8 nélkülözhetetlen vitamin és ásványi anyag

8 nélkülözhetetlen vitamin és ásványi anyag

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 8 nélkülözhetetlen vitamin és ásványi anyag

Szeretnéd megőrizni a fiatalságod és az egészséged? Összegyűjtöttük azt a tíz vitamint, illetve ásványi anyagot, amely a legnagyobb segítségedre lehet céljaid elérésében. Eláruljuk azt is, milyen forrásokból fedezheted a szükségleted!

D-vitamin

Segít a kalcium megfelelő felszívódásában, így hozzájárul a csontok épségéhez. Ezen kívül támogatja az izmok és az idegek munkáját, valamint véd a baktériumok és a vírusok ellen.
Az alkarok tízperces napoztatásának hatására a legtöbb ember szervezete képes előállítani a szükséges mennyiséget, de a halfélék és a zsírszegény tejtermékek is kitűnő forrásnak számítanak.

Vas

A fehérjék és enzimek gyakori összetevője kulcsszerepet játszik abban, hogy sejtjeid elegendő oxigénhez jussanak. A szója, a lencse, az osztriga és a vörös húsok természetes formában tartalmazzák, de akár vassal dúsított gabonapelyhek és gyümölcslevek közül is válogathatsz a boltok polcain.
Állandó fáradékonyság esetén előfordulhat, hogy vashiány okozta vérszegénység húzódik meg a panaszok hátterében.

C-vitamin

Antioxidáns, tehát védi a szervezetet a környezet károsító hatásaival szemben. Immunerősítő szerepe közismert, ám emellett támogatja a kollagéntermelést, feszesebbé varázsolva a hámszöveteket.
Hiány esetén ínyvérzés és lassú sebgyógyulás tapasztalható. A legkönnyebben citrusfélékből, valamint egyéb zöldségekből, gyümölcsökből pótolható.

A-vitamin

Nélkülözhetetlen a látáshoz, az immunrendszer egészségéhez és a sejtmegújuláshoz. Húsokban, zöldségekben és gyümölcsökben találhatod meg. Egyik típusa a béta-karotin, amely a narancssárga termések színezőanyaga is egyben.
Érdemes tehát minél több sárgarépát és sütőtököt enned. Dohányzás vagy méreganyagoknak való fokozott kitettség esetén többre van szüksége belőle a szervezetnek.

Tiamin, riboflavin és niacin

Más néven a B1-, B2- és B3-vitamin olyan vegyületet jelent, ami segít energiává alakítani a bevitt szénhidrátokat. Egészségesen tartják a bőrt, a hajat és a szemet, valamint tesznek a máj és a vérkeringés tökéletes működéséért.
Elsősorban húsokból, gabonafélékből és zöldségekből fedezheted a szükségleted. Válaszd a teljes kiőrlésű pékárut és tésztát a fehér lisztből készült helyett!

Folsav

Megfelelő mennyiségben fogyasztva biztosítja az egészséges sejtosztódást és –növekedést. Kiemelten fontos a várandós nők és a gyerekek számára.
Táplálkozástudományi szakértők szerint minden fogamzóképes hölgynek folsav tartalmú étrend-kiegészítőt kellene szednie, hiszen már a teherbeesés előtt tíz évvel is lehet jelentősége a folsav-szintnek. Teljes gabona és leveles zöldségek fogyasztásával vihető be természetes formában.

B12-vitamin

A vörösvértestek képzésében nagy szerepe van, segít az agyfunkciók szinten tartásában és a DNS előállításában. Májban, húsban, tojásban és tejben jelentős mennyiségben található.
Mivel a gyomorsavban oldódik, a refluxszal küszködőknek, az időseknek és a cukorbetegeknek nagyobb mennyiségre lehet szükségük belőle. Hiánya memóriagyengeséget, zsibbadást és szúró érzést okozhat.

E-vitamin

A C-vitaminnal együtt ez is erős antioxidáns, amely segít fölvenni a harcot a szabadgyökök ellen, ráadásul csökkenti az érelmeszesedés kockázatát. Magvakban található meg a legnagyobb mennyiségben. Amennyiben étrend-kiegészítőben fogyasztod, tartsd szem előtt, hogy nagy dózisban mérsékelheti a koleszterinszint-csökkentő szerek hatékonyságát.
Listánk természetesen koránt sem teljes, hiszen az emberi szervezetnek mindennap több tucat vitaminra és ásványi anyagra van szüksége a megfelelő működéshez. Célunk csupán az volt, hogy néhány elem és vegyület hangsúlyozásával felhívjuk a figyelmed a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságára.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást