Miért jó a teljes kiőrlésű gabona?

Miért jó a teljes kiőrlésű gabona?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Miért jó a teljes kiőrlésű gabona?

Miért van az, hogy aki teljes kiőrlésű gabonából készült ételt fogyaszt, könnyen csinos marad, míg a finomliszt-alapú falatok zsírpárnákat eredményeznek? Leleplezzük a választ!

A rostok titka

A teljes kiőrlésű gabonafélék hosszan tartó telítettségérzetet adnak fogyasztás után, míg a „fehér” változatok bevitelét követően hamar megéhezel.
A kalóriatartalmuk tehát hiába hasonló, mégis sokkal jobban jársz az előbbivel – arról nem is beszélve, hogy több élelmi rostot tartalmaz, tehát elősegíti az emésztést és a karcsú alak megőrzéséhez szükséges gyors anyagcserét.

Csempészd be az étrendedbe!

Nagyon könnyű lecserélni az egészségtelen összetevőket a megfelelőekre. Válaszd a barna rizst fehér helyett, a hamburgered teljes kiőrlésű lisztbe tett pulykahúsból állítsd össze, a palacsinta tésztájához használj zab- vagy kukoricalisztet, majszolj pattogatott kukoricát chips helyett!
Mindehhez igyál minél több vizet, mert a testednek újdonság lesz az ilyen mennyiségű rostbevitel.

A laktató reggeli

Ha egy tál teljes kiőrlésű finomsággal kezded a napot, biztos lehetsz benne, hogy délig nem korog majd a hasad, és tele leszel energiával!
Tippünk az ilyen kenyérből készült pirítós. Próbáld ki az árpát, a rozst és a tönkölyt is!

Adj esélyt a tésztának!

Amennyiben kóstoltad már a teljes kiőrlésű tésztát, és nem ízlett, eljött az ideje, hogy újabb esélyt adj neki, hiszen az új változatok éppen olyan állagúak, mint hagyományos társaik.
Korábban ragadósak és rágósak voltak az ilyen termékek, de a mai durum már igazán étvágygerjesztő!

Mi az a quinoa?

A perui csemege a rizs alternatívája, és mindössze negyedóra alatt elkészül.
Zöldséggel és gyümölccsel is tálalhatod, vagy bab, kukorica, illetve bors segítségével salátát dobhatsz össze belőle. Tojással, hagymával és sajttal akár vega ebédnek is tökéletes.

Gluténmentes is lehet

Ha lisztérzékeny vagy, esetleg más megfontolásból kerülöd a gabonafélékben található zsír- és fehérjevegyületet, quinoát, kölest és hajdinát bátran ehetsz.
A barnarizs, a vadrizs, a bulgur, a zabkása, valamint a tönköly sem tilos számodra.

Mi áll a címkén?

A barna kenyér teljes kiőrlésű? Nem mindig. Az egyetlen járható út a tartalom megállapítására, ha alaposan szemügyre veszed a címkét. A következő kulcskifejezéseket keresd az élelmiszerek csomagolásán:
– teljes kiőrlésű gabona
– teljes kiőrlésű rozs
– teljes zab
– barna rizs
– egész gabonaszem

Vigyázz, átverés!

A gyártók néha trükköket alkalmaznak, hogy a fehér liszt alapú péksüteményeket egészségesebbnek tüntessék föl.

Ilyen például a „dúsított teljes kiőrlésű gabona”, a „kevert liszt” és a „100% gabona” kifejezések. Persze, ezek is jobbak a sima változatoknál, ám ha például gluténérzékeny vagy, súlyos következményekkel járhat, ha nem vagy tisztában a stiklivel. Amennyiben az a célod, hogy az alakodra figyelj, keresd az adagonként 2,5 grammnál több rostot tartalmazó termékeket!Felmerül a kérdés, hogy mennyi teljes kiőrlésű gabonára van szüksége a szervezetednek. A dietetikusok szerint minden étkezés alkalmával a tányérod egynegyedét foglalja el valamilyen gabona alapú élelmiszer, aminek a fele legyen ilyen. Ha adagokban gondolkodsz, ez naponta 6-8-at jelent. Egy kis szelet kenyér vagy félcsészényi tészta számít egy adagnak.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást