Meglepő, mi minden csökkentheti a libidódat

Meglepő, mi minden csökkentheti a libidódat

Címlap / Életmód / Egészség / Meglepő, mi minden csökkentheti a libidódat

A nőknek az esetek többségében máshogy működik a libidója, mint a férfiaknak – míg utóbbiak gyakrabban kívánják a szexet, és kevesebb minden veszi el tőle a kedvüket, addig a nőknek rengeteg faktor beleszólhat abba, hogy éppen hangulatba tudnak-e jönni. Az egyértelmű dolgok mellett vannak olyan meglepő tényezők is, amelyek csökkenteni tudják a libidódat, de nem is gondolnál rájuk.

A fogamzásgátlód, és más gyógyszerek

Bizony, a fogamzásgátlód járhat olyan mellékhatásokkal, mint a libidócsökkenés, ez benne is van a gyógyszerleírásban, a súlygyarapodás, a mellérzékenység és a szédülés-hányinger mellett. Kutatások összekötötték már az orális fogamzásgátlást az androgének csökkenésével, ami egy olyan hormoncsoport, amely a férfi és a női szexuális vágyat is irányítja, nem csoda hát, hogy befolyásolja a libidódat. Ugyanez a helyzet más gyógyszerekkel is, rengeteg hathat arra, mennyire kívánod a szexet.

Gondolj bele: ha az aknéra szedett szerek kiszárítják a pattanásaidat, más nyálkahártyás sejtekre is hathatnak.

Ha úgy érzed, hogy egy adott gyógyszer szedésének eleje óta valami nem stimmel, kérdezz rá a háziorvosodnál, hogy van-e olyan alternatíva, ami jobban illik a te testedhez.

Érzelmes időszakon mész keresztül

Míg a férfiak gyakran képesek függetleníteni az érzelmeiket a szextől, a nők egyáltalán nem ilyen szerencsések, és ha éppen erős érzelmi hullámvasúton ülnek, rossz időszakuk van, vagy egyszerűen csak megviselik őket az életükben történő események, könnyen lehet, hogy nem tudnak a szexre koncentrálni.

Nem kell feltétlenül a pároddal kapcsolatban jelentkező problémákra gondolni, akár egy munkahelyi stresszesebb időszak is kihozhatja belőled ezt.

SolominViktor/depositphotos.com

Nehéz elvonatkoztatni és kikapcsolni az agyunkat még arra a pár percre is, és nekikezdeni a szexnek ilyenkor lehetetlen feladatnak is tűnhet. Ráadásul ha egy nő nem olyan kontextusban van, amitől szexinek érzi magát, nem olyan egyszerű hangulatba hoznia magát: ha az egyik pillanatban mesét olvas a gyerekeknek a fürdőköpenyében és pizsamájában, nehezen vált át szexi vadmacskára az ágyban.

A reggeli kávéd

Napi egy-két pohár kávé kifejezetten jó hatással lehet a szervezetedre, energiát adhat, feldobhatja a kedvedet – de ha túl sokat fogyasztasz belőle, rámehet a szexuális étvágyad is. A túl sok kávé ugyanis szakértők szerint azt eredményezi, hogy a mellékveséid túlpörögnek, és arra késztetik az agyat, hogy túl sok stresszhormont termeljen, ami természetesen a szexuális étvágyadra is hatással van. Szakértők szerint maximum 2,5 deciliter kávét fogyassz egy nap ahhoz, hogy a libidód se sérüljön.

Nem tetszik a szaga

Na persze nem azért, mert büdös, hanem azért, mert biológiai szempontból már nem vagytok annyira kompatibilisek a pároddal, mint amennyire az elején voltatok, legalábbis szexuálisan. Szakértők szerint azokhoz az emberekhez vonzódunk leginkább, akiknek nagyon ellentétes a génállománya a miénkkel, azért, hogy elkerüljük a közeli rokonokkal való kapcsolatot.

Ennek az egyik fő jelzőértékei a feromonok, vagyis a másik bőrének illata – nem lehet előre megmondani, hogy valakinek az illata miért jön be neked, egész egyszerűen csak valamiért passzoltok egymáshoz.

Az évek múlásával azonban a szaglóképességünk gyengülni kezd, ráadásul a test által kibocsátott feromonok is változnak, így már nem érezhetjük annyira kívánatosnak a társunkat, mint korábban. A genetikádat sajnos nem tudod átverni, így ha ezt érzed, valószínűleg a libidód is csökkenni fog, de ha meggyőzöd a partneredet, hogy használjon olyan parfümöt, amit szeretsz, kicsit csökkentheted a hatását a dolognak.

pressmaster/depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást