A legjobb 12 őszi méregtelenítő étel

A legjobb 12 őszi méregtelenítő étel

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A legjobb 12 őszi méregtelenítő étel

Szezonváltáskor mindig ajánlott méregtelenítenünk. A szervezet méregtelenítő funkcióinak beindításához számos vitamin, ásványi anyag, aminosav és fitokemikália szükséges, amelyekhez a következő őszi ételekből juthatunk hozzá:

Egyes szezon zöldségek

A brokkoli, káposzta, kelbimbó, karfiol, fehérrépa, káposzta, zsázsa mind olyan fontos fitokemikáliákat tartalmaznak, amelyek vágással, rágással, erjesztéssek, fővéssel vagy emésztéssel szabadulnak fel.
A felszabadult anyagok sulfurophane-ra, indul-3-karbinol-ra és D-glucarat-ra bomlanak, amelyeknek méregtelenítő hatásuk van. 
Mindezek közül a kelbimbó a legjobb méregtelenítő, mert 20-szor több sulfurophan-t tartalmaz, mint a brokkoli. Add hozzá a salátákhoz, párold vagy készíts levest belőle.

Fokhagyma és hagyma

Mindig legyen hűtőszekrényünkben ezekből a csodanövényekből. A fokhagyma köztudottan olyan vegyületet tartalmaz, amelynek antibiotikum hatása van, és túlzott fogyasztása semmilyen következménnyel nem jár, a büdös lehelletet leszámítva.
A fokhagyma növeli a fogacitózist (a fehérvérsejtek harca a bakteriális fertőzések – toxinok – ellen).
A hagyma egy fontos flavonoidot tartalmaz, a quercitint, amely csökkenti a mellrák kockázatát. A hagymában levő kénes vegyületek kíválóak a máj mérgtelenítésére.

Teljes kiörlésű gabonák

A zabpehely, barna rizs, búzacsíra, árpa mind nagyszerű méregtelenítő anyagok.
A teljes kiörlésű gabonákban található glutation peroxidáz egy olyan antioxidáns, amey csökkenti a túlzott nyálkahártya termelést, növeli a légúti funkciókat és segít a szervezet méregtelenítésében. 

Zöld tea

Víz helyett fogyassz zöld teát, ahányszor csak lehet. Sőt, egyes víznyelő élelmiszerek főzővizét is kicserélheted zöld teára, mint például a rizs.
A zöld tea enyhe hashajtó tulajdonságának köszönhetően, és egészséges antioxidáns tartalma miatt kíváló méregtelenítő szer.

Joghurt

A szervezetnek szüksége van „jó” baktériumokra, hogy az emésztőrendszer egészségesen tudjon működni.
A joghurt tehát egy probiotikum – élő szervezeteket tartalmaz – melynek eredményeként javul az emésztés és a méregtelenítés minősége.

Vörös szőlő

Ez az ősszel érő bogyós gyümölcs nagy mennyiségű flavonoidokat tartalmaz (ezek felelősek a piros színéért). Két különböző flavonoidot, a rezveratrolt és quercitint tartalmaz, mindkettő fontos öregedés és betegség elleni vegyület.
A vörös szőlő ezen túlmenően kíváló méregtelenítő gyümölcsünk. Rendszeres fogyasztásával a benne levő természetes antihisztamin csökkenti az ellergiás reakciókat.

Sárgarépa

A méregtelenítő diéták fontos része. Fogyasszuk gyümölcslevekhez turmixolva, salátákhoz. A benne levő flavonoidok erős antioxidánsok, amelyek nélkülözhetetlenek a méregtelenítő folyamathoz.
A méregtelenítés folyamataként rengeteg szabad gyök szabadul fel, ezért rengeteg antioxidáns szükséges ahhoz, hogy semlegesítse őket. Ezért is jó a sárgarépa, mert magas antioxidáns tartalma van.

Áfonya

Az áfonyában rengeteg az anthocianidisz vegyület, amely felelős a gyümölcs lilás színéért. Ezen kívül ellagic savat is tartalmaz, amely bizonyítottan megakadályozza a sejtkárosodást.
A tudósok szerint az áfonya a legkíválóbb antioxidáns, semlegesíti a szabadgyököket, amelyeket a toxinok hoznak létre, így a szervezetet természetes módon méregteleníti.

Görögdinnye

Kora ősszel még kapható ez a nagyszerű gyümölcs. A benne levő citrullin egy fontos méregtelenítő aminosav. A citrullin ezen kívül megakadályozza az egészségtelen szintű ammónia kiépülését a vérben.
Olyan értékes tápanyagokat tartalmaz, mint a klorofill, béta-karotin, C-vitamin, kálium, magnézium, szilícium, likopin, amelyeket a máj a méregtelenítésben használ.

Narancs és mandarin

Ezek a citrusfélék olyan flavonoidokat tartalmaznak, amelyek segítenek a méregtelenítés első és második fázisában.
Fogyasszuk natúr, gyümölcslé vagy gyümölcssaláta formájában.

Alma

Az alma tele van csodálatos tápanyagokkal, ásványi anyagokkal, vitaminokkal, fitokemikáliákkal, amelyek mind hasznosak a méregtelenítési folyamatban.
Az almában levő phlorizin-ről úgy tartják, hogy élénkíti az epetermelést, amely segíti a máj méregtelenítését. Az almában levő pektin segíti a fém toxinok kidolgozását a szervezetből.

Kurkuma

A sárga színét adó kurkumin nevű vegyület kíváló méregtelenítő anyag. A kurkumint az ajurvédikus orvoslásban is használják, a máj- és emésztési zavarok gyógyításában.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!