Milyen olajat használjunk főzéshez

Milyen olajat használjunk főzéshez

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Milyen olajat használjunk főzéshez

Egy közelmúltban készült tanulmány szerint a Mediterrán diéta – zöldségek, hal, mogyoró, hüvelyesek – legjobb módja, ha az ételeket olíva olajjal készítjük.

Önmagában az evés és az alapanyagok nem biztos, hogy problémát jelentenek, legtöbb esetben a mód, ahogyan elkészítjük az ételeket okozza az egészségtelen táplálkozást.
A szívnek, az optimális koleszterinszintnek kíválóak a telítetlen zsírok, amelyeket megtalálunk az olíva-, repce-, mogyoró, szezámmag, és szőlőmagolajakban.
Ám ezek jótékony hatása gyakran füstté válik, mert a magas hőmérséklet tönkreteszi, így elvesztik az alapvető tápanyagokat és egészséges tulajdonságaikat. Sőt gyakran szabad gyököket szabadítanak fel, amelyek rákkeltő hatásúak lehetnek.

Ezért ha az olaj eléri a “füstölgési pontot”, akkor jobb ha kidobjuk.

Íme néhány, a főzéshez hasznos tipp az egészséges olajokkal kapcsolatosan:

Extra szűz oliva olaj
Mivel érzékeny a magas hőmérsékletre, és elveszti tápértékét, jobb ha nem főzünk vele. E helyett javasoljuk a szimpla vagy szűz oliva olajat, amely ellenáll a magasabb hőmérsékleteknek.
Azt javasolják, hogy ezt az olajat gyorsan pirított zöldségek elkészítéséhez vagy lassú fokozaton való pörkölésnek használjuk.

Repce olaj

Figyelemre méltó olaj, mert egyike a legkisebb telítettségű étolajaknak, a növényi olajak közül ez tartalmazza a legkevesebb zsírt. Mivel gyakorlatilag íztelen, bármilyen étel elkészítéséhez használhatjuk.
Legtöbb 204 fokra melegszik, ezért nagy a hőbírása. Ajánljuk sült burgonya vagy egyéb forró ételek elkészítéséhez.

Földimogyoró olaj

Maximális hőmérséklete 220 fok, ezért alkalma a magas hőmérsékleten készülő ételekhez, amilyenek a Délkelet-Ázsiai konyha ételei.
A finomított fajták íztelenek, ezért ha szeretnénk a mogyoró ízét érvényesíteni, csöpögtessünk tálaláskor pár csepp pörkölt földimogyoró olajat az ételre.

Szezámolaj

Maximális hőmérséklete 225 fok körül van, kereskedelemben leginkább a könnyű finomított olajat kaphatjuk. Van egy kis aromája, nem teljesen íztelen. Ha erőteljesebben akarjuk érezni az ízét, használhatunk sötét szezámolajat is.
Ennek az olajnak a maximális hőmérséklete kisebb, 175 fok. Kíváló az ázsiai tészták, levesek (pl. miso) és egyéb ázsiai ételek elkészítéséhez.

Szőlőmag olaj

Bár kicsit drágább, a semleges íze teszi ezt az olajat alkalmassá minden étel elkészítésére. A viszonylag magas maximális hőmérséklet, 210 fok, lehetővé teszi a halak, zöldségek grillezését.
Nem utolsó sorban a szőlőmagolaj erősen telítetlen, zsírban szegény és magas az E vitamin tartalma.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást