Ez a legegészségesebb sütemény a világon – te is könnyen elkészítheted

Ez a legegészségesebb sütemény a világon – te is könnyen elkészítheted

Címlap / Életmód / Receptek / Ez a legegészségesebb sütemény a világon – te is könnyen elkészítheted

Te is rajongsz a süteményekért, de olykor mégis rád tör a bűntudat, hogy nem teszel jót az egészségednek az elfogyasztásukkal? Gyakran mondják, hogy a kulcs a mértékletességben rejlik, de még jobb, ha eleve olyan süteményeket eszel, amik egészségesek. De gondoltál már arra, hogy vajon melyik sütemény lehet a legegészségesebb a világon?

A válasz egészen meglepő, ugyanis nem másról, mint egy sajttortáról van szó. A sajttorták általában egyáltalán nem könnyen emészthetőek, eltelítenek és még a kalóriatartalmuk is magas, de van egy olyan alternatívája, ami kifejezetten egészséges: nem másról, mint egy gluténmentes és vegán avokádós sajttortáról van szó.

Egy átlagos sajttorta szelet nagyjából 400 kalóriát tartalmaz. Ellenben ebben az avokádós sajttortában mindössze 260 kalória van szeletenként, ráadásul tényleg egészséges, és különféle diétákba, esetleg fogyókúrás étrendekbe is beillesztheted. Ami pedig a legjobb benne, hogy még a sütőt sem kell hozzá bekapcsolnod.

nata_vkusidey/istockphoto.com

Hozzávalók:

Az alaphoz:

  • 100 g pekándió
  • 30 g szárított kókuszdió
  • 150 g kimagozott datolya
  • 30 g száraz kakaópor
  • 40 g lágy kókuszolaj

A krémhez:

  • 6 db avokádó
  • 130 ml agavé szirup
  • 13 ml citromlé
  • 100 g lágy kókuszolaj

Elkészítés:

1. Vegyél elő egy 18 cm átmérőjű csatos tortaformát, és béleld ki sütőpapírral.

2. Tedd a sajttorta alapjához való összes hozzávalót aprítóba, és addig daráld, amíg krémes massza nem lesz belőlük.

3. Oszd szét és egyengesd el egy evőkanállal a tésztát a sütőformában.

4. A krémhez hámozd meg, magozd ki, majd egy tálban nyomkodd össze az avokádókat.

5. Add hozzá a pépes avokádókhoz az agavé szirupot, a kókuszolajat és a citromlevet, majd keverd sima krémmé az egészet egy botmixer segítségével.

6. Egy evőkanál segítségével oszlasd el az avokádókrémet az alapon, majd szépen simítsd el a tetejét.

7. A kész avokádós sajttortát tedd legalább négy órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára a hűtőszekrénybe.

8. Közvetlenül tálalás előtt ízlés szerint díszítheted bio lime karikákkal vagy növényi tejszínhabbal. Jó étvágyat!

Miért lesz olyan egészséges a végeredmény?

Amellett, hogy ez a recept semmilyen adalékanyagot és finomított szénhidrátokat sem tartalmaz, a fő ereje az avokádóban rejlik. Az avokádó ugyanis rendkívül jó hatással lehet a szervezetünkre. Jelentős mennyiségű egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmaz, és számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz.

Az avokádó a C-, E-, K- és B6-vitaminnak is forrása, valamint riboflavint, niacint, folsavat, pantoténsavat, magnéziumot, káliumot, luteint, béta-karotint és omega-3 zsírsavakat is tartalmaz. Nagy mennyiségben találhatóak benne olyan egészséges, jótékony zsírok, amiknek köszönhetően nem tör rád rövid időn belül újra az éhségérzet, antimikrobiális hatású és könnyebben stabilan tarthatod vele a vércukorszintedet.

További előnye, hogy segíthet fenntartani az egészséges koleszterinszintet, antioxidáns védelmet nyújt a szemünknek, hogy minimálisra csökkentse az UV-sugarak okozta károsodást, segíthet megelőzni a csontritkulást, csökkenti több rákos megbetegedés kockázatát, a depresszió kialakulását, várandósság esetén támogatja a magzat egészségét, javítja az emésztést és természetes módon méregtelenít.

Kell ennél több ok arra, hogy kipróbáld ezt az egészséges sajttortát? Az avokádót egyébként rendkívül sokféleképpen felhasználhatod, például pirítóshoz krémet, salátát, guacamolét, krémlevest, főzeléket, smoothiet vagy turmixot is készíthetsz belőle, így egyszerre akár nagyobb mennyiségben is érdemes vásárolnod belőle.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!