Így a legfinomabb a spárga! Az alap recept és variációk

Így a legfinomabb a spárga! Az alap recept és variációk

Címlap / Életmód / Receptek / Így a legfinomabb a spárga! Az alap recept és variációk

Már javában tart a spárgaszezon, de ötleted sincs, hogy mit készíthetnél ebből a mennyei zöldségből, vagy esetleg a kivitelezésnél akadtál el? Tekintve, hogy egy egyszerre mutatós, ízletes, illetve vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban is gazdag, kár lenne kihagyni. A jó hír az, hogy ha ismered az alap receptjét – ami könnyen elsajátítható – akkor onnantól már elképesztően sokféleképpen variálhatod.

Ezt tedd, ha megveszed

Mindenekelőtt fontos, hogy tudd, hogyan érdemes tárolni a spárgát, amíg nem készíted el. A boltból vagy termelői piacról hazaérve tedd egy vízzel felengedett tiszta, mélyebb befőttesüvegbe vagy pohárba. A maximális frissesség megőrzése érdekében a tetejére műanyag zacskót is tehetsz, majd mehet is a hűtőszekrénybe. Ha így tárolod, több napig is friss maradhat, de biztosabb, ha minél előbb felhasználod.

Ha elkészítenéd

Ha úgy döntesz, hogy ideje felhasználni a spárgát, először is mosd meg. A spárga végei kellemetlenül fásak és szívósak lehetnek, így ezeket egyúttal a legtöbbször érdemes letörni. Ahol elroppannak, onnantól már frissek. Ezután a legegyszerűbben úgy készítheted el, ha megsütöd. Csak tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, locsold meg egy kevés olívaolajjal, szórd meg egy csipetnyi sóval és borssal, majd mehet is a sütőbe.

Süsd addig, amíg olyan puha nem lesz, hogy villával könnyen átszúrhatóvá válik. Hogy ez mennyi időt veszi igénybe, a sütődtől és a spárga vastagságától függően is változhat. A ceruzavékony spárgának 220°C-ra előmelegített sütőben általában 10, a vastagabb spárgának pedig 15-20 percre van szüksége ahhoz, hogy átsüljön. Ha kivetted a sütőből, és hűlni kezd, máris fogyasztható.

gerenme/istockphoto.com

Sokféleképpen ízesíthed

A spárgának rengeteg ízesítés jól áll. Megsütheted például úgy, hogy bio citromhéjat reszelsz rá, vagy citromszeleteket halmozol a tetejére, hinthetsz rá reszelt parmezán sajtot, de kerülhet rá friss, apróra vágott petrezselyem vagy menta is. Ha a csípősebb ízvilágot is kedveled, akkor meghintheted csípős fűszerpaprika pehellyel, de kerülhet rá balzsamecet, pirított mandula vagy vaj is.

Így adhatod a spárgát változatosan az étrendedhez

A spárgából tényleg elképesztően sokféle ételt készíthetsz, így szinte garantált, hogy te is találsz köztük olyan variációkat, amelyeket hamar megkedvelsz:

  • Ha szimplán sóval és borssal megsütöd, vagy fűszerezed, önmagában remek köret lehet, de például rizzsel vagy krumplipürével együtt is tálalhatod.
  • Ha lehűtöd és apró darabokra vágod, keverheted különféle salátákhoz, akár quinoa salátához is.
  • Feldobhatsz vele sokféle tésztás ételt.
  • Ha bőségesen megszórod sajttal, mennyei uzsonna lehet.
  • Ha megforgatod tojásfehérjében, zsemlemorzsában, megsütheted úgy, mintha hasábburgonya lenne.
  • Kerülhet pizza tetejére.
  • Hozzákeverheted omlettekhez.
  • Körbetekerheted baconnel, és – akár így – leveles tésztába is sütheted.
OksanaKlien/istockphoto.com

Sok okod lehet rá, hogy tervezz a spárgával

Azon túlmenően, hogy a spárgából sokféle ízletes ételt készíthetsz – méghozzá többségében egyszerűen – számos egészségügyi oka is van annak, amiért megéri tervezned vele. Ilyen például, hogy a benne található A-vitaminnak köszönhetően támogatja a szemünk egészségét, a K-vitaminnak köszönhetően elősegíti a vérképzést, de az emésztésedre is jó hatással lehet, hosszú távon pedig sok krónikus betegség megelőzésében segíthet.

Összességében tehát bátran kijelenthetjük, hogy spárgát enni az egészségünkre nézve is jó döntés, és ízletesen elkészíteni is sokkal egyszerűbb, mint amilyennek általában elsőre tűnik. Kell ennél több ok arra, hogy az elkövetkezendő hetekben betervezz néhány spárgás finomságot, legyen az egy reggeli omlett, egy mennyei köret vagy éppen egy ínycsiklandó frittata? 

Forrás: webmd.com, cookieandkate.com, nyitókép: Nati/pexels.com

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!