8 megdöbbentő probléma, amit az alváshiány okoz!

8 megdöbbentő probléma, amit az alváshiány okoz!

Címlap / Életmód / Egészség / 8 megdöbbentő probléma, amit az alváshiány okoz!

Azt már tudod, hogy az alváshiány zsémbessé és lassúvá tesz. De talán nem hallottál róla, hogy tönkreteheti a szexuális életedet, a memóriádat, az egészségedet, a kinézetedet, s akár a fogyókúrádat is…

Baleset

Kutatások bizonyítják, hogy akik előző éjjel hét óránál kevesebbet aludtak, mérhetően nagyobb reakcióidővel válaszoltak a vészhelyzetekre.
A közlekedésben néhány ezredmásodpercen is életek múlhatnak: van, akinek a tudatát jobban ködösíti az álmosság, mint az intenzív italozás. Érdekes, hogy a statisztikák szerint a 25 év alattiak bírják a legrosszabbul a pihenés hiányát.

Butulás

Az alvás során lejátszódó regenerációs folyamatok kulcsfontosságúak a gondolkodásban és a tanulásban.
A túl kevés pihenés gátolja a kognitív működést. Először figyelemhanyatlás, illetve a koncentrációs képesség gyengülése jelentkezik, majd jönnek az érvelési és feladatmegoldási nehézségek. Mivel az új információk alvás során vésődnek be, a keveset alvók nehezebben is tanulnak.

Betegség

A krónikus alváshiány hozzájárulhat a szívbetegségek (többek között a szívroham, a ritmuszavar és a szívelégtelenség), a magas vérnyomás, az agyvérzés és a diabétesz kialakulásához.
Az inszomniában szenvedők 90%-a valamilyen más diagnosztizált egészségügyi problémával is küzd.

Hangulatzavar

Ha hosszú időn át nem tudod kipihenni magad, olyan hangulatzavar állandósulhat nálad, ami jóval több a reggeli zsémbességnél.
A krónikus alváshiány ötszörösére növeli a depresszió kialakulásának esélyét, ugyanakkor maga az inszomnia a depresszió egyik leggyakoribb jele. A két folyamat tehát erősíti egymást.

Gyorsabb öregedés

Amikor alszol, a szervezeted újjáépíti a sejtjeidet – ez a bőrödre is vonatkozik. A külső és belső hatások miatt bekövetkezett károk nyomai ilyenkor állnának helyre, ám ha nem pihensz eleget, sajnos erre nem jut ideje a testednek.
A növekedési hormon visszaszorult termelése miatt izomveszteséggel és gyengébb csontokkal is kell számolnod.

Hízás

Egy 2004-es amerikai tanulmány szerint a napi hat óránál kevesebbet alvók körében 30%-kal magasabb volt az elhízottak aránya a 7-9 órát pihenőkhöz képest.
Ennek oka, hogy az étvágyat szabályozó leptin hormon kiválasztása csökken, ha nem szunyókálsz eleget. A fáradt szervezet egyébként jobban kívánja a magas zsír- és szénhidráttartalmú ételeket.

Feledékenység

Hová is tetted a slusszkulcsod, a mobilod vagy a szemüveged? Ha ezeket a kérdéseket mostanában gyakran teszed föl magadnak, gondold csak végig: mennyire vagy kipihent?
Az alváshiány a rövid hosszú távú memóriát egyaránt roncsolja, s ha nagyon sokáig fennáll az állapot, akár maradandó is lehet a baj.

Csökkent ítélőképesség

Meglepő, de az alváshiánnyal élőknél éppen a saját alvásmennyiségükkel kapcsolatban alkotott ítélet mutatja meg, mennyire nem a valóság talaján élnek. Sokan azt hiszik, hogy csak 1-2 órával pihennek kevesebbet a szokásosnál, s jócskán alábecsülik a lehetséges egészségügyi következményeket. Reméljük, ez a felsorolás ráébresztett, hogy az alvásra fordított idő koránt sem elvesztegetett. Napi 8 óránál ne add alább, ha fontos az egészséged!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!