Emiatt olyan nagy baj, ami az Amazonasszal történik

Emiatt olyan nagy baj, ami az Amazonasszal történik

Címlap / Otthon / Emiatt olyan nagy baj, ami az Amazonasszal történik / 3. oldal

Számítanak az egyéni döntések

Sok módja van annak, hogy hozzájárulj a környezetvédelemhez: részt vehetsz a figyelemfelkeltő megmozdulásokon, adományozhatsz a megfelelő szerveknek, gyűjtheted szelektíven a szemetet, kerülheted a pálmaolajat, élhetsz sokkal tudatosabban, szavazhatsz olyan politikusokra, akik szem előtt tartják a bolygónk jövőjét.

Azonban, ha közvetlenül az őserdőnek és a bolygónknak szeretnél segíteni, akkor az a legjobb, ha nagyon alaposan lecsökkented az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását. 

Először is tudnod kell, hogy a legtöbb tűz azért ég az Amazonasban, hogy a fák helyén termőföld és legelő legyen. Brazília remek hely a szójabab termesztésre, ám mielőtt elkezdenéd a vegetáriánusokat és vegánokat okolni a katasztrófáért, tudnod kell, hogy ennek a szójatermelésnek a 87%-át az állatok etetésére használják fel szerte a világban. Brazília a világ legnagyobb marhahús-exportőre, az Európába szállított marhahús 41%-a (tehát csaknem a fele!) ebből az országból származik.

De nem dőlhetsz hátra akkor sem, ha te a „hazait veszed”, ugyanis hazánkba nem kevesebb, mint évi 600 000 tonna szójatakarmány érkezik Brazíliából, Argentínából és az USA-ból, tehát jó eséllyel akkor is hozzájárulsz az erdőirtáshoz, ha „hivatalosan” magyar húst veszel. Sajnos azonban nem csak a marhahús és ezzel együtt a tejtermékek azok, amik kiemelten szoros összefüggésben állnak az esőerdőben zajló borzalmakkal: a húsfogyasztás úgy általában, de még a tojásfogyasztás is ide sorolható.

Az Unióban az állatok etetését illetően a beszállított szója 50%-a megy el a baromfik, 24%-a a sertések, 22%-a a szarvasmarhák és 4%-a a halak táplálására. Egy tojáshoz átlagosan 35 gramm szója, 100 gramm csirkehúshoz pedig 109 gramm szója „kell”.

További probléma az egészségedre és a környezetünkre nézve az is, hogy az Amazonas területén termelt szója 95%-ban génmódosított, és a permetezés során olyan erős vegyszereket használnak, amik kiemelten károsítják az ökoszisztémát és az Unióban be is vannak tiltva.

Mégis azzal, hogy szemet hunyunk az ottani pusztítás felett, sőt, még meg is vesszük az így termelt szóját és az ily módon nevelt állatok húsát, tejét, vagy tojását, közvetlenül hozzájárulunk a pusztuláshoz. Ezt szerencsére már felismerte több ország is, és sorban jelentik be a felvásárlók a bojkottot, ami valószínűleg az egyik legjobb megoldás, és amihez te is könnyedén hozzájárulhatsz. Ha nincs kereslet, akkor hiába a kínálat – Brazíliának is muszáj lesz változtatnia az álláspontján, és talán megkezdődhet a mindenki számára előnyösebb irányvonal kijelölésre.

Képek forrása: pedarilhos/Depositphotos.comtristantan71/Depositphotos.comalfribeiro/Depositphotos.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást