Megvan az új csodaszer a stressz ellen: az adaptogének menthetik meg az egészségedet

Megvan az új csodaszer a stressz ellen: az adaptogének menthetik meg az egészségedet

Címlap / Életmód / Egészség / Megvan az új csodaszer a stressz ellen: az adaptogének menthetik meg az egészségedet

Arról, hogy a stressznek mennyi negatív élettani hatása van, már nem kell sokat mesélni: mind lelki, mind testi szinten megterhelő, és hosszú távon nagyon sok betegség kialakulásához járul hozzá. Egyre több stressz ér minket manapság, és egyelőre nincs semmilyen csodafegyverünk arra, hogy miként küzdjünk meg vele: most viszont lehet, hogy megvan a megoldás, méghozzá az adaptogének formájában.

Hogy mik azok az adaptogén növények? Olyan gyógynövények, amelyek természetes módon segítenek legyűrni az idegességet és a szorongást. Szeretném leszögezni, hogy én korántsem vagyok olyan típus, aki bekajálja az éppen divatos étrend-kiegészítőket, és a nyugati orvoslás nagy rajongója vagyok, de úgy gondolom, hogy ideje kicsit visszatérnünk a természethez is, az adaptogén növények pedig pontosan ezt teszik lehetővé. Ezeket a gyógynövényeket a kínai orvoslás már évezredek óta használja, és most megint aranykorukat élik, méghozzá a minket ért egyre nagyobb stresszhatások miatt.

Még nincs elég hivatalos kutatás rá, hogy száz százalékos biztonsággal ki lehessen jelenteni, de egyelőre úgy tűnik, az adaptogének azok a mellékveséd számára, mint az edzés az izmaidnak: ha fogyasztod őket, azzal arra tréningezed a testedet, hogy egyre jobban viselje a stresszhatásokat.

A mellékveséd termeli az olyan szteroid hormonokat, amelyek többek között a stressz megfelelő kezeléséért is felelnek. Az adaptogének segítenek, hogy ezek a hormonok mindig megfelelő mennyiségben termelődjenek, és így képes legyél minél hatékonyabban megbirkózni a stresszel.

Megvan az új csodaszer a stressz ellen: az adaptogének menthetik meg az egészségedetKép forrása: pixabay.com

Bár a legtöbb kutatás állatokon vagy emberi sejtekkel történt, az adaptogén növények ígéretes jelöltek a stressz elleni küzdelmet illetően.

Az adaptogén növények mindegyike más stresszhatásra ajánlott: a hosszú távú szorongás leküzdésére az álombogyót vagy az ázsiai ginzenget ajánlják a szakértők, a rövid távú hatások enyhítésére pedig a tajgagyökeret, az illatos rózsavarjúhájat vagy a kínai kúszómagnóliát lehet bevetni.

A pecsétviaszgomba állítólag az immunrendszer megerősítésére hasznos. Egzotikusnak tűnhetnek ezek a nevek, de bármelyik gyógynövényboltban megtalálhatod őket.

Persze érdemes újra megjegyezni, hogy ezek a növények korántsem gyógyszerek, és nem helyettesíthetik a nyugati orvoslást – de ha úgy érzed, szükséged lenne egy kis kiegészítő segítségre, vagy stresszesebbnek érzed magad, mint egyébként, és nem szednél rá gyógyszert, akkor érdemes adni nekik egy esélyt.

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást