A light üdítők sem egészségesek ­– Ezért jársz jobban, ha vizet iszol

A light üdítők sem egészségesek ­– Ezért jársz jobban, ha vizet iszol

Címlap / Életmód / Egészség / A light üdítők sem egészségesek ­– Ezért jársz jobban, ha vizet iszol

Ha egy üdítőre rá van írva, hogy „light”, és nincs benne cukor, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy nyugodtan ihatjuk, mert nem tesz rosszat a szervezetünknek. Ez azonban egyáltalán nem igaz – a hamis édes íz sokkal károsabb lehet, mintha a rendes cukros változatot fogyasztanánk.

Cukormentes ≠ egészséges!

Attól még, hogy valamibe nem tesznek cukrot, nem lesz rögtön egészséges. 

Pláne akkor nem, ha telepakolják olyan mesterséges édesítőszerekkel, amik gyakorlatilag mérgezik a tested (ha például aszpartámot találsz az összetevők között, le se vedd a pultról).

Szinte minden édesítőszer, amit az ilyen üdítőkbe tesznek, káros a szervezetedre, és csak rosszabbat teszel azzal, ha nem a cukros változatot választod.

Becsapja az anyagcserédet

A másik nagy probléma az ilyen italokkal az, hogy a hamis édes ízük becsapja az ízlelőbimbóidat: bár konkrét kalória nincs bennük, mégis a szervezeted, pontosabban az agyad úgy érzékeli, hogy többletkalóriát viszel be. 

Ennek hatására az anyagcseréd is reagál, és zsírt kezd raktározni a tested ­– még akkor is, ha valójában egy közel nullkalóriás üdítőt iszogatsz.

Persze két deci light kólától még nem szaladnak rád a pluszkilók, de ha rendszeresen iszod, az könnyen vezethet súlygyarapodáshoz.

Cukorbeteg is lehetsz tőle

Hiába nincs benne cukor, a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét elég szépen megnöveli – kutatások szerint 36%-­kal nagyobb eséllyel jelentkezik a betegség, ha sok diétás üdítőt iszol.

Előidézi a metabolikus szindróma (egy igen összetett anyagcserezavar) kialakulását is, ami magas vérnyomással, szívproblémákkal és megemelkedett koleszterinszinttel jár együtt ­– tehát gyakorlatilag előkészíti, hogy a szíved is megbetegedjen…

Fejfájást okoz

Ha amúgy is hajlamos vagy a fejfájásra, a diétás üdítőket felejtsd el ­– kutatások igazolják, hogy a mumus aszpartám összefüggésbe hozható a gyakoribb fejfájások kialakulásával.

A Center for Disease Control kutatása során az aszpartámot fogyasztó emberek 67%-­a számolt be krónikus fejfájásról ­– ez már akkora szám, hogy kijelenthetjük: biztosan van összefüggés a kettő között.

Tehát ha egyébként érzékeny vagy a fejfájásra, eszedbe se jusson levenni a polcról a diétás üdítőket, hiszen szinte mindegyikük tele van aszpartámmal.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!