Így csökkentettem a hulladék mennyiségét a fürdőszobában

Így csökkentettem a hulladék mennyiségét a fürdőszobában

Címlap / Stílus / Így csökkentettem a hulladék mennyiségét a fürdőszobában

Az új életmódom annyira újra sikerült, hogy mindent gyökerestől felforgatott az életemben.

Messze nem csak azt változtattam meg, mi kerül a tányéromra, hanem azt is, milyen termékeket használok a háztartásban és persze a szépségápolásban. Bár a tökéletesség és a végleges célkitűzés még sajnos odébb van, de már elindultam egy olyan úton, amin jó érzés járni, és ami alaposan lecsökkentette a hulladékot a fürdőszobában is.

Hazai gyártók csodás termékei

A fürdőszobai termékek újragondolása során öt fontosabb szempontot jelöltem ki saját magamnak:

  1. a termék legyen a lehető legtermészetesebb,
  2. ne tartalmazzon állati eredetű alapanyagokat,
  3. állatkísérlet-mentes legyen,
  4. ha van benne pálmaolaj, az kizárólag ellenőrzött ökológiai forrásból származzon,
  5. a lehető legkevesebb hulladékkal járjon.

Ezzel együtt volt néhány dolog, amiről nem tudtam egyelőre lemondani. Ilyen például az elektromos fogkefém, ami helyett használhatnék teljesen természetes és lebomló bambusz változatot, vagy éppen újrahasznosított műanyagot, tehát van már alternatíva erre is. A hiányosságok helyett ugyanakkor arra koncentrálok, amiket már eddig is megtettem, és amik egyáltalán nem hoztak romlást az életminőségemben – sőt! Ilyen például az, hogy papírcsomagolású szappant használok a tisztálkodás során.

Ezek a termékek nem csak a korábban felsorolt, összes kritériumnak megfelelnek, hanem még csodálatosan ápolnak is. Sosem gondoltam volna, hogy valaha szappannal fogok hajat mosni, és még szebbek is lesznek a tincseim, mint korábban, de ez már hónapok óta bevett gyakorlat nálam.

Arcmosásra, ezzel együtt a smink eltávolítására régen is szappant használtam, valamiért ez nekem sokkal jobban bevált a sminklemosóknál, ezért nem volt kérdés, hogy ezen az úton maradok. (Egyébként már kapható olyan sminklemosó, ami szintén kimeríti az említett öt pontot, tehát nem lehetetlen a kihívás.)

Ha egy hátrányt kell felsorolnom a szappanhasználatot illetően, akkor az utazás az egyetlen, ami kicsit kellemetlenné teszi a használatukat, de a régen jól bevált szappantartók ebben az esetben is tökéletesen megállják a helyüket. Három magyar cég termékeit használom (bár válogatok köztük, mert nem minden termék felel meg az összes kritériumomnak): a Manna, a Pompom és a Coconutoil Cosmetics került fel egyelőre a listámra, mindegyiket csak ajánlani tudom.

Zero waste szempontjából meg kell említenem, hogy a Coconutoil Cosmetics az első magyar kozmetikai cég, amelyik minden felhasznált üvegcsét visszavált, a Manna pedig újrahasznosított csomagolással dolgozik, amihez többek között óceáni műanyaghulladékot is felhasznál. 

Azok a csodálatos házi kencék

Régen is örömmel kísérletezgettem a házi pakolásokat és krémeket illetően, de ez a hulladékmentesség jegyében most ismét előtérbe került. Sajnos a mi környékünkön legfeljebb hüvelyes zöldségeket lehet venni csomagolásmentesen, de előnyben részesítem azokat, amiket nem műanyag csomagolásban, hanem papírban vehetek meg, ez ugyanis a kisebbik rossz. Persze, akár műanyag, akár papír, mindkettőt szelektíven gyűjtöm.

Visszakanyarodva a házi kozmetikumokhoz, nálam egy testradír sem volt még olyan hatásos, mint az olaj és a só, vagy éppen a kristálycukor-olaj keveréke. Az apró szemcsék tökéletesen radíroznak, míg az olaj remekül hidratálja a bőrömet. Igaz, hogy ezeket az alapanyagokat csomagolásban veszem meg, de elsősorban a konyhában használnom őket, és nem termeltem plusz hulladékot azért, hogy egy jóval kevésbé kiadósabb és drágább szépségápolási terméket vigyek a fürdőnkbe. Ha te mégis ragaszkodnál ehhez, akkor az említett gyártóknak remek radírjai, por alapú pakolásai vannak erre a célra. Az olaj egyébként nem csak a radírozás és így a bőrápolás során jó választás, hiszen hajpakolásként, körömágypuhítóként, sminklemosóként, ajakápolóként is remekel – az már csak pénztárca és döntés kérdése, melyik olaj mellett teszed le a voksodat.

Számos más lehetőség is kínálkozik még a konyhában, például rengeteg gyümölcs és zöldség alkalmas arra, hogy hidratáló, vagy akár házi fogfehérítő készüljön belőlük, míg a vízzel kikevert élesztő az egyik legjobb arcpakolás, ami csak elérhető a piacon.

Kiegészítők helyett

Ha a hulladékmentesség a cél, akkor az egyik legjobb lehetőség, ha kideríted, milyen szemét kerül a legtöbbször a kukádba, milyen területen kell a legtöbbet változtatnod. Nálunk a kozmetikai kukába elsődlegesen vattapamacs került, így ezt volt szükségszerű kiváltanunk.

De hogyan? Mindig arra gondolok, hogy valahogy a szüleink, nagyszüleink is megoldották a kérdést akkor, amikor még nem volt minden instant elérhető. Nos, ők még kendőket, törölközőket használtak a célra, így a megoldás igazán kézenfekvő volt: jöhetnek a mosható vattakorongok! Sajnos én nem vagyok túl kreatív és időm sincs éppen sok, ezért mosható, arctisztító textilkorongokat rendeltem. Ezeket egy apró zsákban gyűjtöm, amit úgy, ahogy van, beteszek a soron következő mosásba.

A másik gyakori hulladék a fültisztító pálcika volt, ami ugyan nem felel meg a zero waste feltételeinek, de legalább nem műanyag: lecseréltük bambuszból készült változatra. Ehhez egyébként jó lesz, ha mindenki időben hozzászokik, ugyanis 1-2 éven belül a teljes unióból kitiltják a műanyag változatot.

Nem volt nehéz félretenni a további műanyag kiegészítőket sem, bár ezeket nem kidobtam, hanem addig használtuk, amíg tönkrementek, hiszen nem volt cél a pazarlás.

Sarokreszelőt gond nélkül lehet venni műanyagmentesen, és ugyanez igaz a különféle szivacsokra, „dörzsikre”. Ezek sokszor kiszárított lopótökből és fából készültek, amik ugyan nem hulladékmentesek, de össze sem hasonlítható a lebomlási idejük a műanyag változatokkal, vagy azokkal, amik egy az egyben a szemeteskukában landolnak. Egyébként még ezekre sem kell feltétlenül költened, hiszen a régi, durva anyagú törölközők remekül megfelelnek bőrradírként.

Ami még vár rám

Ahogy a cikk elején is említettem, én is még csak ráléptem erre az útra, ezért még néhány kitűzött változtatás várat magára. A termékeket már rég nem halmozom, szerintem ez az egyik legnagyobb lépés a pazarlás kivédését illetően: olyan bombabiztosan bevált kencéket vásárolok, amik megfelelnek az elvárásaimnak, és innentől kezdve a legmeggyőzőbb reklám sem hat meg, hogy vásárolják egy felesleges holmit, vagy kipróbáljak valamit, aminek a hatásában nem vagyok biztos. Ha ezt a többség megtenné, már egy óriásit léphetnénk előre a hulladékmentes(ebb) élet felé.

Ami a későbbi terveimet illeti, szeretném lecserélni a műanyag borotvámat fém változatra, amit a fórumokon egyébként is rengetegen dicsérnek. Ugyan a műanyag változatokból eddig is a tartósabbat vettem és csak a pengét dobtam a szemétbe, a terveim között szerepel ennek a lecserélése.

A fogkrémem helyett is kinéztem magamnak egy fogport, ami végre megoldaná a fogkrémes tubus kérdését, illetve egyelőre csak szemezgetek vele, de már ott lóg a levegőben a menstruáció és a hulladékmentesség kérdése – ez utóbbi sem csak ökológiai, hanem egészségügyi kérdés is, aminek érdemes minden nőnek alaposan utánajárnia.

Képek forrása: newmanstudio/Depositphotos.comSonyachny/Depositphotos.comLuoxi/Depositphotos.com

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!