Az öntöttvas serpenyők és lábasok strapabírók ugyan, de azért a megannyi előny mellett akadnak hátrányai is egy ilyen edénynek. Van, amit jobb, ha sosem főzöl vagy sütsz meg benne!
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Savas hatású ételek
Köztudott tény, hogy az olyan összetevők, mint a paradicsom vagy a citrom, sőt, még a borok is kifejezetten magas savtartalommal rendelkeznek. Ezek híresek arról, hogy észrevétlenül károsítani kezdik a serpenyő bevonatát. Pláne magasabb hőfokon, függetlenül attól, hogy hányszor használtad már az adott edényt.
Amit például a nagymamádtól örökölsz meg, inkább tegyél félre a kevésbé savas ételeknek, mert valószínűleg több apró sérülés van rajta. Ezek a savas ételek még inkább elmélyíthetik őket.

Ha újonnan vetted
Tudtad, hogy egy frissen vásárolt öntöttvas serpenyővel óvatosan kell bánni? Az első néhány használat során a felülete még porózus, azaz könnyedén magába issza az adott étel ízvilágát, amit nehéz lesz kimosni belőle. Ha már használtad párszor, ez kevésbé okoz problémát. Az első néhány alkalommal jobban teszed, ha inkább nem sütsz benne halat vagy egyéb erős ízesítésű ételt.
Kényes, omlós halak
Az öntöttvas serpenyő híres arról, hogy jól megtartja magában a hőt, ami szuper választás például egy isteni steak elkészítésére. De ez a tulajdonsága kevésbé előnyös, ha kényesebb ételt, például könnyedén szétmálló halat sütnél benne.
Ezek az ételek nagyon hamar szétesnek, ha nem megfelelő számukra a hőmérséklet, márpedig az öntöttvas serpenyőben erre elég nagy az esély. Még a nehezebb halak is, mint a lazac, hajlamosak leragadni az aljára, így ezeket jobb rozsda- és tapadásmentes acél serpenyőben elkészíteni.
A cikk folytatódik, lapozz!