Egészség / Életmód

A legjobb házi praktikák másnaposság ellen, ha fáj a fejed a buli után

A legjobb házi praktikák másnaposság ellen, ha fáj a fejed a buli után

Szinte mindenkivel megesik, hogy a buli kicsit jobban sikerül, mint tervezte, és másnap kínzó fejfájással kell fizetnie az előző esti elhajlásért. Bár a legjobb gyógymód a megelőzés, azért az alábbi tippek is segíthetnek, hogy könnyebben leszámolj a másnapossággal.

Egyél!

A tévhittel ellentétben a zsíros, nehéz ételek nem kifejezetten tesznek ilyenkor jót az érzékeny gyomornak, de valószínű, nem is ezeket kívánod.

Ha mégis, akkor egyél bátran, de ha liftezik a gyomrod, akkor is egyél rögtön ébredés után legalább egy kis pirítóst.

A kulcs a szénhidrát, amit ha beviszel a szervezetedbe, gyorsabban helyreáll a vércukorszinted, és elmúlik az émelygés és a fejfájás is.

Vannak, akiknek a savanyú ízek, a savanyúság, vagy a citrom is segítenek, hogy enyhítsék a hányingert, érdemes egy próbát tenni velük.

Igyál!

De semmi esetre sem alkoholt! A kutyaharapást szőrével módszer csak buta tévhit, semmit nem segít, ellenben rengeteget árt.

A hideg víz kortyolása azonban a gyomrodnak is jót tesz, ráadásul a másnaposság számos kellemetlen tünete közül sokat a kiszáradás okoz, így ha megfelelő folyadékot viszel be, a tested is gyorsabban méregtelenít, és hamarabb fogod jól érezni magadat.

A narancslé és a tej is mehet, ha bírja a gyomrod, a kávéval viszont legyél óvatos: szakemberek szerint feketét csak akkor igyál, ha amúgy is szoktál, de még ekkor is csak kisebb adagot a szokásosnál.

Kelj ki az ágyból!

A másnaposság leküzdésére a legjobb módszer a pihenés, de ha már kezdesz kicsit jobban lenni, akkor kelj ki az ágyból, és menj sétálni egy kicsit.

A friss levegő is segít, hogy jobban érezd magadat, és a mozgás is felpezsdíti a véráramlást, ennek köszönhetően pedig a szervezet gyorsabban méregtelenít, helyreáll a vérnyomás, és megszabadulhatsz a kellemetlen fejfájástól is.

Ne erőltesd meg túlságosan magad, de egy séta után jobban fogod érezni magadat, mintha egész nap az ágyban feküdnél.

Szauna

Megoszlanak a vélemények a szaunáról, mert a kiszáradás egyébként is együtt jár a másnapossággal.

Azonban, ha csak enyhébb másnap gyötör, és biztos vagy benne, hogy a szaunázás előtt és után is elegendő folyadékot fogyasztottál, akkor egy könnyű, néhány perces izzadás segíthet, hogy gyorsabban megszabadulj a mérgektől.

Ez a módszer viszont csak akkor ajánlott, ha egyébként is hozzá van szokva a szervezeted a szaunázáshoz, és akkor is csak módjával, a saját korlátaidat figyelembe véve.

Fájdalomcsillapítók

Ha lehet, akkor próbáld meg fájdalomcsillapítók nélkül átvészelni a fejfájást, hiszen ne feledd, a testedben még mindig az alkohol dolgozik, ez pedig gyógyszerrel együtt nem a legjobb kombináció a májadnak és a vesédnek.

Ha mégis úgy döntesz, hogy beveszel valamit, de csak kivételes alkalomról van szó, akkor persze nagy valószínűséggel nem kell aggódnod, azonban arra ilyenkor is ügyelj, hogy ne szteroid alapú gyulladáscsökkentőkkel kombinált fájdalomcsillapítót válassz.

A legtöbbeknek az aszpirin remekül beválik.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást