Milyen a tökéletes futócipő? Csak ilyen lábbelivel érdemes elkezdeni

Milyen a tökéletes futócipő? Csak ilyen lábbelivel érdemes elkezdeni

Címlap / Életmód / Futásra fel! / Milyen a tökéletes futócipő? Csak ilyen lábbelivel érdemes elkezdeni

Védi a lábadat

Akárcsak a hétköznapoki cipők esetében, a futócipőknél is alapvető követelmény, hogy ellássák a cipő, mint olyan alapvető funkcióját, azaz hogy védelmet jelentsenek a lábadnak. A különbség annyi, hogy futás közben ez jóval nagyobb kihívás, mint amikor az irodai székedben üldögélsz.

Természetesen ugyanígy feltétel az is, hogy a cipő kényelmes legyen, ami megint csak nagyobb feladat, ha mozogni akarsz benne, hiszen gondolj bele: lehet, hogy van olyan cipőd, amiben kényelmesen eltöltesz egy munkanapot, de nem szívesen szaladnál benne két buszmegállót sem. Egy jó futócipőnek tehát extrémebb terhelés mellett is biztonságot és kényelmet kell jelentenie.

A tökéletes futócipő megfelel a futó által támasztott elvárásoknak és legyőzi környezet által, vele szemben állított kihívásokat.

Minden futócipő esetében egységesen fontos az alacsony súly, hogy biztosítsa a láb jó vérkeringését, védje a lábat a környezeti hatásoktól és megóvja a futót a sérülésektől.

Az egyes cipőtípusok – melyek a különböző célcsoportok elvárásait szolgálják ki – más-más módokon valósítják meg a fenti elvárásokat.

A tökéletes terep futócipő sokkal robosztusabb aszfaltos társainál. Felsőrésze strapabíróbb, számos stabilizáló elemmel látták és adott esetben egy membránnak hála vízálló is. Középtalpa egyeletlen terepen is végig stabil marad, igazodik a láb mozgásához; a külső talp bordái pedig laza, rossz minőségű talajon is biztos tapadást garantálnak.

Az aszfalt és a kemény burkolatú futóútvonalak bizonyos szempontból sokkal jobban megterhelik a lábat, mint a terep. A burkolat keménysége miatt sokkal több és sokkal jobb csillapításra van szükség a tökéletes aszfaltos cipő esetében.

Bien tipp: 

Találd meg a hozzád és az igényeidhez illő tökéletes futócipőt az Intersport áruházban! 

Lendületet ad

A futás egy dinamikus sport, és noha mozogni mindenképpen egészséges, a futócipőn (és persze a futástechnikán) áll vagy bukik, hogy a rendszeres futás mennyire terheli meg az ízületeidet.

Minden egyes talajra érkezéskor a testsúly 2-3-szorosa nehezedik a lábra. Ezért a sportszergyártók egyik legfontosabb fejlesztési területe és legdrágább technológiái a csillapítórétegek, melyek elnyelik a lábat érő erőhatásokat. Az egészséged és az ízületeid védelme természetesen az elsődleges fontosságú cél, ez elengedhetetlen ahhoz, hogy egy futócipőre egyáltalán azt mondjuk: jó.

A tökéletes futócipő azonban még egy lépéssel tovább megy, és nem csak az erőhatásokat csillapítja, de gyorsabbá is tesz!

A modern futócipők a hatékony csillapítás mellett nagy hangsúlyt fektetnek az energiaátvitelre, és ezáltal a lehető legjobb elrugaszkodásra is.

Napjainkban egyre népszerűbbek a futóversenyek, ahol sokan nem csak a közösségi élmény és a kihívás miatt vesznek részt, hanem versenyszerűen küzdenek a percekkel, másodpercekkel. Az ő számukra készülnek a versenyfutócipők, melyeket az alacsony súly és a többitől eltérő szerkezet jellemez.

AllaSerebrina/depositphotos.com

Szereted hordani

Bármelyik kategóriáról is beszélünk, természetesen nagyon fontos a cipők optikai megjelenése is. Az egyre modernebb és letisztultabb formavilág a futócipők ugrásszerű terjedését eredményezte a szabadidőcipő piacon is.

Egy futócipő esetében természetesen a praktikum az elsődleges szempont, de ha egy cipőt szívesen hordasz, ha jól érzed benne magadat, ha örömet okoz felvenni, akkor futni is nagyobb kedvvel mész – így hát a tökéletes sportcipő nem csak biztonságos és kényelmes, de tetszetős is!

Ha olyan üzletben vásárolsz, ahol nem csak szakmai segítséget kapsz, de a választék is nagy, biztosan megtalálod a számodra tökéletes csukát a neked legjobban tetsző színben és kialakításban.

Wavebreakmedia/depositphotos.com
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást