A fáradtságtól és depressziótól kezdve az olyan problémák kezeléséig, mint az IBS és a puffadás, az emésztőrendszerünk mindent irányít. Abban az esetben viszont, ha a benne lévő jó és rossz baktériumok egyensúlya felborul, az az egész testben hullámzó hatásokat okozhat, amiről bővebben az activé FiberShake blogjában tudhatunk meg többet.
Mivel a szervezetünkbe bevitt táplálék kulcsszerepet játszik az emésztőrendszerünk mikrobiómájának épségében, ezért most szeretnénk felsorolni néhányat, amelyek fontosak a beleink épségének megőrzése érdekében.
Fermentált élelmiszerek
A probiotikumok azok a jótékony baktériumok, amelyekre szükségünk van az emésztőrendszerünkben az élő flóra boldogulásához. A fermentált élelmiszerek az előállításunk révén pedig tele vannak ezekkel.
Millióféle létezik belőlük, például a kimcsi, savanyú káposzta, kombucha, joghurtok, olajbogyó, tempeh (hagyományosan egy fermentált szójababból készült étel) vagy a miso.
Azonban azt nem szabad feledni, hogy mértékkel kell enni őket, mivel a túlzott fogyasztásuk szintén puffadáshoz vezethet.
Prebiotikumok
A beleinkben található mikroorganizmusok száma elérheti akár a billiót is, amelyek létfontosságú szerepet játszanak az egészséges emésztés fenntartásában, de mindegyiket táplálni kell.
Az emészthetetlen rostok, mint amilyenek a spárgában, édesköményben, zellerben és articsókban találhatók, mind-mind jó választásnak bizonyulnak.
Citrom és lime lé
Ezek a citrusfélék C-vitaminban gazdagok, ami az egészséges kötőszövetekhez szükséges, és ezért létfontosságú a gyomor-bél traktus nyálkahártyájának károsodásának helyreállításához. Ezenkívül, ha reggelente frissen facsart citrom- vagy lime-levet fogyasztunk, serkenti a májat és a gyomornedv termelését, ami beindítja az emésztést.
Chia magok
Véleményünk szerint ezek a kis magvak tökéletes béltisztítók. Egy éjszakán át áztatva eredeti méretük körülbelül kilencszeresére duzzadnak, és gélszerű anyagot képeznek.
A chia mag gazdag a többszörösen telítetlen zsírokban, különösen az Omega-3-ban, és kiváló rostforrás. Ezenkívül még nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és ásványi anyagokat, beleértve a kalciumot, foszfort, magnéziumot és mangánt.
Édesítőszerek
A cukor túlterhelheti a hasnyálmirigyet, megzavarhatja a vércukor egyensúlyát, és hozzájárulhat a „barátságtalan” baktériumok és élesztőgombák túlszaporodásához. Tehát a cukor kerülése kulcsfontosságú a bél egészségügyi problémáinak javításában.
A jó hír az, hogy számos édes alternatíva létezik, amelyek valóban javíthatják a bélrendszer egészségét, beleértve a tápanyagban gazdag méhpollent és a lucumát.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!