5+1 létfontosságú okod is van növényi étrendre áttérni – a tudomány szerint

5+1 létfontosságú okod is van növényi étrendre áttérni – a tudomány szerint

Címlap / Életmód / 5+1 létfontosságú okod is van növényi étrendre áttérni – a tudomány szerint

1/6. Bőséges ellátás fitonutriensekből

A jól összeállított étrendben a valódi zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, olajos magvak játsszák a főszerepet. Ez evidensnek tűnik, de mégis lényeges megemlíteni, mivel sokan a vegán (és a vegetáriánus) táplálkozást nem veszik elég komolyan. Megragadnak annál, hogy miket kell elhagyni, és nem néznek alaposan utána, miként kell minőségi ennivalókkal kitölteni a keletkezett űrt.

A legtöbb vegán készétel nem egészséges és nem is alkalmas gyakori fogyasztásra. Nem jó ötlet ezekre alapoznod az étkezéseket, inkább csak ritka színesítő legyen, ha vonzalmat érzel irántuk. Ez amolyan cseberből vederbe állapot lenne.

Amennyiben a vegánság mellett döntesz, jó ha megbarátkozol a gondolattal, hogy ez több tudatosságot és felelősségvállalást követel tőled ezután.

És rengeteg munkát is jelent, mert főleg magadnak kell elkészítened az ennivalót. Jól hangzik?  Bizony, hogy jól, egy új világ tárul fel előtted, a növényi alapanyagok gazdag tárháza. A pompás ízek és a fantasztikus hatóanyagok mindenért kárpótolni fognak. A magasabb antioxidáns- , vitamin- és rosttartalommal bíró táplálékok sok betegséggel szemben védőhatásúak, úgymint a szívbetegségek, elhízás, cukorbetegség, és egyes ráktípusok. 

2/6. Karcsúbb testalkat

A helyes elvek mentén megtervezett és harmonikusan összeállított étrend természetes következménye lehet súlycsökkenés. A kisebb testtömeg pedig számos áldásos hatással bír: kevesebb terhelés éri a mozgató, a keringési, az emésztő és a kiválasztó szervrendszereket. Számos tanulmány azt találta, hogy a vegánok BMI-je alacsonyabb, és vékonyabbak.

Hozzáteszem ez csak akkor elképzelhető, ha többnyire zöldségek alkotják az étkezés alapját, gabonafélékkel, gyümölccsel és magvakkal kiegészítve. Azok azonban még gyarapodhatnak is, akik áttérésük után főleg finomított szénhidrátokat, tésztaféléket fogyasztanak, és ez kevés mozgáshoz társul. 

Inside Creative House/istockphoto.com

3/6. Szellemi fittség

A növényi étrend segíti a kognitív funkciók minél tovább történő megőrzését. Az állati eredetű táplálékok megnövekedett jelenléte, a dohányzás és az alkoholfogyasztás elősegíti az Alzheimer- kór egyre gyakoribbá válását.

Az érelmeszesedés nagyban ronthatja a szellemi képességeket, mivel csökken az agy vér- és oxigénellátása és megnövelheti a szélütés kockázatát. Növényi étrendet folytatóknál ellenben rugalmasabb, könnyebben átjárható ereket találtak, ami csökkenti a trombózis és a demencia kialakulásának az esélyét.

4/6. Optimálisabb vércukorértékek

A növényi étrend csökkenti a II. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A vegánoknál alacsonyabb vércukorszintet és magasabb inzulinérzékenységet állapítottak meg. Ez részben összefügg az előző ponttal, mivel a túlsúly növeli az inzulinrezisztenciát, túlterheli a hasnyálmirigyet, ami végül teljesen kimerül, és képtelen lesz elegendő inzulint termelni, ezt nevezzük cukorbetegségnek.

A tanulmányokból kiderült, hogy a növényi étrend a cukorbetegséggel élők vércukorszintjét is csökkenti, és a visszafogott fehérjetartalom jótékonyan hat a vesék állapotára és működésére.

Egy 2009-ben végzett tanulmány szerint a vegán táplálkozásmódot folytató cukorbetegek 43 %- a csökkenthette a gyógyszereinek mértékét, míg a hagyományos ajánlásokat követőknél ez csupán 26 % esetében történt meg. Míg korábban képtelenség lett volna a cukorbetegséggel élőknek növényi étrendet javasolni, mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy nem csak lehetséges, hanem kifejezetten ajánlott távoltartani magukat az állati eredetű élelmiszerektől. 

Aylin van den Houten/istockphoto.com

5/6. Egészséges szív és tisztább erek

A rostban gazdag hüvelyesek, diófélék és teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása védőhatással vannak a keringési rendszerre, és alacsonyan tartják egyes szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. A vegánokat és vegetáriánusokat összehasonlítva az általános népességgel 75 %- kal kisebb rizikót mértek a magas vérnyomás kialakulásának tekintetében.

Jó hír, hogy az erek állapota megjavítható, ha beszüntetjük azoknak az anyagoknak (állati eredetű és finomított szénhidrátokban gazdag ennivalók, a dohányzás vegyületei) a bejuttatását, amelyek a sérüléseket és a lerakódásokat generálják, illetve kiegészítjük az étrendünket azokkal a táplálékokkal (hüvelyesek, olajos magvak, hidegen sajtolt olajok), amelyek segítenek az erek falát megtisztítani.  

6/6. Csökkenti az ízületi gyulladás fájdalmait

Több tanulmány beszámolt arról, hogy az antioxidánsokban, rostokban és probiotikumokban gazdag vegán táplálkozás enyhülést eredményezett reumatoid arthritis esetén, mivel csökkentette az ízületi duzzanatot és a reggeli merevséget.

Még egyszer hangsúlyoznom kell, hogy ezek a jóságok nem az állati eredetű táplálékot mellőző étrend velejárói, hanem a gondosan kivitelezett, növényi étrend gyümölcsei. Ezeket az előnyöket akkor élvezheted, ha elsősorban friss alapanyagokat használsz.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!