Egészség / Életmód

A 6 legnagyobb hiba a kezdő sportolók körében

A 6 legnagyobb hiba a kezdő sportolók körében

Nagy szó, ha végre rászánod magadat a sportolásra, holott idáig még a gondolatát is kerülted, hogy felhúzz egy tornacipőt. De mégis milyen bakikat követhetsz el már a legelején?

Gyorsan akarsz nagy eredményt

A sportolás elkezdésének leggyakoribb oka nem az, hogy egészségesebben és fittebben élhessünk, hanem hogy fogyni szeretnénk. Emiatt aztán a megerőltető sport sokszor társul diétával, vagy ami még rosszabb, koplalással.

Ez azonban sajnos azt is jelenti, hogy pillanatok alatt rosszul lehetsz az edzés során, főleg akkor, ha nagy melegben állsz neki mozogni.

A koplalásnak egyébként sincs értelme, azt pedig el kell fogadni, hogy még az álomalak eléréséhez is szükség van az étrend megreformálására, de normális és élhető körülmények között.

Csak akkor sportolsz, ha kedved van

Látványos és tartós eredményt nem lehet elérni olyan elhatározással, hogy „majd sportolok, ha lesz időm rá”.

Az edzés időpontjának igenis szentnek kell lenni, nem lehet „majd-okra” és „talán-okra” hagyatkozni, mert annak legfeljebb heti egy edzés lesz a vége.

Ez is több mint a semmi, de ennyitől nem lehet látható eredményt várni. Fogyás esetén a heti 3-5-ször végzett, kb. 1-1,5 órás kardió edzés az ideális.

Elhagyod a bemelegítést és a nyújtást

Nagyon fontos a sport előtt a bemelegítés, majd mozgás végén a nyújtás. Ez az izmok egészségét tekintve egyszerűen elengedhetetlen.

Ráadásul sokkal tónusosabb és szebb lesz a végeredmény, és a sérülésveszélyt is minimálisra csökkentheted. A jó bemelegítés és nyújtás 5-10 percet vesz igénybe, nem többet. Ennyit azonban kamatostul megér!

Nem hagysz pihenőt a testednek

Az sem jó, ha mindenáron mozogni akarsz, mert ennek túledzettség lehet a vége, vagy éppen az, hogy elmegy a kedved az egésztől.

Fontos, hogy fokozatosan növeld a terhelést, és ne akarj már az elején hét napból ötöt végigedzeni, mert ha idáig nem sportoltál jóformán semmit, akkor akár komolyan le is sérülhetsz.

Számtalan ingyenes edzéstervet találsz az interneten, ezek különböző sportágakra épülve (pl. kocogás, úszás, biciklizés) bemutatják, milyen menetrendet kell követned. Ez sokkal hatékonyabb lehet, mint ha te magad akarnál mindent megszervezni.

Csak egyfajta sportot űzöl

Ha valamit szenvedélyesen szeretsz, akkor értelemszerűen azzal kezdd a sportolást, de aztán idővel be kell iktatni egy kis változatosságot a mindennapjaidba.

Ez egyrészt nagyszerű unaloműző, másrészt új kihívást jelent a szervezetednek, tehát látványosabb haladást érhetsz el általa.

Mivel testünk egy fantasztikusan működő „gépezet”, idővel megszokja a terhelést. És bár ez egyúttal azt is jelenti, hogy sokkal hatékonyabb lesz, a fogyás és az átalakulás megállhat. Ezért számít sokat, ha nem csak egy sportágban vagy hajlandó teljesíteni.

Helytelenül sportolsz

Ha már egyszer rászánod az időt a mozgásra, akkor megéri helyesen végezni a gyakorlatokat. Amennyiben erre nem figyelsz, többet ártasz a testednek, mint használsz. Beleavatkozhatsz a természetes működésébe, mi több, az eredményt is hiába várhatod.

Nem is beszélve arról, hogy akár hosszútávra szóló károsodást is begyűjthetsz. Egyáltalán nem mindegy, hogy egy órát eltinglitanglizol, vagy kőkeményen odateszed magadat, és háromszor annyi kalóriát égetsz el, a helyes gyakorlatok végzésével.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást