Szezonváltáskor mindig ajánlott méregtelenítenünk. A szervezet méregtelenítő funkcióinak beindításához számos vitamin, ásványi anyag, aminosav és fitokemikália szükséges, amelyekhez a következő őszi ételekből juthatunk hozzá:
Egyes szezon zöldségek
A brokkoli, káposzta, kelbimbó, karfiol, fehérrépa, káposzta, zsázsa mind olyan fontos fitokemikáliákat tartalmaznak, amelyek vágással, rágással, erjesztéssek, fővéssel vagy emésztéssel szabadulnak fel.
A felszabadult anyagok sulfurophane-ra, indul-3-karbinol-ra és D-glucarat-ra bomlanak, amelyeknek méregtelenítő hatásuk van.
A felszabadult anyagok sulfurophane-ra, indul-3-karbinol-ra és D-glucarat-ra bomlanak, amelyeknek méregtelenítő hatásuk van.
Mindezek közül a kelbimbó a legjobb méregtelenítő, mert 20-szor több sulfurophan-t tartalmaz, mint a brokkoli. Add hozzá a salátákhoz, párold vagy készíts levest belőle.
Fokhagyma és hagyma
Mindig legyen hűtőszekrényünkben ezekből a csodanövényekből. A fokhagyma köztudottan olyan vegyületet tartalmaz, amelynek antibiotikum hatása van, és túlzott fogyasztása semmilyen következménnyel nem jár, a büdös lehelletet leszámítva.
A fokhagyma növeli a fogacitózist (a fehérvérsejtek harca a bakteriális fertőzések – toxinok – ellen).
A fokhagyma növeli a fogacitózist (a fehérvérsejtek harca a bakteriális fertőzések – toxinok – ellen).
A hagyma egy fontos flavonoidot tartalmaz, a quercitint, amely csökkenti a mellrák kockázatát. A hagymában levő kénes vegyületek kíválóak a máj mérgtelenítésére.
Teljes kiörlésű gabonák
A zabpehely, barna rizs, búzacsíra, árpa mind nagyszerű méregtelenítő anyagok.
A teljes kiörlésű gabonákban található glutation peroxidáz egy olyan antioxidáns, amey csökkenti a túlzott nyálkahártya termelést, növeli a légúti funkciókat és segít a szervezet méregtelenítésében.
A teljes kiörlésű gabonákban található glutation peroxidáz egy olyan antioxidáns, amey csökkenti a túlzott nyálkahártya termelést, növeli a légúti funkciókat és segít a szervezet méregtelenítésében.
Zöld tea
Víz helyett fogyassz zöld teát, ahányszor csak lehet. Sőt, egyes víznyelő élelmiszerek főzővizét is kicserélheted zöld teára, mint például a rizs.
A zöld tea enyhe hashajtó tulajdonságának köszönhetően, és egészséges antioxidáns tartalma miatt kíváló méregtelenítő szer.
A zöld tea enyhe hashajtó tulajdonságának köszönhetően, és egészséges antioxidáns tartalma miatt kíváló méregtelenítő szer.
Joghurt
A szervezetnek szüksége van „jó” baktériumokra, hogy az emésztőrendszer egészségesen tudjon működni.
A joghurt tehát egy probiotikum – élő szervezeteket tartalmaz – melynek eredményeként javul az emésztés és a méregtelenítés minősége.
A joghurt tehát egy probiotikum – élő szervezeteket tartalmaz – melynek eredményeként javul az emésztés és a méregtelenítés minősége.
Vörös szőlő
Ez az ősszel érő bogyós gyümölcs nagy mennyiségű flavonoidokat tartalmaz (ezek felelősek a piros színéért). Két különböző flavonoidot, a rezveratrolt és quercitint tartalmaz, mindkettő fontos öregedés és betegség elleni vegyület.
A vörös szőlő ezen túlmenően kíváló méregtelenítő gyümölcsünk. Rendszeres fogyasztásával a benne levő természetes antihisztamin csökkenti az ellergiás reakciókat.
A vörös szőlő ezen túlmenően kíváló méregtelenítő gyümölcsünk. Rendszeres fogyasztásával a benne levő természetes antihisztamin csökkenti az ellergiás reakciókat.
Sárgarépa
A méregtelenítő diéták fontos része. Fogyasszuk gyümölcslevekhez turmixolva, salátákhoz. A benne levő flavonoidok erős antioxidánsok, amelyek nélkülözhetetlenek a méregtelenítő folyamathoz.
A méregtelenítés folyamataként rengeteg szabad gyök szabadul fel, ezért rengeteg antioxidáns szükséges ahhoz, hogy semlegesítse őket. Ezért is jó a sárgarépa, mert magas antioxidáns tartalma van.
A méregtelenítés folyamataként rengeteg szabad gyök szabadul fel, ezért rengeteg antioxidáns szükséges ahhoz, hogy semlegesítse őket. Ezért is jó a sárgarépa, mert magas antioxidáns tartalma van.
Áfonya
Az áfonyában rengeteg az anthocianidisz vegyület, amely felelős a gyümölcs lilás színéért. Ezen kívül ellagic savat is tartalmaz, amely bizonyítottan megakadályozza a sejtkárosodást.
A tudósok szerint az áfonya a legkíválóbb antioxidáns, semlegesíti a szabadgyököket, amelyeket a toxinok hoznak létre, így a szervezetet természetes módon méregteleníti.
A tudósok szerint az áfonya a legkíválóbb antioxidáns, semlegesíti a szabadgyököket, amelyeket a toxinok hoznak létre, így a szervezetet természetes módon méregteleníti.
Görögdinnye
Kora ősszel még kapható ez a nagyszerű gyümölcs. A benne levő citrullin egy fontos méregtelenítő aminosav. A citrullin ezen kívül megakadályozza az egészségtelen szintű ammónia kiépülését a vérben.
Olyan értékes tápanyagokat tartalmaz, mint a klorofill, béta-karotin, C-vitamin, kálium, magnézium, szilícium, likopin, amelyeket a máj a méregtelenítésben használ.
Olyan értékes tápanyagokat tartalmaz, mint a klorofill, béta-karotin, C-vitamin, kálium, magnézium, szilícium, likopin, amelyeket a máj a méregtelenítésben használ.
Narancs és mandarin
Ezek a citrusfélék olyan flavonoidokat tartalmaznak, amelyek segítenek a méregtelenítés első és második fázisában.
Fogyasszuk natúr, gyümölcslé vagy gyümölcssaláta formájában.
Fogyasszuk natúr, gyümölcslé vagy gyümölcssaláta formájában.
Alma
Az alma tele van csodálatos tápanyagokkal, ásványi anyagokkal, vitaminokkal, fitokemikáliákkal, amelyek mind hasznosak a méregtelenítési folyamatban.
Az almában levő phlorizin-ről úgy tartják, hogy élénkíti az epetermelést, amely segíti a máj méregtelenítését. Az almában levő pektin segíti a fém toxinok kidolgozását a szervezetből.
Az almában levő phlorizin-ről úgy tartják, hogy élénkíti az epetermelést, amely segíti a máj méregtelenítését. Az almában levő pektin segíti a fém toxinok kidolgozását a szervezetből.
Kurkuma
A sárga színét adó kurkumin nevű vegyület kíváló méregtelenítő anyag. A kurkumint az ajurvédikus orvoslásban is használják, a máj- és emésztési zavarok gyógyításában.