Emiatt olyan nagy baj, ami az Amazonasszal történik

Emiatt olyan nagy baj, ami az Amazonasszal történik

Címlap / Otthon / Emiatt olyan nagy baj, ami az Amazonasszal történik

A probléma nagyon összetett, és ugyan a többség szeretné magát kivonni a felelősségvállalás alól, a gond jóval nagyobb, mint ahogy az a felszínen látszik.

A tűzzel hihetetlenül felgyorsul a klímaváltozás

Még, ha nem lenne elég gond, hogy a Földünk tüdejeként is emlegetett őserdő nem képes már annyi oxigént termelni számunkra, amennyit korábban, a puszta égéssel sajnos szó szerint olajat dobtunk a tűzre. Kevésbé ismert tény, de amikor egy fa elég – akár a természetes élőhelyén, akár a kályhában – akkor az élete során megkötött szén-dioxid egy jelentős része felszabadul.

Az égés egyik köztudott mellékterméke a szén-dioxid, így ez az üvegházhatású gáz most jóval nagyobb arányban jut vissza a légkörbe.

Tehát ahelyett, hogy vigyáznánk arra a vidékre, ami a bolygónk oxigén-előállításának 20%-áról gondoskodik, most azzal kell kalkulálnunk, hogy ez a 20% alaposan lecsökken majd – és még fel is szabadítottunk egy jó adag megkötött széndioxidot, nem beszélve a többi káros anyagról, ami ugyancsak a levegőbe került.

Megváltozik az éghajlat

Óriási gond az is, hogy ha eltűnik az erdő nagy része, akkor jelentősen károsodik a helyi éghajlat, és többek közt azzal kell kalkulálni, hogy az eső nem jut el a kontinens belsejébe. Ez az őserdő pusztulásához vezet ott is, ahol sem tűz, sem az emberek nem tombolnak. Ezt a folyamatot úgy kell elképzelned, mint ha a fák összefüggő láncot alkotnának: ahol egymáshoz csatlakoznak, ott továbbadják a csapadékot egymásnak. Ez a lánc az óceánparttól kezdve a kontinens belsejéig ér. Egy-két láncszem kiesése még nem katasztrófa, de ha hosszabb részeken megszakad az összeköttetés, akkor a víz nem tud tovább haladni – a többi fának így már egyszerűen nem jut belőle. Ha nincs fa, ami vizet párologtasson, akkor nem is keletkeznek új felhők, amikből a kontinens belsőbb részein eshetne az eső.

A már egyébként is jelenlévő, fokozatosan száradó őserdőnek lehet, hogy ez a tűzvész teljes véget vet, hiszen mindezek mellett még szó sem esett arról, hogy a természetes talajtakaró hiánya micsoda komoly erózióhoz, tápanyag-kimosódáshoz vezet…  

Nem csak a környezetről van szó

Az amazonasi esőerdő nem csupán páratlanul ritka növényeknek és állatoknak biztosít ideális közeget, bár már ennek is bőven elegendőnek kellene lennie ahhoz, hogy sokkal körültekintőbben bánjunk a környezettel. A becslések szerint kb. félmillió őslakos él az Amazonas vidékén, és nekik most szó szerint felperzselik a teljes otthonukat, életterüket, menekülniük kell a lángok elől. A brazil elnök többször is degradálóan nyilatkozott az őslakosokról és egyértelművé tette, hogy a gazdaság érdekében figyelmen kívül lehet hagyni a jelenlétüket.

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást