Egészség / Életmód

A legjobb újrakezdő sportok, ha egy ideje már nem edzettél

A legjobb újrakezdő sportok, ha egy ideje már nem edzettél

Egy ideje már csak a kanapén heverészel, kijöttél a formádból és most, hogy a tavasz közeleg, érzed, hogy jó lenne megint visszanyerni az irányítást a tested fölött? De mivel kezdd a dolgot? Az alábbi sportok nem csak általánosságban lehetnek jó választások az egészséged és fittséged megőrzéséhez, akkor is különösen jó döntésnek bizonyulnak, ha most kezded újra a mozgást.

Jóga

Ha egy ideje már nem mozogsz rendszeresen, akkor jó esélyed van rá, hogy az izmaid kicsit „berozsdásodtak”, elmerevedtél, esetleg a tartásod is romlott. Ilyenkor mindenképpen különös körültekintéssel kell újrakezdeni a sportolást, még akkor is, ha egyébként úgy érzed, nem feltétlenül vagy rossz kondiban.

A jóga segít kinyújtani az izmaidat, visszanyerni az irányítást, emlékeztetni a légzés és az egyensúly fontosságára. Ha heti több alkalommal, rendszeresen végzed, a jóga abszolút megállja a helyét önmagában is, de még ha az eredeti sportodhoz térsz vissza, akkor is érdemes heti egy-két jógaórát is az edzéstervedbe iktatnod.

Ez a későbbiekben is segítségedre lesz, az első időszakban viszont, amikor még nagyobb a sérülés veszélye, segít, hogy mértéket tarts és minél előbb visszaszerezd a rugalmasságodat.

Futás

A futásban az a jó, hogy csak egy pár cipő kell hozzá, és már indulhat is az edzés, akkor, amikor te akarod, akkor, amikor neked jó. Ráadásul, ha abba a csoportba tartozol, aki főleg eleinte, míg nincs a legjobb formájában, komfortosabbnak érzi magát, ha egyedül edzhet, akkor az akár magányosan is űzhető futás kiváló választás lehet neked.

Szintén mellette szól, hogy a fokozatosságot betartva viszonylag gyorsan szerezheted vele a régi kondidat: túlerőltetni semmiképpen nem szabad magadat, de eleinte rövidebb kocogások és hosszabb séták váltogatásával néhány hét alatt jelentősen javíthatsz az állóképességeden.

Futni ráadásul nagyobb túlsúllyal vagy valamilyen keringési zavarral sem feltétlenül tilos, de természetesen ha nem vagy teljesen egészséges vagy nem megfelelő a BMI-indexed, akkor mindenképpen kérd ki az orvosod véleményét, mielőtt belevágnál az edzésbe – de ez természetesen minden más sportra is igaz. Ha túlsúllyal kezded a futást, akkor ezt is figyelembe véve válassz futócipőt, lehetőség szerint szakboltban, profi segítséggel, hogy az ízületeidet ne érje fölösleges megterhelés!

Csoportos aerobik

A futáshoz hasonlóan az aerobik szintén segíthet az erőnléted gyors fejlesztésében, segíthet, hogy visszaszerezd a régi formádat. A csoportos edzés egyik nagy előnye, hogy van körülötted egy támogató, biztató közösség, ez pedig sokaknak kitartást ad akkor, amikor, ha egyedül lennének, talán leülnének és kihagynák az edzés hátralévő részét.

Egy kezdő vagy újrakezdő csoportban ráadásul azt is fogod látni, hogy mások ugyanazokkal a nehézségekkel küzdenek, mint te, és hogy egyáltalán semmi okod arra, hogy emiatt kellemetlenül érezd magadat, hiszen éppen azért vagy itt, hogy jobb formában legyél, hogy tegyél valamit az egészségedért.

Egy csoportos órán ezen felül még egy edző is mindig veletek van, aki profi segítséget kínál, odafigyel a bemelegítésre és a levezetésre, így csökkentheted a sérülés veszélyét, és mindig lesz, akihez a kérdéseiddel fordulhatsz.

Úszás

Ha egy ideje kimaradt már a testmozgás, azt nem csak a tested, a lelked is meg fogja érezni. Az úszás egyike azon sportoknak, melyek különösen hatékonyan csökkentik a stresszt, szinte elmossa a víz a problémák súlyát a vállaidról, így a keringésednek, vérnyomásodnak is nagyon jót tehet ez a sport, arról nem beszélve, hogy a jógához hasonlóan segíti a rugalmasságod, erőnléted visszaszerzését anélkül, hogy kárt tenne az esetleg elmerevedett, görcsös izmokban.

Az úszás javítja a tartást, ellazítja az izmokat és csökkenti a stresszt, ráadásul akkor is tökéletes választás, ha túlsúllyal kezdesz ismét edzeni. A víz leveszi a terhelést a végtagjaidról, így csökken a sérülés veszélye, nem terheled túl az ízületeidet.

Jelentősebb túlsúllyal természetesen itt is mindenképpen érdemes kikérni az orvosod véleményét, ha pedig nem teljesen biztos az úszástudásod, akkor keress magadnak egy edzőt – létezik úszásoktatás felnőtteknek is, ha úgy érzed, kell, nyugodtan keress fel egy ilyen programot, hiszen a jó technika elsajátítása elengedhetetlen ahhoz, hogy az úszás jótékony hatásai érvényesüljenek.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást