is a legjobb helyzetet, amely segít az önvédelemben.

Az Aikido nagyon jó állóképességet is ad, és segít, hogy fejleszd a kitartásodat is.

Az edzések során szabadkezes és botos harcművészetet is elsajátíthatsz, és ha egy dinamikusabb önvédelmi formát választanál, akkor számodra ez tökéletes lehet.

Defendo

A Defendo leginkább a Krav Magához hasonló önvédelmi módszer, amely szintén arra alapoz, hogy megtanuljuk felmérni az egyes szituációkat, és a lehető legjobb válaszreakciókat adhassuk egy-egy veszélyes helyzetben.

A különbség a két harcforma között az, hogy míg a Krav Maga közelharc technikákra tanít, addig a Defendo sokkal inkább arra, hogyan sikerülhet harc nélkül megúsznod egy veszélyes helyzetet úgy, hogy csupán visszakényszeríted, megfélemlíted a támadódat.

Ha nagyon különleges, viszonylag gyorsan és könnyen tanulható önvédelmi formát keresel, akkor a Defendot éppen neked találták ki.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást