A 12 legveszélyesebb adalékanyag

A 12 legveszélyesebb adalékanyag

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A 12 legveszélyesebb adalékanyag

Figyelmesen olvasd el az ételek összetevőinek listáját és kerüld el a cikkünkben leírt adalékanyagokat.

Az ételhez hozzáadott új anyag, nem feltétlenül jelent jót, sőt az egészségre nézve igen káros lehet.
Állatokon végeztek olyan kutatásokat, melyekkel tesztelték az adalékanyagokat. Nehéz megállapítani, hogy az állatokon végzett kísérletek érvényesek-e az emberi szervezetre is, de számos tanulmány kimutatta, hogy ezek az adalékanyagok bizony rákkeltőek lehetnek.

1. Nátrium-nitrit
A 12 legveszélyesebb adalékanyag listáján a tartósításra használt nátrium-nitrit is helyet foglal. Ezt az adalékanyagot a húsételek színének és ízének megőrzésére, illetve tartósítására használják. Megtalálható baconban, sonkában, hot dogban, darált húsokban, füstölt halban és a besózott marhahúsban, hogy stabilizálja annak piros színét és ízesítse. A tartósítószer megakadályozza a baktériumok növekedését, azonban a tanulmányok szerint ennek fogyasztása kapcsolatban áll számos fajta rákos megbetegedéssel. A magas hőfokon való elkészítés során, mint például a grillezés, a nátrium-nitrit olyan összetevővé alakul, mely kedvez a rák kialakulásának.

2. BHA és BHT
A butil-hidroxi-anizol és a butil-hidroxi-toluol is a veszélyes adalékanyagok közé tartoznak. Ezek olyan antioxidánsok, melyeket az olyan háztartásbeli ételek, mint a zsírok és olajok megőrzésére használnak. Megtalálhatóak gabonában, rágógumiban, burgonya chipsben és növényi olajokban, de sajnos fenn áll a veszélye, hogy rákot okoznak. A BHA és BHT felépítése az étel tartósítására végzett folyamat során megváltozhat és olyan anyaggá válhat, mely hatással lehet a szervezetre. A BHA és BHT nem stabil, sem pedig inaktív, így a szervezet nem tudja egyszerűen csak eltávolítani. Természetesen, ezeket az adalékanyagokat nem azért adták hozzá az ételekhez, hogy rákot okozzanak, de néhány ember veszélyeztetett lehet.

3. Propil-gallát
Ezt az adalékanyagot is ajánlatos elkerülni. A zsírok és olajok avasodásának meggátolására használják, gyakran BHA és BHT-vel együtt. A Propil-gallát néha a hústermékekben is megtalálható, valamint a húsleves kockákban és a rágógumiban. A kutatások nem mutatták ki, hogy ez az anyag rákot okozna, azonban az állatokon végzett kísérletek alapján kapcsolható a rákos megbetegedésekhez, ezért nem árt vigyázni vele. Nagyon fontos elolvasni a termékek címkéit és megpróbálni minél kevesebb olyan terméket vásárolni, amely tartósítószereket tartalmaz.

4. Nátrium-glutamát
A nátrium-glutamát egy olyan aminosav, melyet levesekben, saláta öntetekben, chipsekben, fagyasztott húsokban és éttermi ételekben használnak ízfokozóként. Általában az ázsiai ételekkel és ízesítőkkel áll kapcsolatban. A nátrium-glutamát okozhat fejfájást és émelygést egyes embereknél, az állatokon végzett kísérletek pedig arra utalnak, hogy ez az adalékanyag károsította az újszülött egerek agysejtjeit. Egyes embereknél migrénszerű fejfájást okozhat, ezért ajánlott helyettesíteni egy kevés sóval, hiszen ízfokozók nélkül is lehet élni.

5. Telítetlen zsírsavak
Bizonyított tény, hogy a túl sok telítetlen zsírsavat tartalmazó étel fogyasztása szívbetegséghez vezethet, elősegíti az agyvérzés, a szívroham kialakulását, a vesék leállását és a végtagok elvesztését keringési betegségek miatt. Nagyszerű lenne, ha ezeket be lehetne tiltani. A gyártókat kötelezték, hogy csökkentsék a telítetlen zsírsavak mennyiségét, illetve, hogy a címkéken feltüntessék ezen zsírsavak mennyiségét. Sajnos azonban a fast foodok még mindig olyan ételeket szolgálnak fel, melyek telítetlen zsírsavakban gazdagok. A szakértők maximum napi 2 gramm telítetlen zsírsav fogyasztását ajánlják.

6. Aszpartám
Az aszpartám a dietetikus ételekben megtalálható adalékanyag: alacsony kalóriájú desszertek, zselatin, italkeverékek és üdítőitalok. Egyéni csomagolásban is kapható, édesítőként használják cukor helyett. Egyes tanulmányok szerint az aszpartám egy biztonságos adalékanyag, míg mások váltig állítják, hogy rákkeltő. Az aszpartám általános biztonságáért felelős szervezet szóvivője szerint az aszpartám azok számára veszélyes, akik fenilketonúria nevű betegségben szenvednek, mivel az aszpartám fenilalanint tartalmaz. Egyes emberek érzékenyek rá, ezért jobb, ha elkerülik.

7. Acesulfame-K
Egy egy mesterséges édesítőszer, melyet az üdítőitalokban használnak. Megtalálható a sült termékekben, rágógumiban és zselatin-desszertekben. A K betű a kálium rövidítése, mely 200szor édesebb, mint a cukor. A moderált fogyasztása ennek az édesítőszernek nem káros az egészségre, azonban aggasztó lehet, hogy az Acesulfame-K adalékanyag tesztelése hiányos. Patkányokon végzett kísérletek során rákot okozott, de a 12 legveszélyesebb adalékanyag közé besorolhatjuk, hiszen további kutatásokat igényel annak kimutatása, hogy valóban káros-e.

9. Ételszínezékek: kék 1, 2; piros 3; zöld 3; és sárga 6
Azt gondolnád, hogy az összes veszélyes ételszínezéket betiltották, azonban öt még mindig megtalálható a piacokon, melyeket rákkeltőnek mutattak az állatokon végzett kísérletek. Ha megteheted válassz színezék nélküli termékeket, vagy olyanokat, melyekben természetes színezékanyagok vannak, mivel egyes kombinációkban és feltételek mellett bizonyos festékek hozzájárulnak a tumorok kialakulásához. Az italokban, cukorkákban, süteményekben és állateledelekben található kék festékek (1, 2) veszélyforrása alacsony, azonban patkányoknál rákot okozott. A piros (3) színezőanyag tumort idézett elő a patkányok szervezetében. A cukorkákhoz és italokhoz adott zöld (3) festék ritkábban fordul elő, azonban összefügg a húgyhólyag rák kialakulásával. A mellékvese és a vese daganatos megbetegedését pedig a sárga (6) színezékanyag okozhatja, mely italok, virslik, zselatinok, sütemények és cukorkák színezésébe kap nagy szerepet.

9. Olesztra
Az olesztra egy szintetikus zsír, mely megtalálható bizonyos burgonya chipsekben, és megelőzi a zsír felszívódását az emésztőrendszerben. Ez súlyos hasmenéshez vezethet, alhasi görcsökhöz és szélhez. Tehát, az olesztra miatt a zsír átmegy a szervezeten, azonban meggátolja az egészséges vitamin felszívódást, mint például a zsírban oldódó karotenoidokét. A karotenoidok gyümölcsökben és zöldségekben találhatóak és csökkentik a rák és szívbetegség kialakulását.

10. Kálium-bromát
A kálium-bromát ritkán fordul elő, azonban sajnos még ma is használják térfogatnövelőként fehér lisztben, kenyérben és zsemlyékben. A bromát nagy része ártalmatlanul lebomlik, azonban köztudott róla, hogy rákot okozott az állatokon végzett kísérletek során, tehát már az alacsony mennyiség is ártalmas lehet az emberi szervezetre.

11. Fehér cukor
A gyümölcsök tartalmaznak cukrot, azonban a hozzáadott cukrokkal kell vigyázni, melyek a süteményekben, gabonapelyhekben, ropikban és szószokban találhatóak meg. A fehér cukor nem mérgező, azonban nagy mennyiségben nem egészséges. Nemcsak túlsúlyhoz, rossz fogakhoz, magas vércukorszinthez vezethet, hanem helyettesíti a helyes táplálkozást. Ráadásul, ha túl sok kalóriát viszel be, szervezetednek szüksége lesz tápanyagokra, hogy megeméssze a cukrot, megfosztva szervezeted értékes vitaminoktól és ásványi anyagoktól.

12. Nátrium-klorid
Egy csipetnyi nátrium-klorid, közismertebb nevén , ízt kölcsönöz ételeidnek. Azonban a só is egy olyan adalékanyag, mely egészségügyi problémákhoz vezethet. Kis adagok szükségesek a test számára és az ételek tartósítására, azonban a túlzásba vitt só veszélyes az egészségre, megviseli az szív- és érrendszert, magas vérnyomáshoz vezet, szívrohamot, agyvérzést és a vesék leállását okozhatja.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!