Otthon

5 mutatós zöldségköret húsvétra, ha unod a retket és a főtt tojást

5 mutatós zöldségköret húsvétra, ha unod a retket és a főtt tojást

A húsvéti ebédnek két verziója van: vagy évről évre tradicionálisan ugyanaz, vagy pedig minden évben egy kisebb fajta fejtörés az újabb menü kitalálása. Mindegy, hogy te az előbbit képviseled, és éppen újítanál, vagy az utóbbit, és ezért minden évben gyomorgörccsel indul az ünnep – a következő mutatós húsvéti köretek biztosan jó inspirációk lesznek a számodra.

Zöldséges tavaszi torta

Ez a torta egytálételként is megállja a helyét! Lássuk, hogyan készítheted el!

Hozzávalók:

  • 2 db közepes sárgarépa
  • 2 db közepes fej vöröshagyma
  • 1 doboz paradicsomszósz
  • 1 db nagyobb sárga cukkini, vagy 1 kisebb sárgatök
  • 1 db nagy cukkini (ha nem találsz sárga zöldséget, akkor még egy cukkinit vegyél)
  • ízlés szerint só, bors, olívaolaj

A tésztához:

  • 18 dkg finomliszt
  • 9 dkg vaj
  • 2 evőkanál víz

Elkészítés: A tortaalaphoz a vajat elmorzsoljuk a liszttel, sózzuk, hozzáadunk annyi a hideg vizet, hogy összeálljon a tészta, majd fél órára pihentetjük. Addig felszelheted a zöldségeket. A tésztával béleld ki a piteformát és a sóval, borssal összekevert paradicsomszószt öntsd a formába, majd a felszelt zöldségekkel középről kifele haladva csigaformában béleld ki. 180°C-os sütőben addig süsd, amíg a zöldségek meg nem pirulnak.

 

Sajtos sült zöldségek

Hozzávalók:

  • 5 db közepes cékla
  • 1 db közepes fej vöröshagyma
  • 1 db édesburgonya
  • 4 db paszternák
  • só, bors, kakukkfű

Elkészítés: Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Vágd fel a zöldségeket vékony karikákra, majd rakd őket fajtájuk szerint sorba a tepsibe. Akár tejföllel, akár besamellel is nyakon öntheted, majd a tetejére reszelj sajtot. Fedd le alufóliával az egészet és tedd 25-30 percre a sütőbe.

Miután minden átsült, szedd le a fóliát és még 5 percig süsd, amíg megpirul a sajt a tetején.

 

Mézes sült répácskák

Hozzávalók:

  • 2 kg kisebb répa
  • 1 fej vöröshagyma
  • friss petrezselyem

A szószhoz:

  • ½ evőkanál dijoni mustár
  • ½ ek mustár
  • 2 ek méz
  • 2 teáskanál szójaszósz
  • ½ fehér miso paszta
  • 2 ek olívaolaj
  • ½ ek rizsecet

Elkészítés: Vágd fel a hagymát apró kockákra, keverd össze a mustár, méz, szójaszósz és olaj egyvelegével, majd öntsd rá a megpucolt répákra a tepsiben. Hogy még mutatósabb legyen, hagyd meg a répák szárának egy részét is. 200°C-ra előmelegített sütőben 20-30 percig süsd.

 

Sült fűszeres kelbimbó

Hozzávalók:

  • 1 kg friss kelbimbó (használhatsz fagyasztottat is, de azt macerásabb elkészíteni a felolvasztás miatt)
  • olívaolaj
  • só, bors

A szószhoz:

  • 2 dl natúr joghurt
  • 1 csokor snidling vagy kapor
  • 1 tk citromlé
  • 1 tk mustár
  • méz ízlés szerint
  • só, bors

Elkészítés: A kelbimbókat mosd meg és vágd félbe, ízlés szerint fűszerezd, majd előmelegített sütőben alufólia alatt süsd puhára, és még 5 percig fólia nélkül süsd aranybarnára. A szószhoz a joghurtot, a megmosott és apróra vágott snidlinget vagy kaprot mixerrel vagy turmixgéppel keverd össze. Előételnek és köretnek is nagyon mutatós lehet ez az egyszerűen elkészíthető kelbimbós étel.

 

Rozmaringos tepsis burgonya

Hozzávalók:

  • 1,5 kg közepes szemű burgonya
  • vaj
  • só, bors
  • friss rozmaring

Elkészítés:

A krumplikat jól mosd meg és vékony, sűrű vágásokkal irdald be. Sózd, borsozd és tegyél a tetejére apró vajdarabokat, amik majd sütés közben szépen ráolvadnak. A végén szórd meg friss rozmaringgal.

Ízlés szerint piríthatsz a tetejére egy kis szezámmagot is, hogy még mutatósabb legyen.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást