4 dolog, amit soha, de soha ne süss öntöttvas edényben

4 dolog, amit soha, de soha ne süss öntöttvas edényben

Címlap / Otthon / Háztartás / 4 dolog, amit soha, de soha ne süss öntöttvas edényben

Az öntöttvas serpenyők és lábasok strapabírók ugyan, de azért a megannyi előny mellett akadnak hátrányai is egy ilyen edénynek. Van, amit jobb, ha sosem főzöl vagy sütsz meg benne!

Biztos, hogy a te nagymamádnak is volt otthon néhány öntöttvas edénye, amelyek mai napig megállják a helyüket a konyhádban. Nem véletlen, hogy boldogan örököljük meg őket, ráadásul a boltokban is rengetegen keresik.

Bár tény, hogy például egy öntöttvas serpenyőben szinte semmi sem ég le, azért nem csak móka és kacagás vele a konyhai munka. Nehéz súlya miatt balesetveszélyes lehet, ráadásul nehezebben melegszik át, arról nem is beszélve, hogy bizonyos ételeket jobb, ha nem főzöl bennük. Eláruljuk, miért!

Ételek, amelyek erős illatúak

Vannak ételek, amelyek kifejezetten erős illataromákkal rendelkeznek.

Ilyen a fokhagyma, a bors, bizonyos halak vagy akár sajtok is, amelyeknek erős aromái könnyedén beisszák magát a serpenyő felső rétegébe.

Ez pedig azt jelenti, hogy hiába mosod el alaposan mosogatószerrel akár többször is, sajnos a következő főzésnél ismét ez az erőteljes szag lepi el a konyhát, amit akár a készülő ételek is átvehetnek. A legjobb, ha inkább másfajta serpenyőt választasz erre a célra.

Savas hatású ételek

Köztudott tény, hogy az olyan összetevők, mint a paradicsom vagy a citrom, sőt, még a borok is kifejezetten magas savtartalommal rendelkeznek. Ezek híresek arról, hogy észrevétlenül károsítani kezdik a serpenyő bevonatát. Pláne magasabb hőfokon, függetlenül attól, hogy hányszor használtad már az adott edényt.

Amit például a nagymamádtól örökölsz meg, inkább tegyél félre a kevésbé savas ételeknek, mert valószínűleg több apró sérülés van rajta. Ezek a savas ételek még inkább elmélyíthetik őket.

Öntöttvas edények
istockphoto

Ha újonnan vetted

Tudtad, hogy egy frissen vásárolt öntöttvas serpenyővel óvatosan kell bánni? Az első néhány használat során a felülete még porózus, azaz könnyedén magába issza az adott étel ízvilágát, amit nehéz lesz kimosni belőle. Ha már használtad párszor, ez kevésbé okoz problémát. Az első néhány alkalommal jobban teszed, ha inkább nem sütsz benne halat vagy egyéb erős ízesítésű ételt.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»