Így lehet környezetbarát az online rendelésed

Így lehet környezetbarát az online rendelésed

Címlap / Otthon / Háztartás / Így lehet környezetbarát az online rendelésed

Régóta jóval többet rendelek online, mint amennyit személyesen vásárolok. Ennek elsődlegesen az időspórolás az oka, másrészt pedig az, hogy sokkal egyszerűbben tudom kiválogatni egy webshopban a számomra kedvező termékeket, köszönhetően a különféle szűrőknek. Azonban míg az egyik oldalon jót teszek, addig a másik oldalon ártok: az online rendeléseknek meglehetősen nagy lehet az ökológiai lábnyoma. Mint mindennek, ennek a vásárlási formának is akadnak előnyei és hátrányai, de néhány tudatos döntés meghozatalával te is csökkentheted a rendeléseid károsanyag-kibocsátását és hulladéktermelését.

Kényelem kontra természet

Az online rendelések egyrészről kevésbé károsak, hiszen a központi elosztótól számítva egy futár viszi ki a csomagokat, ami jóval kedvezőbb a környezetre nézve, mintha mindannyian egyesével ülnénk be az autóba, és futnánk le ugyanezeket a köröket. Másrészt viszont nagyon gyakran kényelmi kérdést csinálunk a rendelésből, és olyasmit is online vásárolunk, amit sokkal közelebbről, a helyi boltból beszerezhetnénk – akár gyalogosan is. Ebben az esetben tehát nem érvényes a pozitív hatás, nem spórolunk a káros anyag kibocsátáson, éppen ellenkezőleg, ráteszünk egy lapáttal.

Mit tegyél? Az első és legfontosabb lépés ennél a pontnál is a tudatosság és a mérlegelés. Ha az adott terméket csak azért rendelnéd meg online, mert úgy komfortosabb számodra, akkor ezen a szokásodon célszerű változtatnod. Túlságosan elkényelmesedtünk az utóbbi időben, amit jól mutat az is, hogy gyakran inkább többet fizetünk az adott termékért és többet is várunk rá, csak ne kelljen még egy kört mennünk a boltban…

Vond össze a rendeléseket

A csomagolás éppúgy elkerülhetetlen a rendelés során, mint a futárszolgálat által kibocsátott szennyezés, így ha online rendelsz, legalább arra figyelj, hogy maximálisan kihasználd az adott lehetőséget. Inkább egyszer fizess többet, mint két-három alkalommal rendeld meg ugyanazt a mennyiséget. Persze egészen más egyszer kiadni egy nagyobb összeget a kezeink közül, mint háromszor kevesebbet, de érdemben semmit nem változtat a tényleges kiadáson a rendelések száma. Azon viszont igen, mennyire terheled meg a természetet! Egyáltalán nem mindegy, hogy egy rendeléssel letudhatod a vásárlást, vagy akár három-négy alkalommal szerzed be ugyanazokat a termékeket. 

Mit tehetsz még? Ezen a vonalon elindulva érdemes összeállni a családtagokkal, barátokkal is a rendeléseket illetően. Nem csupán azért, mert a nagyobb rendeléshez sokszor extra kedvezmény jár, hanem mert ezzel is jelentősen csökkenthetitek az ökológiai lábnyomotokat. 

Válassz célzottan webshopot!

A webáruházak is egyre inkább felismerik, mennyire fontos dolog a környezetvédelem, és hogy egyre több vásárló szelektál az alapján, hogy az adott szolgáltató milyen csomagolást használ. Érdemes előnyben részesítened azokat az áruházakat, amik felhívják a figyelmedet rá, hogy törekednek a lehető legkevesebb csomagolóanyag használatára, illetve odafigyelnek az újrahasznosításra is. Szerencsére egyre könnyebb ezen a téren is szelektálni. Élj a lehetőséggel!

Amire talán nem is gondolnál

Ha annyira sürgős a rendelésed, hogy muszáj expressz szállítást kérned, akkor alighanem jobban jársz a személyes beszerzéssel. Ellenkező esetben érdemesebb a hagyományos szállítási módot választanod és szépen kivárnod a sorodat. Hogy miért? A futárszolgálatoknak az az érdeke, hogy a lehető legtöbb csomagot tudják magukkal vinni az adott helységbe, azonban az expressz szállítások időnként megkövetelik, hogy ne a teljes kihasználtsággal indítsák útjukra az autókat. Ez nem csak nekik rossz, hanem a környezetünknek is, hiszen többlet energia- és üzemanyag-felhasználással jár. Arra is nagyon figyelj, hogy mindig át tudd venni a csomagodat, különben a futár még legalább egyszer próbálkozni fog, és ismét meg kell tennie ugyanazt az utat.

Ha pedig van rá módod, az a legjobb, ha nem házhoz kéred a csomagodat, hanem igénybe veszel egy központi elosztót – ezzel ugyancsak spórolhatsz a károsanyag-kibocsátáson.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást