Az öntöttvas serpenyők és lábasok strapabírók ugyan, de azért a megannyi előny mellett akadnak hátrányai is egy ilyen edénynek. Van, amit jobb, ha sosem főzöl vagy sütsz meg benne!
Biztos, hogy a te nagymamádnak is volt otthon néhány öntöttvas edénye, amelyek mai napig megállják a helyüket a konyhádban. Nem véletlen, hogy boldogan örököljük meg őket, ráadásul a boltokban is rengetegen keresik.
Bár tény, hogy például egy öntöttvas serpenyőben szinte semmi sem ég le, azért nem csak móka és kacagás vele a konyhai munka. Nehéz súlya miatt balesetveszélyes lehet, ráadásul nehezebben melegszik át, arról nem is beszélve, hogy bizonyos ételeket jobb, ha nem főzöl bennük. Eláruljuk, miért!
Ételek, amelyek erős illatúak
Vannak ételek, amelyek kifejezetten erős illataromákkal rendelkeznek.
Ez pedig azt jelenti, hogy hiába mosod el alaposan mosogatószerrel akár többször is, sajnos a következő főzésnél ismét ez az erőteljes szag lepi el a konyhát, amit akár a készülő ételek is átvehetnek. A legjobb, ha inkább másfajta serpenyőt választasz erre a célra.
Savas hatású ételek
Köztudott tény, hogy az olyan összetevők, mint a paradicsom vagy a citrom, sőt, még a borok is kifejezetten magas savtartalommal rendelkeznek. Ezek híresek arról, hogy észrevétlenül károsítani kezdik a serpenyő bevonatát. Pláne magasabb hőfokon, függetlenül attól, hogy hányszor használtad már az adott edényt.
Amit például a nagymamádtól örökölsz meg, inkább tegyél félre a kevésbé savas ételeknek, mert valószínűleg több apró sérülés van rajta. Ezek a savas ételek még inkább elmélyíthetik őket.
Ha újonnan vetted
Tudtad, hogy egy frissen vásárolt öntöttvas serpenyővel óvatosan kell bánni? Az első néhány használat során a felülete még porózus, azaz könnyedén magába issza az adott étel ízvilágát, amit nehéz lesz kimosni belőle. Ha már használtad párszor, ez kevésbé okoz problémát. Az első néhány alkalommal jobban teszed, ha inkább nem sütsz benne halat vagy egyéb erős ízesítésű ételt.