A méz a cukor egészséges helyettesítője lehet a mindennapi étkezésben – vélekednek sokan, s a méhek kincse egyre jobban fogy a boltokban. Nicole Mowbray, aki Sweet Nothing című könyvében dokumentálta a cukorról való leszokását, a Daily Mail hasábjain foglalta össze aggályait a természetes alternatívával kapcsolatban. Lássuk, hogy a méz miért lehet ártalmas!
Árt a fogaknak
A „divatcukrok” többsége ugyanúgy lepedékképződést és fogszuvasodást okoz – köztük a méz is. Sőt, a fogaidnak még rosszabb a rájuk tapadó, ragacsos állag, mint a kristály vagy por formában fogyasztott finomított cukor.
A legjobb, amit ez ellen tehetsz, hogy a mértékletes fogyasztás szabályait szem előtt tartva megmosod a fogadat – de nem rögtön az étkezés után, hanem félóra múlva.
Érdemes végiggondolnod, hogy milyen egészséges, vagy csupán annak vélt csemegéket szoktál még a szádba venni, mert árthat az aszalt gyümölcs és a smoothie is. Ezzel nem arra akarunk célozni, hogy mostantól állj át a fényevésre a fogaid védelmének érdekében. Csupán jelezzük, hogy talán mégsem ártalmatlan mennyei manna, amit annak hiszel.
Nincs is rá szükséged
A táplálkozásban tulajdonképpen semmi szükség nincs hozzáadott cukor használatára – legyen szó mézről vagy kristálycukorról.
A jelenleg hatályos nemzetközi irányelvek szerint a napi kalóriabeviteled 10%-a származhat ebből, ami nőknél 50 g-ot, férfiaknál pedig 70-et jelent.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársai azonban javaslatot nyújtottak be, miszerint ezt a mennyiséget is körülbelül a felére kellene csökkenteni. Fontos, hogy ebbe természetesen a méz is beletartozik!
Csöppet sem jó ötlet tehát Micimackó kedvencével gazdagítani az italokat és az ételeket csupán azért, mert ezt egészségesnek hiszed.