Ez történik a testeddel, ha minden nap 10 ezer lépést sétálsz

Ez történik a testeddel, ha minden nap 10 ezer lépést sétálsz

Címlap / Életmód / Egészség / Ez történik a testeddel, ha minden nap 10 ezer lépést sétálsz

Meglepődnél, mennyire hasznos az egyszerű séta az egészséged megőrzése szempontjából – sőt, még akkor is jól jöhet, ha fogyni szeretnél. Az olyan alacsony intenzitású, de hosszú távon végzendő mozgásformák, mint amilyen például a séta is, abban segítenek, hogy a napi elégetett összkalóriád legyen több, és a szervezeted hozzászokjon ahhoz, hogy aktív vagy. 

A bűvös 10 ezres számot először japán lépésszámlálókon határozták meg, még az 1960-as években, manpo-kei néven (ez szó szerint 10 ezer lépést számlálót jelent). A japánok már ekkor tudtak valamit, azóta ugyanis több tudományos kutatás bizonyította már be, hogy a napi 10 ezer lépés megtétele már szignifikánsan csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának esélyét, például a cukorbetegségét, az anyagcserezavarokét vagy a szívbetegségekét. 

Nem mindenkinél a 10 ezer a bűvös szám azonban: az Amerikai Szívtársaság (American Heart Association) azt ajánlja például, hogy heti 150 percnyi közepes intenzitású mozgás férjen bele a teendőid közé, ez már elég ahhoz, hogy jót tegyél az egészséged szempontjából. Ez nagyjából napi 30 perces felosztásban ideális, és heti egy-kettő súlyzós edzéssel is megtoldhatod a menüt.

A lényeg valójában az, hogy a folyamatos üléssel járó életmódot ellensúlyozzuk, és eleget mozogjunk ahhoz, hogy ne legyen probléma, ha irodai munkát végzel.

Nemcsak a krónikus betegségeket segíthet azonban megelőzni a rendszeres séta. Mozgás közben például az agyi aktivitásod megnövekszik, főleg azokban a régiókban, amik a koncentrációért és a figyelemért felelősek. A mindennapi séta erősíti az aktivitást az olyan fontos idegpályákon, amelyek ahhoz is hozzájárulnak, hogy az agy később, illetve lassabban öregedjen, és a kognitív feladatokkal kapcsolatban is megnő a sikerráta.

Talán furcsának tűnik, de az ízületeiden is rengeteget tud segíteni, ha eleget sétálsz. Az ízületi gyulladás nem gyerekjáték, súlyosabb esetekben állandó fájdalommal jár, de ha eleget sétálsz, az ízületeid edződnek, mozognak, és kisebb az esélye annak, hogy komoly gyulladás alakul ki bennük. A séta jó lehet a derék-, csípő- és térdfájdalmakra, de a komolyabb gyulladást is enyhítheti.

A rendszeres séta segít az emésztéseden is, hiszen ahogy mozogsz, a bélrendszered is mozdul, ez pedig hozzájárulhat a szorulás elkerüléséhez és a feltorlódott gázok eltűnéséhez.

Magyarul a puffadást és a szorulást is elkerülheted, ha gyakran sétálsz. Kutatások azt is kimutatták, hogy az irritábilis bélszindrómában (irritable bowel syndrome, IBS) szenvedők számára is segítség lehet a séta, segíthet a tünetek mérséklésében és az emésztés szabályozásában.

Végül pedig, ahogy minden mozgásféle, úgy a séta is segít boldogsághormonokat felszabadítani a testedben. Az endorfinok már egy kilométernyi séta után megjelenhetnek, és nagyjából 7-10 perces aktivitás után kezdenek el kiválasztódni a szervezetben. Érdekes azonban, hogy igazán hatása csak annak van, ha a szabadban edzel, és nem a teremben: a természet közelsége, a napsütés mind segíthetnek, hogy még jobb kedved legyen, mint amilyen egyébként a futógépen megtett sétától lenne.

Forrás

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

1 hozzászólás

  • Várhegyi Tamás
    2022.05.17., 08:34

    10 éve minden nap ennyit sétálok,nem történt semmi a testemmel.

    Válasz

Írj egy hozzászólást